Tina Löfström
Tina Löfström

Här bloggar Tina Löfström om de senaste rönen inom lyckforskning och personlig utveckling – hur dina tankesätt kan påverka hur du mår.

styrka Bild: Pixabay

Se det som stärker dig!

Publicerat: 2016-06-02   |  Tina Löfström
 1. Se över dina reaktioner
  Dina reaktioner på händelser är mer betydelsefulla än själva händelserna i sig. Det som skiljer lyckligare personer gentemot andra är alltså inte VAD som inträffar i deras liv, utan deras reaktioner på det inträffade. Ett sätt att göra detta på är att fokusera på vad som är bra med saker som går dåligt. Tänk dig att du efter en lång tid av irritation plötsligt står i en stor fight med din kollega. Ni blir rejält osams och tycker inte alls lika. Istället för att fokusera på kollegans dumma åsikter, sätt att säga det på och vad hen gör dåligt: Fokusera på att det är bra att irritationsmomenten lyfts upp till ytan så att ni kan jobba mot att lösa konflikten. Eller att du nu får lära dig något nytt om din kollega som du inte visste förut. Så här gör lyckliga människor. Negativt föder negativt. Genom att bromsa sin negativa, nedåtgående spiral så håller vi oss mer objektiva och mår bättre på köpet.

 2. Gör tråkiga saker roliga
  Har du någonsin sett ett barn som har tråkigt? Vad gör barnet? Jo, de förvandlar det tråkiga till en lek! Locka fram ditt inre barn och gör tråkiga uppgifter roligare. Genom att fokusera på att uppgiften är en utmaning eller lek, och att fokusera på särskilda delar i uppgiften så blir den roligare. Ett bra exempel på detta är när min kollega hade sitt första sommarjobb som städare i en fabrik. Hon gjorde städningen till en lek genom att städa i mönster. I smutsen på golvet moppade hon i särskilda mönster, så att städningen mer liknade målande än städning. Effekten blev 2 saker: Det blev roligare och det blev renare!

 3. Ta dig tid att uppskatta goda i livet
  Det är ingen en väl bevarad hemlighet att vi blir lyckligare av att stanna upp och njuta av våra liv. Igår var jag på besök hos en god vän och kund till oss, som hade en fantastiskt vacker blomma ståendes på sidobordet. Blomman hade stora, vita, rosliknande blommor och jag blev inbjuden av hennes son att lukta på den. Blommorna doftade fantastiskt och vi stod där med näsorna i växten och njöt en liten stund. Efter att sonen uppmärksammat mig på blomman (som jag inte hade sett annars) så märkte jag hur jag inte bara doftade, utan också studerade den på ett helt annat sätt. En blomma som jag annars hade missat, har jag nu njutit både visuellt och doftmässigt av! Njutning och uppskattning skapar vi själva genom att rikta vår uppmärksamhet!

 4. Avsätt tid för utmaningar
  På samma sätt som vi utmanar oss själva på jobbet, så kan vi utmana oss själva på fritiden! Schemalägg fritidsaktiviteter som kräver lite utmaning och eftertanke, så får du mer energi! Det är konstigt hur vår hjärna fungerar. Ju mindre vi gör, desto mer trötta blir vi. Så genom att hitta utmanande och roliga fritidsaktiviteter så skapar vi mer energi till oss själva och har roligt på köpet!

Många kramar,
Tina Löfström, Lyckoexpert
Följ Tina på facebook!