Tina Löfström
Tina Löfström

Här bloggar Tina Löfström om de senaste rönen inom lyckforskning och personlig utveckling – hur dina tankesätt kan påverka hur du mår.

Motorväg i hjärnan Bild: Jose Antonio Alba

Skapa nya vanor med hjälp av hjärnvägar!

Publicerat: 2016-03-10   |  Tina Löfström
Kategori: Hälsa

Hjärnforskningen pekar på hur vi kan träna in nya beteenden som över tid blir vanor. När vi gjort dem tillräckligt många gånger så kommer de att vara så starkt förankrade i hjärnan att de snarare går att likna vid automatiserade processer än aktiva tankar.

Tänk själv när du borstar tänderna på morgonen. Du bara gör. Du behöver inte tänka på varje litet steg som du ska göra, det går bara på rutin. Samma sak händer när du lär dig att köra bil. Första gångerna känns dragläget mellan kopplingen och gasen omöjligt att hitta, men med tiden kommer det att kännas så naturligt att du knappt kan förstå att det var ovant i början. Plötsligt sitter du där en dag och undrar hur du kunde ta dig från Malmö till Hällefors utan att knappt ens reflektera över att du åkt hela vägen.

Jag älskar liknelsen att kopplingen mellan hjärncellerna i vår hjärna fungerar som små hjärnvägar (som Angelica som deltog på en föreläsning så fyndigt klurade ut).

Tänk dig att du står i ett skogsbryn och ser ut över en stor, vacker äng. Den är fylld med blåa förgätmigej och går nästan att likna vid ett böljande hav i vinden. När du går över ängen trampar du ner blommorna under dig och bakom dig bildas en liten stig där du gått. Om du aldrig mer går där, vad händer med blommorna då? Jo, de reser sig upp och snart är ängen precis som den var innan. Samma sak händer i hjärnan om du bara gör en sak en gång. Alltså i stort sett ingenting. Men om du fortsätter att gå den där stigen, så bildas snart en liten gångväg över ängen och sakta men säkert växer den sig större och större. Du fortsätter att gå där och snart är där en landsväg som är så pass trafikerad att den behöver asfalteras. Och när du har gått där tillräckligt många gånger blir det en motorväg som dina tankar susar förbi på. Tillslut övergår motorvägen till att ha blivit den största av vägar: En Autobahn. Då har du åkt din hjärnväg så många gånger att du Automatiserat ditt beteende. Du gör beteendet per automatik, utan att tänka på det. Precis som när du borstar tänderna.

Det räcker inte att förändra ett beteende eller skapa en ny vana och göra det en gång. Du behöver göra den så många gånger att din hjärnväg blir en Autobahn. Vi kan göra fantastiska saker med vår hjärna. Men vi behöver göra det med insikten om att förändring tar tid och tålamod och framförallt: Med insikten om förändringen är högst möjlig!

Kram på er!
Tina Löfström
Följ Tina på facebook!