Tina Löfström
Tina Löfström

Här bloggar Tina Löfström om de senaste rönen inom lyckforskning och personlig utveckling – hur dina tankesätt kan påverka hur du mår.

Ta med dig dina bra semestervanor när du kommer tillbaka till jobbet efter semestern Bild:

Ta med semestervanorna in i vardagen

Publicerat: 2016-07-29   |  Tina Löfström

Under semestern så har de flesta av oss hunnit bygga upp en hel del lyckohöjande vanor. Det är riktigt bra, för vanor är enklare att bibehålla än att börja med! Och varför sluta med något bra som vi redan byggt upp?

Genom att uppmärksamma alla goda vanor och ta med dem in i jobbvardagen igen, så förlänger vi semesterlyckan maximalt. Jag har uppmärksammat några bra grejer som de flesta semesterfirare gör och snickrat om dem lite så att de passar in året om.

  1. Semestertider är njutningstider! På semestern blir de flesta njutarproffs. Vi njuter av vädret, vi njuter av smaken av jordgubbar. Vi njuter av att ligga på stranden. Vi njuter av de vackra omgivningarna. Vi njuter av loppisfynden. Vi njuter av solnedgången. Aja, ni hajar grejen. Vi blir helt enkelt njutningsmaskiner som hittar njutning i både stort och smått. Ta med denna mentalitet in i jobbvardagen och se till att fortsätta njutningen där! Njut av förmiddagskaffet, njut av att träffa de härliga kollegorna igen, njut av den vackra årstidsväxlingen under sensommaren och hösten. Njut av att komma igång och vara produktiv igen. Njut av lukten av nyutskrivet papper (tro mig, det luktar gott och är varmt och mysigt). Njutningskällorna är oändliga, det enda som du behöver göra är att fortsätta att uppmärksamma dem – precis som under semestern!
  2. Umgås, umgås, umgås! Relationer och umgänge är en riktig lyckokälla. På sommaren brukar de flesta maxa umgänget med familjen, vännerna, grannarna och alla spännande människor vi möter när vi är ute på semesteräventyr. Goda relationer gör oss gott, så fortsätt att umgås också efter semestern. Hitta på små äventyr med familjen. Ta en spelkväll med vännerna. Bjud ut jobbkollegorna på en ”Kul att se ser igen efter semestern”-middag. Kramas extra mycket med barnen. Småprata med grannarna. Ring en vän.
  3. Ta en siesta. Aldrig vilar vi så mycket som på semestern. Vi sover middag. Vi tar en liten tupplur i solstolen. Vi tar en lugn stund ute i trädgården. Bara för att semestern är över så betyder det inte att vårt behov av lugn och ro försvinner.

Tänk spanien: Ta en siesta. Det behöver inte innebära en timme. Det räcker med fem minuter. Och vi måste inte sova – huvudsaken är att vi hittar små, lugna stunder några gånger per dag. Stunder där vi får vila tanken, ta en liten paus och hämta kraft. En av mina kunder tog en fem-minuters-promenad varje heltimme. Lite luft, skingrade tankar och en paus med lugn och ro, gjorde nästkommande timme superproduktiv. Det gjorde också att hon orkade hålla tempo hela arbetsdagen och fortfarande var pigg och alert när hon kom hem till familjen.