Tina Löfström
Tina Löfström

Här bloggar Tina Löfström om de senaste rönen inom lyckforskning och personlig utveckling – hur dina tankesätt kan påverka hur du mår.

optimist Bild: Jill Wellington

Tinas Lyckoskola: Är du optimist eller pessimist?

Publicerat: 2016-03-07   |  Tina Löfström

Välkommen till Tinas Lyckoskola del 5:

Optimism är i grund och botten en beskrivning för hur man kan välja att se sitt liv utifrån. Våra tankar kommer sig av vår livsåskådning och beroende på hur den ser ut så kommer tankarna att färgas av detta. Detta kan man se i exempelvis placebotester, där deltagare får äta sockerpiller istället för riktig medicin utan sin vetskap. På grund av att deltagarens tankar säger att medicinen kommer att fungera, så får den effekt trots att det egentligen är ett sockerpiller som deltagaren tagit.

Hur vi ser på världen har alltså en stor påverkan på hur vi kommer att uppleva den. Vi kommer alltid att hitta förklaringsmodeller för allt som händer oss, men vilka förklaringsmodellerna är kan vi styra själva. Jag minns när vi precis köpt en ny bil. Jag tyckte att det var den finaste bilen i världen och jag var säker på att ingen i stan hade en likadan. Dagen efter köpet är vi ute och åker och då ser vi bil efter bil i samma modell! Hade halva stan nyss köpt bil? Nej, det var givetvis mitt fokus som förändrats. Detta kan vara bra att ta med sig som en påminnelse: Vi ser vad vi letar efter!

Vi vet idag att vi kan träna in olika livsåskådningar och därmed själv välja vilken vi vill ha. Har du tränat in optimism eller pessimism?

  1. Optimisten
    Tar sig an problem med en stark tilltro till den egna förmågan och med självförtroende: ”Detta kan vi lösa!”. Tänker att negativa händelser är tillfälliga, hanterbara och att de bara påverkar enskilda områden i livet, inte hela. ”Nu hände detta och då får jag hantera det!”. Optimisten ser på positiva händelser som att de är ständigt återkommande, att de håller i och att man själv har en del i det positiva som hänt.
  2. Pessimisten
    Tenderar att ta sig an problem med känsla av uppgivenhet och maktlöshet: ”Det här går aldrig”. Tänker att negativa händelser är ständigt återkommande och ihållande, opåverkbara och drabbar allt i livet. ”Allt händer alltid mig!”. Pessimisten ser på positiva händelser som att de är andningspauser innan nästa negativa händelse kommer. De är tillfälliga och påverkar bara enskilda delar i livet.

 

Alla har vi både en liten pessimist och en liten optimist i oss. Frågan är bara vem av dem du lyssnar mest på hur det färgar av sig i ditt liv?

 

MER:

När en dörr stängs öppnas en annan

 

Kram på er!
Tina Löfström
Följ Tina på facebook!

Tinas Lyckoskola:
Del 1: Fem grundstenar i ett lyckligt liv
Del 2: Relationer
Del 3: Positiva känslor
Del 4: Fysisk träning för oss lyckliga