Tina Löfström
Tina Löfström

Här bloggar Tina Löfström om de senaste rönen inom lyckforskning och personlig utveckling – hur dina tankesätt kan påverka hur du mår.

glad träning Bild: Skeeze

Tinas Lyckoskola: Fysisk träning gör oss lyckliga

Publicerat: 2016-02-22   |  Tina Löfström

Välkommen till Tinas Lyckoskola del 4!

Att träning och lycka har en koppling vet man med säkerhet. Du har säkert själv känt det efter en ett gympass, en promenad eller ett yogapass. Energinivån är på topp, du känner dig nöjd och glad! Hur kopplingen ser ut är dock inte helt fastställt. Är det träningen som gör folk lyckligare eller är det i själva verket så att det är lyckliga människor som tränar? Oavsett hur sambandet ser ut, så vet vi idag att träning påverkar oss positivt!

Fysiskt: 
Fysiskt kan man se hur träningen frigör både endorfiner och dopaminer i hjärnan, som båda påverkar välmåendet. Enkelt förklarat så lindrar endorfiner smärta och dopaminer gör oss glada. Träning gör att vi sover bättre och har lättare att koppla av och på lång sikt kan man till och med se hur träning gör att hjärnan åldras saktare!

Mentalt:
Mentalt kan träning användas som behandling av depression och oro. I studier har man visat att träning kan vara lika effektivt som medicin, men utan alla bieffekter. I samma studier har man sett hur träning dessutom minskar risken för återfall. Rent måendemässigt ser man hur träning påverkar självförtroendet positivt. Träning ökar självförtroendet och gör att vårt minne blir både effektivare och klarare. Produktiviteten blir högre och vi har lättare att hantera motgångar och svåra perioder i livet. Dessutom kan träning ge oss ett energitillskott som gör oss piggare och mer energifyllda.

Socialt:
Träning också ger positiva effekter socialt och vise versa. Att träna ihop stärker sociala band och vi tenderar att träna mer effektivt när vi gör det tillsammans. Snacka om win-win! Dessutom ger ett ökat självförtroende oss bättre förutsättningar för att ta kontakt med och bygga relationer med andra.

Men det viktigaste är dock att träningen känns rolig! Om den känns som ett tvång minskar alla de positiva effekterna och därför är det av största vikt att vi hittar träningsformer som vi tycker om. Det ska va gött å träna! :)

Kram på er!
Tina Löfström
Följ Tina på facebook!

Tinas Lyckoskola:
Del 1: Fem grundstenar i ett lyckligt liv
Del 2: Relationer
Del 3: Positiva känslor