Tina Löfström
Tina Löfström

Här bloggar Tina Löfström om de senaste rönen inom lyckforskning och personlig utveckling – hur dina tankesätt kan påverka hur du mår.

våga känna alla känslor Bild: Unsplash

Tinas Lyckoskola: Negativa känslor och att våga känna!

Publicerat: 2016-03-14   |  Tina Löfström

Välkommen till Tinas Lyckoskola del 6:

Ett av de vanligaste missförståndet kring lycka och lyckoforskning, är att lycka innebär en total avsaknad av negativa känslor. Många tänker att lycka innebär att man bara har en massa positiva känslor och aldrig känner sorg, ilska, avund, nedstämdhet eller andra negativa känslor.

Detta är helt fel! Det är klart att lyckliga personer upplever alla typer av känslor. Det finns ingen i världen som är odelat lycklig och ständigt svävar i ett lyckorus.

Vi behöver känna alla typer av känslor, både de sköna och de jobbiga. Varför? Jo, för vi vet idag att om vi stänger av en typ av känslor, så stängs alla av. Det fungerar som ett duschmunstycke. En av strålarna är avund, en är glädje, en är tacksamhet en är ilska, osv. Vi kan stänga av strålarna på två olika sätt: Antingen genom att hålla för strålarna en och en, men då blir det övertryck så att hela munstycket exploderar. Eller så stänger man av hela kranen och kommer inga känslor alls. Översatt till oss människor: antingen exploderar vi eller så blir vi helt avstängda.

Faktum är att lyckliga personer är bättre på att känna alla typer av känslor, för de vågar uppleva dem alla. Det är när vi börjar stänga av känsloflödet som olyckan kommer knackandes på dörren. När vi låtsas att vi mår bra, fast att vi mår dåligt. När vi stressar, men låtsas att vi har full koll på läget. När vi går sönder av sorg, men klistrar på ett leende utåt. Känslorna försvinner inte bara för att vi låtsas som att de inte finns där. Det är när vi stänger inne känslorna som vi blir olyckliga.

Våga känna ALLA typer av känslor. Det är läskigt, det är svårt, det är hemskt, sorgligt och det är fruktansvärt. Men det är också alldeles, alldeles underbart!

Och galet befriande.

Kram på er!
Tina Löfström
Följ Tina på facebook!

Tinas Lyckoskola:
Del 1: Fem grundstenar i ett lyckligt liv
Del 2: Relationer
Del 3: Positiva känslor
Del 4: Fysisk träning för oss lyckliga
Del 5: Är du optimist eller pessimist?