Tina Löfström
Tina Löfström

Här bloggar Tina Löfström om de senaste rönen inom lyckforskning och personlig utveckling – hur dina tankesätt kan påverka hur du mår.

lyckligt par Bild: Unsplash

Tinas Lyckoskola: Relationer

Publicerat: 2016-02-08   |  Tina Löfström

Välkommen till Tinas Lyckoskola del 2:

Alla hjärtans dag. Kärlekens dag. Det finns många temadagar. Och kanske är det också de dagarna på året då vi tänker mest på våra relationer. Vi anstränger oss lite extra, är kanske lite extra snälla mot andra, lite extra kärleksfulla. Men det är för många också en tuff period. Tuff, eftersom man börjar utvärdera och granska sina relationer. Stannar upp och funderar lite extra över vilka människor som finns i våra liv.

Vi vet idag att ett starkt socialt nätverk gör oss lyckligare, mer hälsosamma och får oss att leva längre. Våra närmsta relationer bidrar med mening, kärlek, stöd och får oss att känna oss värdefulla. Våra yttre sociala kontakter bidrar till att skapa en känsla av sammanhang och tillhörighet. Både den inre och yttre kretsen är alltså oerhört viktiga för oss. Det påverkar både vår fysiska hälsa och vår inre hälsa. Goda relationer stärker exempelvis vårt immunförsvar och minskar stresskänslighet.

Kollegor, familjen, vännerna, grannarna, partnern, barnen. Alla dessa relationer påverkar vår lycka och hälsa. Vår kontakt med andra människor är en av grundstenarna i ett lyckligt liv. För dem och för dig. Att känna sig älskad och att älska och att omhändertas och få omhänderta, är ett av våra viktigaste behov som människor. Vi vet idag att det inte är antalet relationer som spelar roll, utan kvalitén på dem. Färre och djupare relationer ger mer lycka än fler och ytligare.

Kvalitén påverkas av flera olika faktorer. Vi behöver uppleva positiva känslor ihop. Skratt, skoj, lek och njutning. Vi behöver kunna ge och få stöd när det finns behov av det. Det räcker alltså inte att själv ta emot stöd, utan vi behöver också få känna att vi får möjligheten att ge tillbaka. Vi behöver känna att vi kan tala fritt och få förståelse för våra tankar och känslor. Vi behöver skapa upplevelser ihop med andra. Forma minnen och vidga våra vyer.

Våra relationer är alltså bland det viktigaste vi har. Därför behöver vi vattna, underhålla och vårda dem med omsorg. Vi behöver ge lika mycket som vi tar. Vi behöver finnas där på samma sätt som våra närmsta finns där för oss. Och vi behöver våga öppna upp oss och visa oss sårbara. Våga dela både glädje och sorg, ilska och nöjdhet. Våga visa oss i fullt ljus, belysa både det vackra och det fula.

4 tips för starkare relationer:

  1. Skapa positiva känslor ihop. Gör saker ihop som får er att le. Spela sällskapsspel, gå på roliga shower, dela roliga historier och minnen.
  2. Stötta och ta emot stöttning. Om någon är sjuk, åk och handla till dem. Om någon är nedstämd, lyssna in vad som tynger. Be också om detsamma tillbaka. Om du är sjuk, ta emot matkassen och tacka. Berätta för vännen om den tunga perioden. Våga visa svaghet och brister. Våga ge stöd och omsorg.
  3. Lyssna och Dela. Koppla på lyssnaröronen. Var den som alltid lyssnar. Men var också den som delar med sig av sina erfarenheter och livsberättelser av alla dess slag. Bjud in andra i din värld genom att dela med sig av historier ur ditt liv.
  4. Upplev och minns. Hitta på små äventyr och bjud med dina nära. En skogspromenad, en maskeradfest, en bowlingkväll. Upplev ihop. Skapa minnen ihop och prata om minnena!

 

Kram på er!
Tina Löfström
Följ Tina på facebook!

Artikeln är uppdaterad 31 mars 2016

Tinas Lyckoskola:
Del 1: Fem grundstenar i ett lyckligt liv

MER:
Kramas för ett friskare hjärta

Alla hjärtans dag handlar inte om saker

Ernst: ”Jag tror på evig kärlek”

Det här händer i kroppen när du är kär

Saker som piggar upp dig på 30 sekunder

Kärleksträna med din partner

Tittarnas bästa kärlekslåtar