Tina Löfström
Tina Löfström

Här bloggar Tina Löfström om de senaste rönen inom lyckforskning och personlig utveckling – hur dina tankesätt kan påverka hur du mår.

hjärna Bild: Gerd Altmann

Träna hjärnan!

Publicerat: 2016-02-25   |  Tina Löfström

Jag och många med mig har under ett helt liv trott följande om hjärnan:

Från och med att vi föds, så utvecklas hjärnan till och med ungefär i 20-25-årsåldern. Sen är vi färdigutvecklade.

Det är fel.

Hjärnan är inte färdig vid 25-årsåldern. Hjärnan är aldrig färdig. Hjärnan är nämligen plastisk. Plastisk innebär att hjärnan fortsätter att utvecklas under hela livet. Den omformar sig och växer (i täthet). Den bildar nya hjärnceller och den bryter ner gamla, oanvända hjärnceller.

Detta är riktigt häftigt! När man tidigare trott att hjärnan var klar, vet man nu att den aldrig blir det. Den utvecklas varje dag, hela tiden. Precis just nu, när du läser detta, så utvecklas din hjärna för fullt!

Det här innebär att vi kan se på vår kapacitet ur ett helt nytt perspektiv. Vi är vår hjärna, den är oss. Om den aldrig är färdig, är inte vi det heller. Det är fantastiska nyheter! Det innebär att vi kan träna på och lära en hel skopa nytt under hela livet. Gamla hundar kan lära sig att sitta!

När man tidigare trott att ens personlighet var satt i sten, vet vi idag att den förändras och utvecklas hela tiden. Det är både läskigt och maffigt att tänka på. Läskigt, för att vi har ett större ansvar. Maffigt, för att vi kan påverka vår verklighet långt mer än vi tidigare trott. Vi kan lära, träna och hämta nya erfarenheter genom hela livet. Vi kan träna hjärnan på samma sätt som vi kan träna en muskel!

Det är vackert att tänka på tycker jag. För det innebär att alla vi människor inte alls är så genetiskt förprogrammerade som vi trott. Istället är vi var och en en unik kombination av erfarenheter, intränade mönster och lärdomar. Och så länge vi lever kommer du och jag, med vår egen kraft, kunna påverka våra liv på sätt som vi aldrig tidigare kunnat trott.

Det är en bra tanke att ha på en Tankesätts-Torsdag.

Kram på er!
Tina Löfström
Följ Tina på facebook!

MER:

Träning gör din hjärna yngre