Tina Löfström
Tina Löfström

Här bloggar Tina Löfström om de senaste rönen inom lyckforskning och personlig utveckling – hur dina tankesätt kan påverka hur du mår.

låst tankesätt2 Bild: Michal Jarmoluk

Utvecklande eller låst tankesätt?

Publicerat: 2016-02-04   |  Tina Löfström

Visste du att man kan se på sig själv utifrån två olika tankesätt? I grunden handlar det om hur man ser på sin intelligens och sina egenskaper. Du kan antingen tänka att de är medfödda eller så kan du se dem som intränade.

I ett låst tankesätt tänker man att intelligens och egenskaper är medfödda. På grund av detta tenderar man att vilja framhäva sina goda sidor och dölja sina dåliga. Detta för att man ser världen i svart eller vitt - antingen så har man ju fötts med något eller så har man fötts utan. Antingen så kan man, eller så kan man inte.

I det utvecklande tankesättet, där synsättet är att ens egenskaper är inlärda eller intränade, spelar det inte så stor roll vad man kan eller inte. Fokus är inte på nuläget - att man är duktig eller inte - utan på vad man kan lära sig.

Beroende på vilket tankesätt man har, låst eller utvecklande, kommer hela världen att se olika ut. I ett låst tankesätt är det viktigt att bevisa att man är bra på det man tycker att man är bra på och att dölja det man tycker att man inte kan. Kanske låter man till och med bli att anta en utmaning för att man är rädd för att verka dålig. Och kanske missar man en massa chanser på grund av det? 

I det låsta tankesättet är man väldigt rädslo-styrd. Man är rädd att verka dålig, att inte kunna bevisa sig, att inte duga, att göra fel, att verka dum, att misslyckas, vad andra ska tycka. Därför är det en himla befrielse att byta tankesätt till det utvecklande.

I det utvecklande tankesättet är det okey att göra fel, för då har man i alla fall lärt sig något på vägen. Det är roligt att testa nya saker eftersom ens fokus inte är på vad andra ska tycka, utan vad man kan lära sig. Man är mottaglig för kritik, för man förstår att kritiken kan hjälpa en att utvecklas. Och då lär man sig också. Men viktigast av allt: Man förstår att ens personlighet inte är satt i sten - vilket gör att man kan utvecklas och lära sig hela livet!

Låst och utvecklande tankesätt

För mig har bytet från ett låst tankesätt till ett utvecklande varit mitt livs viktigaste beslut. En stor, tung, kravfylld sten lyftes från mina axlar och jag känner mig numera fri och ledig att nyfiket upptäcka livet! Jag går inte omkring med en ständig oro över vad andra ska tycka längre. Inte heller är jag rädd för att göra fel. Det är så befriande!

Jag visste inte att det fanns två tankesätt förrän senare i livet. Men nu när jag gör det, kan jag äntligen välja.

 

Kram på er!
Tina Löfström
Följ Tina på facebook!