Tina Löfström
Tina Löfström

Här bloggar Tina Löfström om de senaste rönen inom lyckforskning och personlig utveckling – hur dina tankesätt kan påverka hur du mår.

positiv psykologi Bild: CreativeMagic

Vad är positiv psykologi?

Publicerat: 2016-02-01   |  Tina Löfström

Positiv psykologi (eller lyckoforskning) är samlingsnamnet för all forskning som handlar om vad ett gott liv innebär. Vilka är mina styrkor? Varför är vissa människor lyckligare än andra? Vad är egentligen lycka? Finns det något man kan göra för att öka lyckan? Alla dessa frågor är sådana som positiv psykologi ger svar på. Jag arbetar med positiv psykologi varje dag, både med mig själv och med andra. Här i bloggen kommer jag att skriva om vad lyckoforskningen är och hur vi alla kan ha nytta av det i våra vardagliga liv. Vi vet idag att det finns både många och effektiva sätt att använda för att göra livet mer gott att leva.

För mig har dessa kunskaper hjälpt mig att skapa en starkare livsgnista. Jag vet numer vad som är viktigast för mig och vad som skänker mig glädje både lång- och kortsiktigt. Jag vet att om jag tränar på lyckan, på samma sätt som jag tränar kroppen på gymmet, så kommer jag att vara starkare mentalt när jag behöver det. Jag mår bättre nu än någonsin, för att jag vet HUR jag ska göra. Livet är både enklare och svårare – för jag vet att jag mår bra av att också hantera de tunga stunderna istället för att fly ifrån dem.

Många mäter sin lyckonivå utifrån dagsform och känslor. Om jag då har en dålig dag – innebär det att jag är olycklig, och vise versa? Nej, för känslolivet är bara en liten del av vårt mående. Mening, gemenskap och kärlek, engagemang och mål är andra delar som påverkar välmåendet minst lika mycket.

Lyckoforskningen har funnits sedan i slutet på 90-talet och sedan dess har den mer och mer blivit en naturlig del i människors liv. Idag används den i skolor, företag och i många andra sammanhang för att öka välmående, resultat och minska psykisk ohälsa. Det är så häftigt att det forskas på lycka och vad det är som skapar den! Särskilt eftersom det ger oss kunskap om vad som funkar och vad som inte funkar. Som exempelvis det här med att ”tänka positivt” hela tiden – det låter bra men funkar inte så värst bra i praktiken, vilket har en enkel biologisk förklaring: All känslor skapas på samma ställa i hjärnan. Om vi ignorerar och trycker undan våra negativa känslor så kommer vi heller inte att vara benägna att känna positiva känslor. Att ”tänka positivt” i alla lägen funkar därför inte – utan gör snarare att vi inte känner alls.

Det är sådant som den positiva psykologin finns till för att svara på och det är sådant jag kommer att skriva om framöver i min Lyckoskola!

Kram på er!

Tina Löfström