Sidans innehåll presenteras i samarbete med Arla
Bild:

5 enkla middagstips att göra tillsammans med barnen

Publicerat: 2015-12-17   |  Maria Nygårds

Att låta barnen vara med i köket är ofta lärorikt och roligt för både dig och barnen. Vad som går att göra tillsammans eller vad barnen kan fixa själva beror naturligtvis på hur gamla barnen är.

Släpp kontrollen
Släppa lite på kontrollen om barnen ska våga ta för sig i köket. Låt barnen välja ett recept som de tycker verkar spännande och gott. Köp hem råvarorna och låt dem sedan laga middag till hela familjen.  Det behöver inte bli perfekt, huvudsaken är att barnen får testa sig fram. Ofta kan det vara lättare att prata om vad som hänt i skolan medan man skär, hackar och rör i grytorna. Förutom att det är trevligt att laga middag tillsammans, så kan positiva erfarenheter av matlagning bidra till att man redan i tidig ålder skaffar sig hälsosamma matvanor.

Nyfiken på maten
Om barnen släpps in i köket blir de också ofta mer öppen för att prova mer smaker. Har du ett kräset barn där hemma kan det vara ett bra sätt att laga mat tillsammans. Om de själva har varit med blir de ofta mer nyfikna att prova nya smaker. Att tillsammans göra veckomeyer kan också vara ett sätt att få barnen mer intresserade att hjälpa till i köket. Vill ditt barn inte äta annat än köttbullar? Utveckla ditt barns kunskap och intresse för mat med hjälp av Saperemetoden.

5 tips på maträtter som de äldre barnen kan fixa själva
Snabb lasagne
Flygande Jakob
Havre- och äppelpannkakor 
Krämiga burritos
Tomatsoppa med fisk

Bloggtips för dig med barn som inte äter.

Här får min son vara med och laga tunnbröd med Sveriges Mästerkock 2011, Louise Johansson.