Maria Nygårds
Maria Nygårds

Namn: Maria Nygårds
Familj: Sambo och två barn i mellanstadieåldern.
Ålder: 43

Vill du ställa en fråga direkt till Maria? 
Då går det bra att mejla till maria@vardagspuls.se
Svaret publiceras sedan här i bloggen – och givetvis är du som frågeställare anonym.

Gör till vardags: Jobbar som dietist / KAM på IT-företaget Mashie samt har mitt eget företag Maria Nygårds Mat & Kommunikation där jag gör olika konsultuppdrag för Landsting, privatkunder och företag.

Tittar på: Feelgood-filmer och dokumentärer.

Lyssnar på: Musik med mycket rytm.

Vanligaste vardagsmiddagen: Kyckling, ugnsbakade potatisklyftor och sallad.

Får positivt hög puls i vardagen av: Att träna, vara på havet och träffa människor som ger energi.

Får negativt hög puls i vardagen av: Negativa människor och stress.

Har du förberett dig på något sätt inför Vardagspuls? Nej, inte direkt.

Om din mamma skulle beskriva dig hur skulle hon göra det? Min fina mamma lever tyvärr inte, men om så skulle hon nog beskriva mig som en glad och impulsiv människa som har svårt att tacka nej till roliga saker.

Vilken är den vanligaste förändringen i tillvaron som ger snabb och bra effekt? Planering och framförhållning. Det kan låta tråkigt, men det gör mycket för att slippa vardagsstress och skapa bra mat- och träningsvanor.

När du går och handlar inför veckan vad är det som alltid slinker med? Babyspenat, ingefära och naturell yoghurt.

När du ska lyxa till det lite vad gör du då? Tar en massage eller njuter av en kaffe på vacker plats.

Om du var folkhälsominister vad är det första du skulle göra då?
Jag skulle vilja satsa på mat för äldre och mat på sjukhus. Få in personal, likande måltidsvärdar på sjukhus för att ordinarie personal får ta hand om de sjuka och andra fokusera på att rätt mat serveras och på ett aptitligt sätt.

”Planering och framförhållning är nyckeln” Se alla inlägg i bloggen
Ägg i kartong Bild: pixabay

Bra att veta om ägg

Publicerat: 2015-11-29   |  Maria Nygårds

Ägg innehåller nästan alla näringsämnen som vi människor behöver. Förutom protein och viktiga fettsyror finns de flesta vitaminer, mineraler och antioxidanter i ägg. Det enda som saknas i ägg är vitamin C och kolhydrater. Näringsmässigt skiljer sig inte ekologiska ägg och vanliga ägg åt. Det som kan påverka näringen är vilket foder som hönsen får.

Perfekt blandning av aminosyror
Ägg innehåller alla livsnödvändiga aminosyrorna i en perfekt blandning. Det gör att kroppen kan använda allt protein i ägg, det mesta proteinet sitter i vitan. Ett enkelt sätt ta reda på hur många ägg man behöver för att tillgodose sitt dagsbehov av protein är att testa Svenska äggs digital äggkalkylator.
Testa kalkylatorn

Hur många ägg kan man äta per dag?
Det finns inga begränsningar för hur mycket ägg man bör äta. En frisk vuxen person som äter en sund kost i övrigt, kan äta 1-2 ägg om dagen utan bekymmer och till och med några till utan att det är ohälsosamt. 

Ägg och kolesterol
Ägg befann sig länge i hälsodebattens skamvrå på grund av den höga kolesterolhalten, men nu vet man bättre. Ägg innehåller förvisso kolesterol, men kolesterol vi får i oss via maten påverkar i stort sett inte kolesterolhalten i blodet. Merparten av det kolesterol som kroppen behöver producerar kroppen nämligen själv. Om vi får i oss kolesterol med maten så kan kroppen reglera den egna produktionen av kolesterol. Det som är viktigt är istället att tänka på fettkvaliteten och äta varierat. Läs om Livsmedelsverkets kostråd.

Bruna och vita ägg
Färgen på äggskalet beror ofta på vilken färg hönan som värper ägg har. Smak och näringsvärde påverkas inte av färgen på äggskalet. Äggulan kan ha olika nyanser av gult beroende på fodrets sammansättning.

Ägg är lätt att variera
Enbart ägg går att servera på många olika sätt, till exempel kokt, stekt, som omelett eller som äggröra. Lägger man dessutom till lite fler ingredienser är utbudet på rätter väldigt stort.

MER:

Dietisten: Ägg – ett av världen bästa livsmedel, men kan ge allergireaktion