Sidans innehåll presenteras i samarbete med Arla
Bild: pixabay

Bra att veta om ägg

Publicerat: 2015-11-29   |  Maria Nygårds

Ägg innehåller nästan alla näringsämnen som vi människor behöver. Förutom protein och viktiga fettsyror finns de flesta vitaminer, mineraler och antioxidanter i ägg. Det enda som saknas i ägg är vitamin C och kolhydrater. Näringsmässigt skiljer sig inte ekologiska ägg och vanliga ägg åt. Det som kan påverka näringen är vilket foder som hönsen får.

Perfekt blandning av aminosyror
Ägg innehåller alla livsnödvändiga aminosyrorna i en perfekt blandning. Det gör att kroppen kan använda allt protein i ägg, det mesta proteinet sitter i vitan. Ett enkelt sätt ta reda på hur många ägg man behöver för att tillgodose sitt dagsbehov av protein är att testa Svenska äggs digital äggkalkylator.
Testa kalkylatorn

Hur många ägg kan man äta per dag?
Det finns inga begränsningar för hur mycket ägg man bör äta. En frisk vuxen person som äter en sund kost i övrigt, kan äta 1-2 ägg om dagen utan bekymmer och till och med några till utan att det är ohälsosamt. 

Ägg och kolesterol
Ägg befann sig länge i hälsodebattens skamvrå på grund av den höga kolesterolhalten, men nu vet man bättre. Ägg innehåller förvisso kolesterol, men kolesterol vi får i oss via maten påverkar i stort sett inte kolesterolhalten i blodet. Merparten av det kolesterol som kroppen behöver producerar kroppen nämligen själv. Om vi får i oss kolesterol med maten så kan kroppen reglera den egna produktionen av kolesterol. Det som är viktigt är istället att tänka på fettkvaliteten och äta varierat. Läs om Livsmedelsverkets kostråd.

Bruna och vita ägg
Färgen på äggskalet beror ofta på vilken färg hönan som värper ägg har. Smak och näringsvärde påverkas inte av färgen på äggskalet. Äggulan kan ha olika nyanser av gult beroende på fodrets sammansättning.

Ägg är lätt att variera
Enbart ägg går att servera på många olika sätt, till exempel kokt, stekt, som omelett eller som äggröra. Lägger man dessutom till lite fler ingredienser är utbudet på rätter väldigt stort.

MER:

Dietisten: Ägg – ett av världen bästa livsmedel, men kan ge allergireaktion

Världens snabbaste omelett – i mikron:

 

 

Tips på goda äggrätter
Lyxig äggröra
Pocherade ägg
Frukostsallad med ägg
Pösomelett
Scrambeld eggs med cottage cheese
Glutenfri ugnspannkaka

Tidigare blogginlägg om ägg