Sidans innehåll presenteras i samarbete med Arla
Bild: Pixabay

Bröd och socker

Publicerat: 2015-11-15   |  Maria Nygårds

Lär dig läsa ingrediensförteckningen
Bröd kan innehålla mycket socker. Lär man sig att läsa informationen som finns på förpackningen går det att undvika de sötaste bröden. Att titta på brödets färg har mindre betydelse, tidigare var oftast mörkt bröd nyttigare än det ljusa. Många tror fortfarande att det är så, vilket gör att de uppfattar att de äter hälsosammare än vad de gör. Den bruna färgen kommer ofta från sirap.

Tips hur du hittar bröd med lite socker
Läs näringsvärdet på förpackningen. Hur mycket kolhydrater som finns i brödet ser man via näringsvärdet.  Under kolhydratsraden finns en rad ”- varav sockerarter”, värdet på den raden bör vara 5 gram eller mindre.

Titta efter nyckelhålet
För att bröd ska få märkas med det gröna nyckelhålet måste mjukt bröd innehålla minst 25 % fullkorn, för hårt bröd är gränsen 50 % fullkorn. När det gäller socker går gränsen vid 5 gram per 100 gram. Knäckebröd ligger ungefär på 1-1,5 gram medan mjukt bröd kan variera från 1 gram till 15 gram.

Baka själv
Om du bakar själv kan du själv påverka vilket mjöl du använder och hur mycket socker du stoppar i.

Fråga om du köper över disk
Om du köper bröd på bageri så fråga vilka ingredienser som ingår.

På Livsmedelsverkets hemsida kan du läsa om hur du läser av innehållsförteckningar.

Goda bröd att göra själv:
Enkelt surdagsbröd
Grova frukostlimpor