Maria Nygårds
Maria Nygårds

Namn: Maria Nygårds
Familj: Sambo och två barn i mellanstadieåldern.
Ålder: 43

Vill du ställa en fråga direkt till Maria? 
Då går det bra att mejla till maria@vardagspuls.se
Svaret publiceras sedan här i bloggen – och givetvis är du som frågeställare anonym.

Gör till vardags: Jobbar som dietist / KAM på IT-företaget Mashie samt har mitt eget företag Maria Nygårds Mat & Kommunikation där jag gör olika konsultuppdrag för Landsting, privatkunder och företag.

Tittar på: Feelgood-filmer och dokumentärer.

Lyssnar på: Musik med mycket rytm.

Vanligaste vardagsmiddagen: Kyckling, ugnsbakade potatisklyftor och sallad.

Får positivt hög puls i vardagen av: Att träna, vara på havet och träffa människor som ger energi.

Får negativt hög puls i vardagen av: Negativa människor och stress.

Har du förberett dig på något sätt inför Vardagspuls? Nej, inte direkt.

Om din mamma skulle beskriva dig hur skulle hon göra det? Min fina mamma lever tyvärr inte, men om så skulle hon nog beskriva mig som en glad och impulsiv människa som har svårt att tacka nej till roliga saker.

Vilken är den vanligaste förändringen i tillvaron som ger snabb och bra effekt? Planering och framförhållning. Det kan låta tråkigt, men det gör mycket för att slippa vardagsstress och skapa bra mat- och träningsvanor.

När du går och handlar inför veckan vad är det som alltid slinker med? Babyspenat, ingefära och naturell yoghurt.

När du ska lyxa till det lite vad gör du då? Tar en massage eller njuter av en kaffe på vacker plats.

Om du var folkhälsominister vad är det första du skulle göra då?
Jag skulle vilja satsa på mat för äldre och mat på sjukhus. Få in personal, likande måltidsvärdar på sjukhus för att ordinarie personal får ta hand om de sjuka och andra fokusera på att rätt mat serveras och på ett aptitligt sätt.

”Planering och framförhållning är nyckeln” Se alla inlägg i bloggen
Kronärtskockor Bild: Maria Nygårds

Fryst eller färskt

Publicerat: 2015-06-15   |  Maria Nygårds
Kategori: Hälsa

Vad är bäst?
Jag får ofta frågan vad som är bäst, frysta eller färskta frukter och grönsaker. Först vill jag säga, att en bra början är att man faktiskt äter frukt och grönsaker. Vad som sedan är nyttigast, färskt eller fryst beror lite på olika faktorer.

Färska grönsaker och frukter som får ligga i butik några dagar innan de tillagas eller äts upp kan förlora upp till 45 procent av sitt näringsinnehåll. Det är främst vatten och de vattenlösliga vitaminerna som minskar, bland annat vitamin C.

Frysta ärter innehåller i regel mer näring än de färska. Frysta grönsaker och frukter tas ofta omhand direkt efter skörd vilket gör att de har mer näring än färska som fått ligga någon dag. Har du tillgång till nyskördade frukter och grönsaker är det naturligtvis det bästa om man är på jakt efter de som innehåller mest näring. För att behålla mest näring vid tillagning, ska grönsakerna kokas kort tid i lite vatten.

Nu när skördetid börjar för primörerna kan du tänka på att frysa in det som inte går åt. Det mesta går faktiskt att frysa in även avokado som inte alla känner till. Gurka hör till undantagen.