Sidans innehåll presenteras i samarbete med Arla
Bild: Maria Nygårds

Fryst eller färskt

Publicerat: 2015-06-15   |  Maria Nygårds
Kategori: Hälsa

Vad är bäst?
Jag får ofta frågan vad som är bäst, frysta eller färskta frukter och grönsaker. Först vill jag säga, att en bra början är att man faktiskt äter frukt och grönsaker. Vad som sedan är nyttigast, färskt eller fryst beror lite på olika faktorer.

Färska grönsaker och frukter som får ligga i butik några dagar innan de tillagas eller äts upp kan förlora upp till 45 procent av sitt näringsinnehåll. Det är främst vatten och de vattenlösliga vitaminerna som minskar, bland annat vitamin C.

Frysta ärter innehåller i regel mer näring än de färska. Frysta grönsaker och frukter tas ofta omhand direkt efter skörd vilket gör att de har mer näring än färska som fått ligga någon dag. Har du tillgång till nyskördade frukter och grönsaker är det naturligtvis det bästa om man är på jakt efter de som innehåller mest näring. För att behålla mest näring vid tillagning, ska grönsakerna kokas kort tid i lite vatten.

Nu när skördetid börjar för primörerna kan du tänka på att frysa in det som inte går åt. Det mesta går faktiskt att frysa in även avokado som inte alla känner till. Gurka hör till undantagen.