Sidans innehåll presenteras i samarbete med Arla
Bild: arla.se

Julbord med kål och gröna bladgrönsaker

Publicerat: 2015-12-07   |  Maria Nygårds

Sätt färg på julbordet, låt skinkan och sillen få sällskap av hälsosamma sallader.

Brysselkål
Brysselkål eller rosenkål som den också kallas är en C-vitaminrik delikatess. Den kan serveras i råkost, men serveras oftast kokt eller rostad. Brysselkål är väldigt goda att steka och blanda med fetaost och nötter.

Rödkål
Finstrimlad rödkål passar bra i sallader och är dessutom väldigt dekorativ. Rödkål innehåller en blandning av antocyaniner som reagerar om ett ämne är surt eller basiskt. Så beroende vad rödkålen blandas med kan den skifta färg.

Häng på grönkålstrenden
Ofta ligger grönkålen som dekoration på julbordet, men varför inte använda den nyttiga kålen istället. Passar bra i sallader, i gratänger eller rostade. Grönkål innehåller bland annat mycket, C-, A- och E-vitamin liksom mineraler som kalcium och järn.
En riktig näringsbomb eller ”queen of green” som grönkål också kallas.

Fler blogginlägg om gröna bladgrönsaker och julbord:
Nyttan av gröna bladgrönsaker
Tips inför julbordet – ät långsamt och njut! 

Goda sallader på julbordet
Brysselkål med vitost
Isad vintersallad
Kålsallad med sesamfrön