Sidans innehåll presenteras i samarbete med Arla
Bild: pixabay

Julens hälosamma kryddor

Publicerat: 2015-12-14   |  Vardagsmat-bloggen

I Sverige förknippas ofta saffran, kanel och kryddnejlikor som julkryddor, men i många andra kulturer hör de till vardagskryddorna. Förutom att de alla sprider underbara dofter har de också många hälsofördelar. Allt ifrån att stabilisera blodsockret, smärtstillande och skydda hjärnans celler. För mycket av det goda kan ge motsatt effekt, så njut av de goda kryddorna utan att överdriva konsumtionen.

Kryddnejlikor hjälper mot dålig andedräkt
Kryddnejlikorstoppar de flesta i apelsiner och hänger upp för att sprida härliga dofter. Dålig andedräkt kan botas genom att tugga kryddnejlika och den används också som smärtstillande framförallt vid tandvärk.

Recepttips: Kyckling med stjärnanis och kryddnejlika

Kanel kan stabilisera ditt blodsocker
Kanel har länge används som krydda, men även som medicin inom vissa kulturer. Förutom att det är en väldigt god krydda så innehåller kanel mycket antioxidanter. Studier har visat att kanel också kan stabilisera blodsockret för personer med typ-2 diabetes, de fick då äta cirka en halvtesked per dag. För några år sedan kom det larm om det giftiga ämnet kumarin som finns i kanel och kan ge leverskador om man äter stora mängder av kryddan. 

Om du använder kanel på gröten, i bullar eller i latten är det ingen fara för överdosering. Använder du mer än en halv tesked per dag kan det vara bra att känna till att det finns olika kanelsorter. Den vanligaste kanelen (kassiakanel) som vi hittar i affären innehåller mer kumarin än Ceylonkanel som ofta ingår i KRAV-märkt kanel.
Läs mer om kanel.

Recepttips: Fläskkarré med äpple och kanel

Saffran skyddar hjärncellerna
Saffranär världens dyraste krydda och kommer ifrån Saffranskrokus. För varje kilo saffran går det åt cirka 100 000 blommor. Saffranets rödaktiga färg kommer främst av alfa-crocin som i studier visat sig kunna skydda hjärnceller som i sin tur skulle kunna förebygga neurologiska sjukdomar som Parkinsons sjukdom. Inom den ayurvediska medicinen har saffran används vid sömnproblem. Saffran är giftigt i väldigt höga doser, men då handlar det om väldigt stora mängder så det är knappast något att oroa sig för om man äter några saffransbullar per år.

Recepttips: Fisksoppa med fänkål och saffran
Mer recept med saffran.

Referenser:
Cinnamon in glycaemic control: Systematic review and meta analysis 
Clinical Nutrition, Volume 31, Issue 5, October 2012, Pages 609-615 
Rajadurai Akilen, Amalia Tsiami, Devasenan Devendra, Nicola Robinson 

Prevention and Therapy 
Bioactive Nutraceuticals and Dietary Supplements in Neurological and Brain Disease 
Edited by:Ronald Ross Watson and Victor R. Preedy 
ISBN: 978-0-12-411462-3