Sidans innehåll presenteras i samarbete med Arla
Bild: pixabay

Korv och hälsa

Publicerat: 2015-12-20   |  Maria Nygårds
Kategori: Hälsa

Vågar man äta korv efter alla larm?
Svaret är ja, men tänk på mängden och vilken korv du väljer. I rätt mängd och i en annars bra sammansatt kost enligt tallriksmodellen kan även en liten mängd korv få finnas med. Korv är bland annat en källa till protein.

Livsmedelsverket råd är att begränsa intaget av kött och chark till max 500 gram per vecka. De flesta i Sverige äter mycket mer än så, nämligen 75 procent av männen och 45 procent av kvinnorna. Chark är produkter som är gjorda av processat kött, som till exempel skinka, bacon, leverpastej, blodpudding och all slags korv. 

Skillnad på korv och korv
En korv består av skinn och fyllning och kan både vara animalisk och vegetarisk.
Vissa korvar är namnskyddade, det vill säga det finns vissa krav som måste uppfyllas för att få kalla det för till exempel falukorv. Ju högre kötthalt, desto finare och bättre korv.

Behövs nitrit i korv?
Kanske inte, men något behövs i alla fall för att konservera korven. Tillsatsen natriumnitrit (E250) är ett salt som har konserverande effekt, men är också bakteriedödande och ger färg åt produkten, men det finns andra sätt att konservera på. KRAV-märkta korvar och tyska vita korvar innehåller inte nitrit. KRAV-korvar har generellt kortare hållbarhet än andra korvar. Istället för nitrit använder vissa leverantörer mjölksyrebakterier för konservering.

Läs mer på Jeanette Steijers blogg om nitrit.

Sambandet chark och cancer
Det har skrivits mycket om sambandet mellan charkprodukter och cancer, framför allt tjocktarmscancer och ändtarmscancer. Bakgrunden är att WHO:s centrum för cancerforskning (International Acency for Research on Cancer, IARC) släppte en rapport där charkprodukter klassas som cancerframkallande. Exakt vad som orsakar cancer vet man inte riktigt, det kan vara nitrit, hemjärnet eller något som uppkommer vid tillagningen. Rapport från livsmedelsverket kring konsumtion av chark och rött kött och samband med cancer.

Nyttigare chark på försök
Det pågår ett EU-projekt där man tittar på om tillsatta antioxidanter i chark skulle kunna minska risken för tjocktarmscancer. Hypotesen är att cancerrisken uppstår när hemjärnet, det vill säga den typ av järn som finns i kött gör att fria radikaler bildas. En tillsats av antioxidanter skulle eventuellt kunna förhindra att de fria radikalerna skadar cellerna och därmed skulle då också cancerrisken gå ned.