Sidans innehåll presenteras i samarbete med Arla
Bild: Maria Nygårds

Nyheter på hyllan - glutenfria frön

Publicerat: 2015-10-12   |  Maria Nygårds

Jag älskar att botanisera bland butikens hyllor, plötsligt dyker det upp något spännande. Två nya gryn jag provat är bulgur av lupinfrö och teff, båda kan användas istället för ris eller bulgur eller blandas i en sallad. Båda är glutenfria.

Lupinbulgur, ser ut som bulgur, precis  som det låter och är gjorda av lupinbönor. Färgen är gulaktig och blir väldigt fin på tallriken. Smaken är något söt och nötig. De innehåller inte så mycket kolhydrater, men däremot rika på protein och fiber.

Teff är basföda i Etiopien. Det finns ljus och mörk teff och går också att köpa som mjöl.Teff beskrivs lite som den nya quinoan. När man kokar teff blir den grötaktig.  För att få bort vattnet behövs en riktigt finmaskig sil om man vill ha fröna i en sallad eller som tillbehör. Smaken är nötaktig. Teff är en bra källa till protein, järn, kalcium och magnesium.

Min kollega Sofia Antonsson har flera recept på bröd med teffmjöl i sin nya bok ”Lugn mage med gott bröd”, se hennes blogginlägg här