Maria Nygårds
Maria Nygårds

Namn: Maria Nygårds
Familj: Sambo och två barn i mellanstadieåldern.
Ålder: 43

Vill du ställa en fråga direkt till Maria? 
Då går det bra att mejla till maria@vardagspuls.se
Svaret publiceras sedan här i bloggen – och givetvis är du som frågeställare anonym.

Gör till vardags: Jobbar som dietist / KAM på IT-företaget Mashie samt har mitt eget företag Maria Nygårds Mat & Kommunikation där jag gör olika konsultuppdrag för Landsting, privatkunder och företag.

Tittar på: Feelgood-filmer och dokumentärer.

Lyssnar på: Musik med mycket rytm.

Vanligaste vardagsmiddagen: Kyckling, ugnsbakade potatisklyftor och sallad.

Får positivt hög puls i vardagen av: Att träna, vara på havet och träffa människor som ger energi.

Får negativt hög puls i vardagen av: Negativa människor och stress.

Har du förberett dig på något sätt inför Vardagspuls? Nej, inte direkt.

Om din mamma skulle beskriva dig hur skulle hon göra det? Min fina mamma lever tyvärr inte, men om så skulle hon nog beskriva mig som en glad och impulsiv människa som har svårt att tacka nej till roliga saker.

Vilken är den vanligaste förändringen i tillvaron som ger snabb och bra effekt? Planering och framförhållning. Det kan låta tråkigt, men det gör mycket för att slippa vardagsstress och skapa bra mat- och träningsvanor.

När du går och handlar inför veckan vad är det som alltid slinker med? Babyspenat, ingefära och naturell yoghurt.

När du ska lyxa till det lite vad gör du då? Tar en massage eller njuter av en kaffe på vacker plats.

Om du var folkhälsominister vad är det första du skulle göra då?
Jag skulle vilja satsa på mat för äldre och mat på sjukhus. Få in personal, likande måltidsvärdar på sjukhus för att ordinarie personal får ta hand om de sjuka och andra fokusera på att rätt mat serveras och på ett aptitligt sätt.

”Planering och framförhållning är nyckeln” Se alla inlägg i bloggen
Nya gryn Bild: Maria Nygårds

Nyheter på hyllan - glutenfria frön

Publicerat: 2015-10-12   |  Maria Nygårds

Jag älskar att botanisera bland butikens hyllor, plötsligt dyker det upp något spännande. Två nya gryn jag provat är bulgur av lupinfrö och teff, båda kan användas istället för ris eller bulgur eller blandas i en sallad. Båda är glutenfria.

Lupinbulgur, ser ut som bulgur, precis  som det låter och är gjorda av lupinbönor. Färgen är gulaktig och blir väldigt fin på tallriken. Smaken är något söt och nötig. De innehåller inte så mycket kolhydrater, men däremot rika på protein och fiber.

Teff är basföda i Etiopien. Det finns ljus och mörk teff och går också att köpa som mjöl.Teff beskrivs lite som den nya quinoan. När man kokar teff blir den grötaktig.  För att få bort vattnet behövs en riktigt finmaskig sil om man vill ha fröna i en sallad eller som tillbehör. Smaken är nötaktig. Teff är en bra källa till protein, järn, kalcium och magnesium.

Min kollega Sofia Antonsson har flera recept på bröd med teffmjöl i sin nya bok ”Lugn mage med gott bröd”, se hennes blogginlägg här