Sidans innehåll presenteras i samarbete med Arla
Bild: Maria Nygårds

Bär och sol

Publicerat: 2015-07-06   |  Vardagsmat-bloggen

Det är inte bara solkräm som kan skydda kroppen mot UV-strålning, vi kan också skydda vår hud och kropp genom att äta rätt. När vi solar bildas det extra mycket fria radikaler i kroppen som skadar våra celler. Vi kan skydda cellerna genom att äta antioxidanter som vi får i oss om vi äter mat med mycket färg och smak. Ett kännetecken på att något innehåller mycket antioxidanter är om en frukt eller grönsak färgar av sig, till exempel blåbär och rödbeta. 

UV-skydd i bär
Frossa i alla slags bär, jordgubbar, hallon, blåbär och lingon som alla innehåller mycket antioxidanter. Särskilt hallon och jordgubbar har en skyddande effekt. De innehåller ellagensyra som i studier visat sig kunna motverka hudskador av UV-strålning. Hos jordgubbar finns ellagsyran både i kärnorna och i fruktköttet hos hallon finns det mest i de små kärnorna som sitter ovanpå.

Tips på mat som innehåller mycket antioxidanter
Gröna bladgrönsaker som spenat, olika typer av sallader och kål
Bär
Grönt te
Tomat
Morot
Meloner
Citrusfrukter