Sidans innehåll presenteras i samarbete med Arla
Bild: arla.se

Ta hand om resterna

Publicerat: 2015-12-25   |  Vardagsmat-bloggen
Kategori: Hälsa

Nu till jul åker mycket mat fram och tillbaka mellan bordet och kylen och vi slänger ofta mycket som fortfarande går att äta. Tänk på att det är mer miljö- och klimatvänligt att äta upp än att slänga julmaten. En del av julens mat går att frysa in eller laga något annat av. Julskinkan kan till exempel användas i en paj eller omelett tillsammans med ostarna som inte gick åt. En del grönsaker kan behöva lite hjälpa för att hålla sig fräschare lite längre, här kommer några tips.

Tips om förvaring och hur du räddar trötta grönsaker:

  • Om grönsakerna har mjuknat kan du lägga dem i saltat vatten en stund innan kokning.

  • Salladsblad som börjat sloka kan räddas genom att de ställs i iskallt vatten en timme. Det fungerar även på rädisor, morot och pepparrot.

  • Dill och persilja kan hålla lite till om du skär av en del av stjälken och ställer i nytt vatten. Kallt vatten för persiljan och varmt vatten för dillen.

  • Alla grönsaker som säljs med blast håller längre om man klipper av det mesta av blasten och bara behåller några centimeter.

  • Tomat, vitlök och avokado trivs bättre i rumstemperatur än i kylen, där de tappar mycket smak.

  • Potatis ska förvaras mörk. Om potatisen utsätts för ljus blir den grönfärgad och utvecklar ett giftigt ämne som heter solanin. Kasta alltid en potatis som skiftar i grönt.

  • Vissa grönsaker och frukter trivs inte så bra ihop. Äpple och gurka är ett exempel liksom tomater, äpplen och päron påverkar sallad och färska örter negativt.

Så slänger du mindre mat.