Sidans innehåll presenteras i samarbete med Arla
Bild: pixabay

Tillsatser farligt eller ej?

Publicerat: 2015-11-22   |  Maria Nygårds

Vad är tillsatser
Tillsatser får tillsättas i ett livsmedel för att öka hållbarheten, påverka konsistensen och för att ge smak och färg. Tillsatser får inte användas hur som helst utan måste vara godkända av Efsa, EUs myndighet för livsmedelssäkert. Varje tillsats har ett E-nummer, det vill säga att de är tillåtet inom EU.

Är tillsatser farligt?
Tillsatser kan vara farligt för de som är allergiska mot något E-nummer. För oss andra kanske det inte är direkt farligt, det finns andra saker som kan vara större problem för hälsan. En del E-nummer är också naturliga ämnen, som till exempel rödbetsextrakt. Men med tanke på allt vi äter så kan den totala mängden och blandningen av alla tillsatser tillsammans ge negativa effekter på hälsan.  Det finns många E-nummer som är omdiskuterade.

Hur undviker du tillsatser

  • Välj rena råvaror, som till exempel frukt, grönsaker, baljväxter, ägg, mjölk och
    rent kött/kyckling.
  • Läs ingrediensförteckningen. 
  • Välj KRAV och ekologiska produkter – de tillåter betydlig färre tillsatser.

Tänk på

  • Importerade varor utanför EU är inte märkta på samma sätt. Samma tillsaster kan finnas fast de inte är finns med på ingrediensförteckningen.
  • Småsgodis och andra oförpackade produkter som inte innehåller någon ingrediensföreckning får ni fråga personalen vad som ingår.

 

Läs mer på
Livsmedelsverket
KRAV

MER:

Dietisten svarar på tittarfrågor om tillsatser
Det gömmer sig bakom E-numren
Lär dig läsa ingrediensförteckningen 
På Livsmedelsverket kan du läsa hur du ska tolka innehållsförteckningen