Maria Nygårds
Maria Nygårds

Namn: Maria Nygårds
Familj: Sambo och två barn i mellanstadieåldern.
Ålder: 43

Vill du ställa en fråga direkt till Maria? 
Då går det bra att mejla till maria@vardagspuls.se
Svaret publiceras sedan här i bloggen – och givetvis är du som frågeställare anonym.

Gör till vardags: Jobbar som dietist / KAM på IT-företaget Mashie samt har mitt eget företag Maria Nygårds Mat & Kommunikation där jag gör olika konsultuppdrag för Landsting, privatkunder och företag.

Tittar på: Feelgood-filmer och dokumentärer.

Lyssnar på: Musik med mycket rytm.

Vanligaste vardagsmiddagen: Kyckling, ugnsbakade potatisklyftor och sallad.

Får positivt hög puls i vardagen av: Att träna, vara på havet och träffa människor som ger energi.

Får negativt hög puls i vardagen av: Negativa människor och stress.

Har du förberett dig på något sätt inför Vardagspuls? Nej, inte direkt.

Om din mamma skulle beskriva dig hur skulle hon göra det? Min fina mamma lever tyvärr inte, men om så skulle hon nog beskriva mig som en glad och impulsiv människa som har svårt att tacka nej till roliga saker.

Vilken är den vanligaste förändringen i tillvaron som ger snabb och bra effekt? Planering och framförhållning. Det kan låta tråkigt, men det gör mycket för att slippa vardagsstress och skapa bra mat- och träningsvanor.

När du går och handlar inför veckan vad är det som alltid slinker med? Babyspenat, ingefära och naturell yoghurt.

När du ska lyxa till det lite vad gör du då? Tar en massage eller njuter av en kaffe på vacker plats.

Om du var folkhälsominister vad är det första du skulle göra då?
Jag skulle vilja satsa på mat för äldre och mat på sjukhus. Få in personal, likande måltidsvärdar på sjukhus för att ordinarie personal får ta hand om de sjuka och andra fokusera på att rätt mat serveras och på ett aptitligt sätt.

”Planering och framförhållning är nyckeln” Se alla inlägg i bloggen
Tillsatser Bild: pixabay

Tillsatser farligt eller ej?

Publicerat: 2015-11-22   |  Maria Nygårds

Vad är tillsatser
Tillsatser får tillsättas i ett livsmedel för att öka hållbarheten, påverka konsistensen och för att ge smak och färg. Tillsatser får inte användas hur som helst utan måste vara godkända av Efsa, EUs myndighet för livsmedelssäkert. Varje tillsats har ett E-nummer, det vill säga att de är tillåtet inom EU.

Är tillsatser farligt?
Tillsatser kan vara farligt för de som är allergiska mot något E-nummer. För oss andra kanske det inte är direkt farligt, det finns andra saker som kan vara större problem för hälsan. En del E-nummer är också naturliga ämnen, som till exempel rödbetsextrakt. Men med tanke på allt vi äter så kan den totala mängden och blandningen av alla tillsatser tillsammans ge negativa effekter på hälsan.  Det finns många E-nummer som är omdiskuterade.

Hur undviker du tillsatser

  • Välj rena råvaror, som till exempel frukt, grönsaker, baljväxter, ägg, mjölk och
    rent kött/kyckling.
  • Läs ingrediensförteckningen. 
  • Välj KRAV och ekologiska produkter – de tillåter betydlig färre tillsatser.

Tänk på

  • Importerade varor utanför EU är inte märkta på samma sätt. Samma tillsaster kan finnas fast de inte är finns med på ingrediensförteckningen.
  • Småsgodis och andra oförpackade produkter som inte innehåller någon ingrediensföreckning får ni fråga personalen vad som ingår.

 

Läs mer på
Livsmedelsverket
KRAV

MER:

Dietisten svarar på tittarfrågor om tillsatser
Det gömmer sig bakom E-numren
Lär dig läsa ingrediensförteckningen 
På Livsmedelsverket kan du läsa hur du ska tolka innehållsförteckningen