Bild: Vardagspuls

Louise Hallin: ”Den med högst lön ska betala mer”

Så undviker du att bråka om pengar med din partner

Hur gör man för att slippa gräla om ekonomin med sin partner? Vardagspuls psykoterapeut Louise Hallin svarar på tittarna frågor om pengar och relationer.

Publicerad 2015-12-09 | Vardagspuls

Psykoterapeuten Louise Hallin ger råd om hur man kan få ekonomin att fungera så att båda parter är nöjda i en relation. Från Vardagspuls den 9 december.

Vardagspuls: Pengar kan lätt leda till konflikter och osämja i relationer. Är delad ekonomi i en familj den bästa lösningen? Kan det vara problem om den ena tjänar mycket mer än den andra? Ställ dina frågor till psykoterapeut Louise Hallin här. Din fråga kommer att publiceras i chatten så snart den blivit besvarad!

12:12, 9 December 2015

Gunnar: Hej, Louise! Min fru tjänar mycket mer pengar än mig och har dessutom lite förmögenhet sedan tidigare. Jag har inga problem med det, men ibland uppstår situationer då det blir oklart om båda ska få använda de här pengarna eller om de är hennes. Till exempel på resor och när vi köper större grejer till hemmet. Gränsen blir liksom otydligare ju längre vi levt tillsammans. Hur ska vi göra? Är det bäst om jag lånar pengar eller om alla våra pengar blir gemensamma?

Louise Hallin, psykoterapeut: Bra fråga, det enklaste matematiska är att ni pratar med varandra ordentligt och tex tar ett beslut om att ni ska betala prportionerligt när gemensamma saker köps. Fördelningen av dessa proportioner är en ren förhandlingsfråga, men när det är beslutat är det väldigt enkelt att räkna högt vid kassan och man behöver inte värdera situationen.
Jag avråder dig bestämt att låna pengar för konsumtion.
Prata är nödvändigt.

17:36, 9 December 2015

Lars-Åke, 68: Min fru har vunnit ganska mycket pengar på spel, men nu vill hon inte dela med sig. jag tycker det är snålt att hon inte kan betala lite mer än jag nu när hon vunnit så mycket pengar. Eller? På vilket sätt kan jag bemöta det här och så henne att förstå?

Louise Hallin, psykoterapeut: Det förstår jag. Min erfarenhet ang pengar och konflikter är just att själva summorna hit eller dit inte har lika stor betydelse som känslan av orättvisa.
Det tär på en relation och ofta ligger det kvar och dyker upp i alla möjliga sammanhang längre fram. Enl en engelsk studie som jag dessvärre glömt upphovet till så utgör ekonomin ett mycket stort samlevnadsproblem hos 7 av 10 par.
Om ni inte kan komma fram till ngt bra själva tycker jag därför att ni ska söka upp en erfaren terapeut och gå till botten med problemet och hålla på till ni blir färdiga innan ni slutar.

17:41, 9 December 2015

Louise: Min sambo och jag har tre barn tillsammans. Han har ett och jag har två. Han har god ekonomi, jag har hyfsad ekonomi. Han skämmer bort sitt enda barn i mina ögon. Flickan får dyra presenter och jag kan inte prestera likadant till mina barn. Nu tycker de att det är orättvist. Hur ska jag hantera det här?

Louise Hallin, psykoterapeut: I en relation bör man förstås ha kontroll på vad ens gemensamma liv kostar och fördela kapital från båda som stämmer med var och ens inkomstnivå.
Utöver det har sen var och en laglig rätt att disponera sitt kapital som man vill, utan tvekan. Däremot måste två vuxna människor värna om barnens ev upplevelse av orättvisa, en mkt känslig och för bra relationer störande faktor. Så ta ett gemensamt prat med alla inblandade, finn ut hur barnen ser på det hela och förhandla fram ett beslut.

17:50, 9 December 2015

gurkan: Lever man i hop o spelar ska man innan bestämma om man ska dela på vinsten eller ej. Men om 1 person köper en lott för egna pengar o vinner 1 stor summa kan man inte komma efter att personen vunnit o kräva att denna ska dela med sig sånt får man väl bestämma innan. Lars Åke delar du själv med dig när du vinner nåt? Eller du kanske själv är en SNÅLJÅP. Detta är bara min åsikt

18:00, 9 December 2015

Susann: Vi lägger ihop våra inkomster, betalar allt som ska betalad och spar på olika konton som ex bilkontot resekonto och huskonto. Sen har vi en lika summa som vi går till oss själva och får göra vad vi vill med. Vi bråkar aldrig om vår ekonomi :)

18:08, 9 December 2015

gurkan: En kompis till mig vann 2000 kr en gång o han skickade direkt pengarna till fattiga människor i afrika) han har till och med köpt kläder och leksaker till fattiga barn. Snacka om att vara super gullig o SNÄLL. Kram

18:16, 9 December 2015

Ekonomi : Hej hur ska man göra om man lever ihop å manen inte har några egna barn å jag har fyra barn, känns som jag inte får några pengar över i månaden när jag har betalt ex halva hyran å gemensa räkningar å halva maten, vi har separat ekonomi hur ska vi dela upp de ska han betala mer? /Anna

Louise Hallin, psykoterapeut: Ni ska titta på era gemensamma utgifter och fördela det var o en ska betala avvägt efter summorna.
Eftersom du lever med din man så får jag anta att dina utgifter som mat o boende ändå har halverats, dvs att du trots allt har en hjälp i ekonomin. Men med fyra barn kostar livet mycket, trots att jag antar att du delar deras kostnader med den andra föräldern.
Det som efter allt detta finns kvar är helt enkelt det du har och det ska du förstås informera barnen om, det är som det är.
Kanske har du sen en förstående partnet som vill betala lite mer för dig och bjuda på en del saker. Ssk om du har ett samtal om vad du behöver utan att vara anklagande

18:18, 9 December 2015

Melina: läggs ens fråga upp på en gång...?

Vardagspuls: Vi skickar in frågan till vår expert i studion, sedan syns den i chatten först när den fått ett svar. Men tyvärr hinner inte alla frågor besvaras.

18:20, 9 December 2015

EvaMari: Vi har gjort som Susanne sedan vi flyttade ihop. Ser vad vi har fått in, betalar allt gemensamt och har sparat på egna konton en lika stor summa. När allt är betalt, så har vi delat pengarna mellan oss så att båda har haft lika mycket att göra egna saker för. Vi har tjänat olika mycket i olika perioder beroende på vem som har jobbat mest, så vi tänker att det jämnar ut sig. Vi har aldrig grälat om pengar och har ganska lika förhållningssätt till hur vi ska göra med våra pengar. När barnen var små och någon behövde vara hemma för att de var sjuka, försökte vi fördela det utifrån vad var och en hade på jobbet, men att vi alltid tog dagar båda två. Vi har levt tillsammans i snart 30 år och har fortfarande lika roligt tillsammans.

18:21, 9 December 2015

Maria: Jag är nu mammaledig och får bara några tusen i månaden. Hur ska ja kunna betala för mig här hemma? Bor ihop med min kille sen ett år tillbaka.

Louise Hallin, psykoterapeut: Det går ju inte, ni behöver räkna ihop er gemensamma pott, dvs alla gemensamma inkomster och fördela det på de nödvändiga gemensamma utgifterna. Det ni får över delar ni på.
Efter föräldraledighet återgår de allra flesta kvinnor till studier eller jobb och då är det din tur att bidra med mera, att få barn är en stor del av er ekonomi.

18:21, 9 December 2015

Mari-Ann: Jag och min man har känt varandra i 16 år. Vi hade båda mycket erfarenhet av livet när vi möttes. Han var 34 år och jag var 47 år. Vi hade båda varit gifta två gånger tidigare med barn på varsitt håll. När vi fann varandra visste vi båda att här står den jag letat efter. Våra enskilda ekonomier var katastrof. När vi flyttade ihop , efter 3 månader, öppnade vi ett gemensamt konto där våra inkomster gick in. Sedan dag ett har vi tillsammans betalt våra räkningar , kollat vad vi har kvar och levt efter det. Ibland har det gått bra och ibland har det varit på marginalen. Vi har aldrig bråkat om pengar. Vår filosofi är: vi får inte bättre ekonomi bara för att vi bråkar. Det finns andra saker som är bättre att tjafsa om :-)

18:22, 9 December 2015

Jenny: Vi lägger ihop våra inkomster på ett gemensamt konto, betalar sen alla räkningar och andra gemensamma kostnader under månaden, Det vi får över delar vi på tre: ett "huskonto" och resten på var sitt sparkonto. Har under 20 år nästan aldrig grälat om pengar.

18:22, 9 December 2015

gurkan: Hej Susann så som du o din man/sambo gör med eran ekonomi tycker jag låter jättebra:) God jul o gott nytt år till dig Susann o din partner:)

18:23, 9 December 2015

Ah: Delad ekonomi men var föräldraledig med gemensamt barn dålig föräldrapenning ca 6000 i mån betalde då lika mycket som sambo 5000 i mån.. Inte ok tycker jag :(

18:24, 9 December 2015

Barbro: Vi har gemensam ekonomi maken och jag varit gifta i 43 år och har aldrig behövt bråkat om pengar. Känns tryggt för oss.

18:24, 9 December 2015

hjälplös: Min sambo ljuger om sin ekonomi. Jag har fått reda på bakvägen att han har mycket skulder hos kronofogden och inkasso. Han hjälper sällan med matkostnaderna mm. Jag har försökt prata med honom flera gånger men han vill inte prata med mig. Vad ska jag göra för jag orkar inte med hans lögner mer?

Louise Hallin, psykoterapeut: Det du möter är skam. Skam får alltid människor att dra sig tillbaka, ljuga och tom bryta relationer.
Motgiftet är just att prata direkt och öppet om situationen så upptäcker den som känner sig värdelös och dålig att dessa känslor försvonner.
Så du behöver sätta press på din sambo samtidigt som du är kärleksfull och begära ett sanningsenligt samtal, att du redan vet allt och att det alltid går att göra ngt åt detta.
Man kan få skuldsanering tex och få hjälp med det också.

18:26, 9 December 2015

Janet : Hej Louise. Jag och min man tjafsar om pengar ibland . När han till exempel skickar pengar till sina föräldrar till sitt hemland ibland flera tusenlappar då säger jag ingenting eller han köper något till sig själv. Men om jag vill köpa något till min dotter som är 18 år eller till mig själv . Då kommer han med kommentarer . Måste hon ha de just nu eller du kan väl vänta till lön ....

Louise Hallin, psykoterapeut: Det låter som om ni ev kommer från olika kulturer och då är det oerhört viktigt att ni sätter er ner och finner ut vilka familjekulturer ni kommer från liksom ev olika länders syn på ekonomi och kön tex.
Därefter kan ni prata om hur ni vill ha det och du behöver förklara hur du ska kunna hantera dina pengar och att det inte kan vara en återkommande kritik från din mans sida.

18:34, 9 December 2015

Gbg: Vi förde över en lika stor summa till ett gemensamt konto. Summan täckte även in sparande så vi alltid hade en buffert för oförutsedda händelser samt utlandsresor. Det var ett sätt som funkade bra även om vi är separerade nu...

18:34, 9 December 2015

Liza: Jag och min sambo har bott ihop i ca 1 år och vi bor i hans hus, jag äger inte något mer än mina saker..han vill att jag betalar hyra men vad är en skälig hyra , jag äger inte huset och det är bara hans möbler o egendom? Vi delar även på maten..han tjänar dessutom mer än mig..

Louise Hallin, psykoterapeut: Du och din partner ska räkna ut vad erat gemensamma liv kostnar och sen dela upp det enl inkomstens storlek, och då låter det som om du ska betala mindre än din partner.
Ni kan också få hjälp på banken att göra en budget om det är svårt att få till det.

18:38, 9 December 2015

My: Hej! Jag är i en relation idag där vi inte har delad ekonomi, jag vill leva tillsammans med honom men eftersom jag är en tjej som tidigare älskat att skämma bort mig själv med till exempel restaurangbesök, hotellvisiter, spa osv som även är trevligt att göra tillsammans med sin partner. Ett ett problem som då uppstår är att han inte har samma möjlighet ekonomiskt att göra något utöver hans budget men som han ändå gärna vill, detta leder till att om vi ska göra något utöver vad vardagen har att erbjuda så hamnar räkning allt som oftast hos mig, detta är inget som han tycker är konstigt och ingenting jag tagit upp med honom heller. Jag vill gärna komma fram till en lösning som innebär att vi kan hitta på saker där det kan vara jämnställt. Borde jag ta upp med honom hur jag känner?

Louise Hallin, psykoterapeut: Prata prata prata, beskriv detta för din partner och sätt igång och räkna! Utgifterna ska hanteras proportionerligt till intäkter.

18:40, 9 December 2015

Maktlös: Jag tycker du säger mycket kloka ord. Jag är helt med på det du säger om attprata ekonomi ihop, inte allt ansvar på en, dela procentuellt. Det som aldrig nämns i denna och liknande diskussioner är " hur gör man om den ena lyssnar och är med på noterna men sedan struntar i det. Gång på gång på gång." Hur gör man om allt man kommit fram bara rinner av, eller jag tänkte i te på det, det var väl inte så farligt ( när pengar bara försvinner.)

Louise Hallin, psykoterapeut: Sök upp en terapeut, de kan hitta de bakomliggande problemen

18:41, 9 December 2015

Recept & tips

Bild: Bonnier Fakta

Siri Barje: ”Det här är den ultimata singelmaten!”

MAT & RECEPT Hon tycker att vi krånglar till det här med mat och gör det till ett onödigt stressmoment. Nu vill Siri Barje inspirera till god mat som är anpassad till verkligheten – och för singelhushållet.

Dietisten tipsar

Bild: Johnér

5 bästa kommentarerna till de som inte förstår din iBS

KROPP & HÄLSA Har omgivningen svårt att förstå varför du inte äter det du bli bjuden på? Vardagspuls dietist Sofia Antonsson tipsar om fem bra kommentarer att ha med sig för att omgivningen ska förstå din IBS.

Livsträning

Bild: Johnér

10 sätt att få ditt barn att läsa mer

INRE HÄLSA Att inte ha ett tillräckligt stort ordförråd kan bli ett handikapp hela livet. Bästa botemedelt: läs böcker! Hillevi Wahl förklarar hur du får ditt barn att läsa mer och varför det är så viktigt.

Det bästa från Vardagspuls TV

   Följ Vardagspuls bloggare

   Den viktiga sömnen

   Bild: Johnér

   För lite sömn kan göra att du går upp i vikt

   KROPP & HÄLSA Ny svensk studie ger svar på varför sömnbrist kan leda till övervikt.

   Dietisten betygsätter

   Bild: Johnér

   LCHF och 5 andra populära dieter – så bra är de enligt experten

   KROPP & HÄLSA Dash, LCHF, GI, 5:2- och stenåldersdieten. Hur bra är de – och för vem? Vi bad dietisten Jeanette Steijer att ge sitt utlåtande om de stora trenddieterna.

   Dra ner på tempot

   Bild: Johnér

   Därför är det viktigt att barnen har långtråkigt

   INRE HÄLSA Hillevi Wahl om aktivitetshetsen som håller på att knäcka föräldrarna.

   Bra för IBS!

   Bild: Pixabay, press.

   Frossa i supernyttig grönkål i höst och vinter

   MAT & RECEPT Vardagspuls dietist Jeanette Steijer slår ett slag för supergrönsaken som är extra snäll mot den känsliga magen.

   Gör om, gör rätt!

   Bild: Shutterstock

   10 misstag du gör på löpbandet

   MOTION & TRÄNING Oavsett om du tittar på TV eller glor in i en vägg – att springa på löpband kan vara sjukt tråkigt. Men det behöver inte vara så. Gör om, gör rätt – och få ut det mesta av att springa.

   Mums!

   Bild: Johnér

   Därför är havregrynsgröt din kropps bästa vän

   MAT & RECEPT Det här med att laga billig och nyttig mat kan vara knepigt. Lägger man till att den ska vara lättlagad blir det ännu svårare. Lösningen stavas havregrynsgröt.

   Ta en paus!

   Bild: Moa Alexandersson

   3 smarta övningar mot onda axlar

   MOTION & TRÄNING PT-Leila ger dig övningarna som garanterat får dina axlar, rygg och nacke att slappna av.

   Stoppa matsvinnet!

   Bild: Johnér

   5 smarta sätt att använda hårda avokados

   MAT & RECEPT Ibland känns avokados på något konstigt sätt mjukare i affären än när man kommit hem med dem... Men släng dem inte! Det finns flera goda sätt att använda även omogna avokados på.

   Varningssignalerna

   Bild: Johnér

   Så kan hälsoappen göra dig sjuk

   INRE HÄLSA Hälsoapparna och aktivitetsarmbanden gör att vi rör på oss mer och sitter stilla mindre. Men självmätningen kan också gå till överdrift – och göra att vi mår sämre. Här är varningssignalerna du ska hålla utkik efter.

   Ny studie

   Bild: Johnér

   Den här månaden väger vi som minst

   KROPP & HÄLSA Vilken månad väger vi egentligen som minst? Och vilken som mest? Internationella forskare har hittat svaret. 

   Aha!

   Bild: Johnér

   Därför står vågen stilla

   KROPP & HÄLSA Du rör på dig ofta och äter bra mat. Ändå händer det ingenting. Varför?

   Dietistens viktknep

   Bild: Johnér, press.

   Tre tips för dig som vill gå ner i vikt

   KROPP & HÄLSA Tänk på det här nästa gång du är i affären.

   Runstreak

   Bild: Samantha Karlsson, Amanda Mannervik, Johnny Hällneby

   Ellen springer varje dag för att motverka prestationsångest

   MOTION & TRÄNING Att löpträna korta pass varje dag blev lösningen på Ellen Westfelts problem med höga krav på sig själv. "Runstreak är som meditation för mig" säger hon.

   Svåra magproblem

   Bild: Beatrice Larsson

   Cornelia fick Crohns sjukdom när hon var 13 år

   KROPP & HÄLSA I dag har hon lärt sig att leva med sjukdomen och den konstanta trötthet den för med sig. ”Träningen får mig att känna mig psykiskt starkare”

   Ny studie

   Bild: Johnér

   Du blir lyckligare av att bo ensam

   KROPP & HÄLSA Grattis alla singlar! Det kan vara lätt att tro att man är lyckligare i en relation än som ensam, men en ny studie visar tvärtom. 

   5 övningar

   Bild: Moa Alexandersson

   PT-Leila: Så tränar du bort din stelhet och ryggsmärta

   MOTION & TRÄNING Skyll inte på åldern! Vardagspuls träningsexpert Leila Söderholm visar fem övningar som verkligen hjälper mot smärta i ländryggen.

   Livsviktigt!

   Bild: Mia Carlsson, Johnér

   Därför är beröring smärtlindrande – på riktigt

   KROPP & HÄLSA Att blåsa eller pussa på ett skrubbsår fungerar faktiskt – smärtan går ner. Och det har inget med placeboeffekten att göra. Läkaren och professorn Kerstin Uvnäs Moberg förklarar varför. 

   Glassigt värre!

   Bild: Arla Köket

   6 snabba recept på hemgjord glass

   MAT & RECEPT. Testa att göra din egen glass, det är så gott! Här är sex recept på allt från snabb bärglass utan frystid till glasspinnar med vanilj och krossad saltlakrits.

   Så här ska du tänka!

   Bild: Gunnar Söderström, Eddie Granlund/Lidingöloppet

   ”Tänk positivt – det avgör om du ska lyckas”

   MOTION & TRÄNING Ska du springa Lidingöloppet eller något annat roligt lopp i helgen? Löparcoachen Gunnar Söderström går igenom de absolut största misstagen du kan göra inför och under ett lopp. Och vad du ska göra istället.

   Husmorsknep!

   Bild: Pixabay

   Så enkelt blir du av med bananflugorna

   MAT & RECEPT Bananflugorna vägrar att lämna ditt hem men vi vet hur du blir av med eländet en gång för alla.

   Köttfritt!

   Bild: Johnér

   6 vegetariska livsmedel som innehåller mycket järn

   KROPP & HÄLSA Har du järnbrist och är trött på att bli pushad till att käka blodpudding? Vardagspuls reder ut alla vegetariska kostråd som motverkar järnbrist. 

   Hillevi Wahl

   Bild: Johnér

   ”Jo, man får visst prata med barn om övervikt”

   KROPP & HÄLSA Är det ok att prata vikt med sitt överviktiga barn? Absolut, tycker Hillevi Wahl som här ger sig in i debatten. Här är hennes synpunkter – och goda råd.

   Den dolda folksjukdomen

   Bild: Johnér, Privat

   Karin slutade andas i sömnen varje natt

   KROPP & HÄLSA I flera år led Karin av enorm trötthet på dagarna. Men det skulle dröja ett bra tag innan hon fick reda på vad det var hon drabbats av.

   Bättre med tupplur!

   Bild: Johnér

   Sömnexperten: Därför ska du inte sova ikapp på helgen

   KROPP & HÄLSA Brukar du ligga och dra dig på helgmorgnarna för att du sovit för lite under veckan? Det kan vara det som är roten till problemet, menar sömnforskare. Det är bättre att ta korta tupplurer på dagen.

   Vilken viktresa!

   Bild: Ramona Gren

   Magoperationen misslyckades – då sprang Ramona bort 88 kilo

   KROPP & HÄLSA När Ramona Gren vägde 163 kilo fick hon nog och gjorde en gastric bypass-operation – som misslyckades. Nu har hon gått ner 88 kilo – helt på egen hand.

   Ny studie

   Bild: Pixabay

   Därför dricker vissa mer kaffe

   KROPP & HÄLSA Nu har forskarna kommit fram till varför somliga nöjer sig med en kopp kaffe medan andra vill ha fler.

   Kräftskiva!

   Bild: Pixabay, press.

   Dietisten: Därför ska du frossa i kräftor

   KROPP & HÄLSA Kräftor innehåller en massa nyttigheter och är dessutom IBS-vänliga. Dietisten Sofia Antonsson tipsar om hur du gör årets kräftskiva lite nyttigare. 

   Vakna utvilad

   Bild: Johnér, Pixabay

   Maten som får dig att sova bättre

   KROPP & HÄLSA Sömnforskare har hittat tydliga samband mellan vad vi äter och hur gott vi sover. Här är listan du bör läsa för en god natts sömn.

   Smarta listan

   Bild: Johnér, Pixabay

   Mellanmål som mättar och bränner fett

   KROPP & HÄLSA Det du äter mellan måltider kan vara en stor bov när vågnålen rör sig uppåt. Här är 5 mellanmål som både mättar och bränner fett.

   Kom igen!

   Bild: Johnér Bildbyrå

   5 smarta knep som hjälper dig att orka morgonträna

   MOTION & TRÄNING Fingrarna letar sig gärna till snooze-knappen, eller hur? Men förmodligen inte efter att du läst det här!

   Ta i lite hårdare

   Bild: Moa Alexandersson, Johnér och Pixabay

   Så vet du att du orkar mer under ditt träningspass

   MOTION & TRÄNING PT-Leila guidar dig till en bättre form och ger dig typiska tecken på att du egentligen klarar av att ge mer under ditt pass.

   Maghälsa

   Bild: Pixabay och press

   Vegetarian och IBS? Ät så här!

   KROPP & HÄLSA Dietisten Sofia Antonsson: "Vissa ersättningsprodukter kan ställa till med stora problem för magen"

   Kort & koncist!

   Bild: Johnér

   Därför bör du satsa på korta men många pass

   MOTION & TRÄNING Långa pass lite färre dagar i veckan eller korta pass som du kör ofta? Här är anledningen till att du får ut mer av din träning om du kör kort men intensivt!

   Vi reder ut

   Bild: Johnér

   3 myter om fettförbränning – och vad som egentligen gäller

   MOTION & TRÄNING Det finns många seglivade myter om hur du bränner mest fett. Men vad är det egentligen som gäller? Vi slår hål på de vanligaste myterna.

   När magen strejkar

   Bild: Shutterstock

   Knepen som hjälper mot en förstoppad mage

   KROPP & HÄLSA Aj, aj. Det kan göra ont att vara förstoppad men vi vet hur du får fart på den hårda magen igen.

   Ortorexi

   Bild: Johnér

   När sundheten blir osund

   KROPP & HÄLSA Går träningen ut över ditt sociala liv och får du nästintill panik om du missar ett träningspass? Då kan du lida av ortorexi.

   Vardagspuls testar

   Bild: Vardagspuls

   Så nyttig är den färdiga lunchsalladen – egentligen

   KROPP & HÄLSA Du har säkert köpt den någon gång. Färdigsalladen som ligger där i kyldisken. Men hur bra är den? Dietisten Jeanette Steijer tog sig en titt på den.

   Experten tipsar

   Bild: Johnér

   Så ska du träna om du har inkontinens

   MOTION & TRÄNING Kommer det några droppar kiss när du är ute på din löprunda? Då kan du ha drabbats av ansträngningsinkontinens. Här är träningen som passar för blåsor som läcker.

   5 tips

   Bild: Johnér

   Så blir du av med dålig andedräkt

   KROPP & HÄLSA Dålig andedräkt kan förpesta tillvaron för både den drabbade och omgivningen. Här är vanligaste bovarna till det och 5 sätt hur du blir av med de illaluktande problemen.

   Snyggare tänder

   Bild: Johnér och Pixabay

   Så undviker du frätskador på tänderna

   KROPP & HÄLSA Orolig för att få missfärgade tänder? Här är livsmedlen du bör äta och undvika för dina tänders skull.

   Träningstips

   Bild: Johnér och ansträngningsastma

   Låt inte din astma hindra dig – så tränar du smart

   MOTION & TRÄNING Andningsproblem när du tränar? Då kan du ha fått ansträngningsastma – och som astmatiker är det extra viktigt att ha bra kondition enligt experten.

   Mjölkens dag

   Bild: Johnér

   Feta mjölkprodukter hjälper dig att hålla vikten

   KROPP & HÄLSA Det kan låta motsägelsefullt men en stor svensk studie visar att de som äter mycket feta mjölkprodukter håller vikten lättare. Och fet ost har visat sig vara allra effektivast!

   Studie visar:

   Bild: Johnér

   Studie visar: Vegetarianer är smartare än köttätare

   KROPP & HÄLSA Människor med högre IQ och mycket empati har större benägenhet att bli vegetarianer. Det här visar en brittisk studie.

   Tips och övningar

   Bild: Johnér

   Så tränar du bäst efter din ålder

   MOTION & TRÄNING Beroende på ålder och förutsättningar behöver vi träna på olika sätt. Personliga tränaren Leila Söderholm tipsar om bra träning för dig mellan 15 och 60 plus.

   Felsteg

   Bild: Runkeeper/GIH

   Så fel kan din stegräknare visa

   MOTION & TRÄNING Gått 10 000 steg i dag? Det kan i själva verket innebära att du bara gått 7 000 steg enligt idrottsfysiologen Mikael Mattsson.

   Krydda upp hälsan

   Bild: Johnér, Pixabay

   5 superkryddor – så här nyttiga är de faktiskt

   MAT & RECEPT Många kryddor har antibakteriella och antiinflammatoriska egenskaper – och massor av andra härliga hälsoeffekter. Vi har listat de viktigaste.

   Upp och hoppa!

   Bild: Johnér

   5 bortförklaringar till att inte träna – och varför de inte håller

   MOTION & TRÄNING För trött, för stressigt, för dyrt... Det finns många anledningar till att inte träna. Men de flesta av dem håller inte – egentligen.