Bild: Vardagspuls

Louise Hallin: ”Den med högst lön ska betala mer”

Så undviker du att bråka om pengar med din partner

Hur gör man för att slippa gräla om ekonomin med sin partner? Vardagspuls psykoterapeut Louise Hallin svarar på tittarna frågor om pengar och relationer.

Publicerad 2015-12-09 | Vardagspuls

Psykoterapeuten Louise Hallin ger råd om hur man kan få ekonomin att fungera så att båda parter är nöjda i en relation. Från Vardagspuls den 9 december.

Vardagspuls: Pengar kan lätt leda till konflikter och osämja i relationer. Är delad ekonomi i en familj den bästa lösningen? Kan det vara problem om den ena tjänar mycket mer än den andra? Ställ dina frågor till psykoterapeut Louise Hallin här. Din fråga kommer att publiceras i chatten så snart den blivit besvarad!

12:12, 9 December 2015

Gunnar: Hej, Louise! Min fru tjänar mycket mer pengar än mig och har dessutom lite förmögenhet sedan tidigare. Jag har inga problem med det, men ibland uppstår situationer då det blir oklart om båda ska få använda de här pengarna eller om de är hennes. Till exempel på resor och när vi köper större grejer till hemmet. Gränsen blir liksom otydligare ju längre vi levt tillsammans. Hur ska vi göra? Är det bäst om jag lånar pengar eller om alla våra pengar blir gemensamma?

Louise Hallin, psykoterapeut: Bra fråga, det enklaste matematiska är att ni pratar med varandra ordentligt och tex tar ett beslut om att ni ska betala prportionerligt när gemensamma saker köps. Fördelningen av dessa proportioner är en ren förhandlingsfråga, men när det är beslutat är det väldigt enkelt att räkna högt vid kassan och man behöver inte värdera situationen.
Jag avråder dig bestämt att låna pengar för konsumtion.
Prata är nödvändigt.

17:36, 9 December 2015

Lars-Åke, 68: Min fru har vunnit ganska mycket pengar på spel, men nu vill hon inte dela med sig. jag tycker det är snålt att hon inte kan betala lite mer än jag nu när hon vunnit så mycket pengar. Eller? På vilket sätt kan jag bemöta det här och så henne att förstå?

Louise Hallin, psykoterapeut: Det förstår jag. Min erfarenhet ang pengar och konflikter är just att själva summorna hit eller dit inte har lika stor betydelse som känslan av orättvisa.
Det tär på en relation och ofta ligger det kvar och dyker upp i alla möjliga sammanhang längre fram. Enl en engelsk studie som jag dessvärre glömt upphovet till så utgör ekonomin ett mycket stort samlevnadsproblem hos 7 av 10 par.
Om ni inte kan komma fram till ngt bra själva tycker jag därför att ni ska söka upp en erfaren terapeut och gå till botten med problemet och hålla på till ni blir färdiga innan ni slutar.

17:41, 9 December 2015

Louise: Min sambo och jag har tre barn tillsammans. Han har ett och jag har två. Han har god ekonomi, jag har hyfsad ekonomi. Han skämmer bort sitt enda barn i mina ögon. Flickan får dyra presenter och jag kan inte prestera likadant till mina barn. Nu tycker de att det är orättvist. Hur ska jag hantera det här?

Louise Hallin, psykoterapeut: I en relation bör man förstås ha kontroll på vad ens gemensamma liv kostar och fördela kapital från båda som stämmer med var och ens inkomstnivå.
Utöver det har sen var och en laglig rätt att disponera sitt kapital som man vill, utan tvekan. Däremot måste två vuxna människor värna om barnens ev upplevelse av orättvisa, en mkt känslig och för bra relationer störande faktor. Så ta ett gemensamt prat med alla inblandade, finn ut hur barnen ser på det hela och förhandla fram ett beslut.

17:50, 9 December 2015

gurkan: Lever man i hop o spelar ska man innan bestämma om man ska dela på vinsten eller ej. Men om 1 person köper en lott för egna pengar o vinner 1 stor summa kan man inte komma efter att personen vunnit o kräva att denna ska dela med sig sånt får man väl bestämma innan. Lars Åke delar du själv med dig när du vinner nåt? Eller du kanske själv är en SNÅLJÅP. Detta är bara min åsikt

18:00, 9 December 2015

Susann: Vi lägger ihop våra inkomster, betalar allt som ska betalad och spar på olika konton som ex bilkontot resekonto och huskonto. Sen har vi en lika summa som vi går till oss själva och får göra vad vi vill med. Vi bråkar aldrig om vår ekonomi :)

18:08, 9 December 2015

gurkan: En kompis till mig vann 2000 kr en gång o han skickade direkt pengarna till fattiga människor i afrika) han har till och med köpt kläder och leksaker till fattiga barn. Snacka om att vara super gullig o SNÄLL. Kram

18:16, 9 December 2015

Ekonomi : Hej hur ska man göra om man lever ihop å manen inte har några egna barn å jag har fyra barn, känns som jag inte får några pengar över i månaden när jag har betalt ex halva hyran å gemensa räkningar å halva maten, vi har separat ekonomi hur ska vi dela upp de ska han betala mer? /Anna

Louise Hallin, psykoterapeut: Ni ska titta på era gemensamma utgifter och fördela det var o en ska betala avvägt efter summorna.
Eftersom du lever med din man så får jag anta att dina utgifter som mat o boende ändå har halverats, dvs att du trots allt har en hjälp i ekonomin. Men med fyra barn kostar livet mycket, trots att jag antar att du delar deras kostnader med den andra föräldern.
Det som efter allt detta finns kvar är helt enkelt det du har och det ska du förstås informera barnen om, det är som det är.
Kanske har du sen en förstående partnet som vill betala lite mer för dig och bjuda på en del saker. Ssk om du har ett samtal om vad du behöver utan att vara anklagande

18:18, 9 December 2015

Melina: läggs ens fråga upp på en gång...?

Vardagspuls: Vi skickar in frågan till vår expert i studion, sedan syns den i chatten först när den fått ett svar. Men tyvärr hinner inte alla frågor besvaras.

18:20, 9 December 2015

EvaMari: Vi har gjort som Susanne sedan vi flyttade ihop. Ser vad vi har fått in, betalar allt gemensamt och har sparat på egna konton en lika stor summa. När allt är betalt, så har vi delat pengarna mellan oss så att båda har haft lika mycket att göra egna saker för. Vi har tjänat olika mycket i olika perioder beroende på vem som har jobbat mest, så vi tänker att det jämnar ut sig. Vi har aldrig grälat om pengar och har ganska lika förhållningssätt till hur vi ska göra med våra pengar. När barnen var små och någon behövde vara hemma för att de var sjuka, försökte vi fördela det utifrån vad var och en hade på jobbet, men att vi alltid tog dagar båda två. Vi har levt tillsammans i snart 30 år och har fortfarande lika roligt tillsammans.

18:21, 9 December 2015

Maria: Jag är nu mammaledig och får bara några tusen i månaden. Hur ska ja kunna betala för mig här hemma? Bor ihop med min kille sen ett år tillbaka.

Louise Hallin, psykoterapeut: Det går ju inte, ni behöver räkna ihop er gemensamma pott, dvs alla gemensamma inkomster och fördela det på de nödvändiga gemensamma utgifterna. Det ni får över delar ni på.
Efter föräldraledighet återgår de allra flesta kvinnor till studier eller jobb och då är det din tur att bidra med mera, att få barn är en stor del av er ekonomi.

18:21, 9 December 2015

Mari-Ann: Jag och min man har känt varandra i 16 år. Vi hade båda mycket erfarenhet av livet när vi möttes. Han var 34 år och jag var 47 år. Vi hade båda varit gifta två gånger tidigare med barn på varsitt håll. När vi fann varandra visste vi båda att här står den jag letat efter. Våra enskilda ekonomier var katastrof. När vi flyttade ihop , efter 3 månader, öppnade vi ett gemensamt konto där våra inkomster gick in. Sedan dag ett har vi tillsammans betalt våra räkningar , kollat vad vi har kvar och levt efter det. Ibland har det gått bra och ibland har det varit på marginalen. Vi har aldrig bråkat om pengar. Vår filosofi är: vi får inte bättre ekonomi bara för att vi bråkar. Det finns andra saker som är bättre att tjafsa om :-)

18:22, 9 December 2015

Jenny: Vi lägger ihop våra inkomster på ett gemensamt konto, betalar sen alla räkningar och andra gemensamma kostnader under månaden, Det vi får över delar vi på tre: ett "huskonto" och resten på var sitt sparkonto. Har under 20 år nästan aldrig grälat om pengar.

18:22, 9 December 2015

gurkan: Hej Susann så som du o din man/sambo gör med eran ekonomi tycker jag låter jättebra:) God jul o gott nytt år till dig Susann o din partner:)

18:23, 9 December 2015

Ah: Delad ekonomi men var föräldraledig med gemensamt barn dålig föräldrapenning ca 6000 i mån betalde då lika mycket som sambo 5000 i mån.. Inte ok tycker jag :(

18:24, 9 December 2015

Barbro: Vi har gemensam ekonomi maken och jag varit gifta i 43 år och har aldrig behövt bråkat om pengar. Känns tryggt för oss.

18:24, 9 December 2015

hjälplös: Min sambo ljuger om sin ekonomi. Jag har fått reda på bakvägen att han har mycket skulder hos kronofogden och inkasso. Han hjälper sällan med matkostnaderna mm. Jag har försökt prata med honom flera gånger men han vill inte prata med mig. Vad ska jag göra för jag orkar inte med hans lögner mer?

Louise Hallin, psykoterapeut: Det du möter är skam. Skam får alltid människor att dra sig tillbaka, ljuga och tom bryta relationer.
Motgiftet är just att prata direkt och öppet om situationen så upptäcker den som känner sig värdelös och dålig att dessa känslor försvonner.
Så du behöver sätta press på din sambo samtidigt som du är kärleksfull och begära ett sanningsenligt samtal, att du redan vet allt och att det alltid går att göra ngt åt detta.
Man kan få skuldsanering tex och få hjälp med det också.

18:26, 9 December 2015

Janet : Hej Louise. Jag och min man tjafsar om pengar ibland . När han till exempel skickar pengar till sina föräldrar till sitt hemland ibland flera tusenlappar då säger jag ingenting eller han köper något till sig själv. Men om jag vill köpa något till min dotter som är 18 år eller till mig själv . Då kommer han med kommentarer . Måste hon ha de just nu eller du kan väl vänta till lön ....

Louise Hallin, psykoterapeut: Det låter som om ni ev kommer från olika kulturer och då är det oerhört viktigt att ni sätter er ner och finner ut vilka familjekulturer ni kommer från liksom ev olika länders syn på ekonomi och kön tex.
Därefter kan ni prata om hur ni vill ha det och du behöver förklara hur du ska kunna hantera dina pengar och att det inte kan vara en återkommande kritik från din mans sida.

18:34, 9 December 2015

Gbg: Vi förde över en lika stor summa till ett gemensamt konto. Summan täckte även in sparande så vi alltid hade en buffert för oförutsedda händelser samt utlandsresor. Det var ett sätt som funkade bra även om vi är separerade nu...

18:34, 9 December 2015

Liza: Jag och min sambo har bott ihop i ca 1 år och vi bor i hans hus, jag äger inte något mer än mina saker..han vill att jag betalar hyra men vad är en skälig hyra , jag äger inte huset och det är bara hans möbler o egendom? Vi delar även på maten..han tjänar dessutom mer än mig..

Louise Hallin, psykoterapeut: Du och din partner ska räkna ut vad erat gemensamma liv kostnar och sen dela upp det enl inkomstens storlek, och då låter det som om du ska betala mindre än din partner.
Ni kan också få hjälp på banken att göra en budget om det är svårt att få till det.

18:38, 9 December 2015

My: Hej! Jag är i en relation idag där vi inte har delad ekonomi, jag vill leva tillsammans med honom men eftersom jag är en tjej som tidigare älskat att skämma bort mig själv med till exempel restaurangbesök, hotellvisiter, spa osv som även är trevligt att göra tillsammans med sin partner. Ett ett problem som då uppstår är att han inte har samma möjlighet ekonomiskt att göra något utöver hans budget men som han ändå gärna vill, detta leder till att om vi ska göra något utöver vad vardagen har att erbjuda så hamnar räkning allt som oftast hos mig, detta är inget som han tycker är konstigt och ingenting jag tagit upp med honom heller. Jag vill gärna komma fram till en lösning som innebär att vi kan hitta på saker där det kan vara jämnställt. Borde jag ta upp med honom hur jag känner?

Louise Hallin, psykoterapeut: Prata prata prata, beskriv detta för din partner och sätt igång och räkna! Utgifterna ska hanteras proportionerligt till intäkter.

18:40, 9 December 2015

Maktlös: Jag tycker du säger mycket kloka ord. Jag är helt med på det du säger om attprata ekonomi ihop, inte allt ansvar på en, dela procentuellt. Det som aldrig nämns i denna och liknande diskussioner är " hur gör man om den ena lyssnar och är med på noterna men sedan struntar i det. Gång på gång på gång." Hur gör man om allt man kommit fram bara rinner av, eller jag tänkte i te på det, det var väl inte så farligt ( när pengar bara försvinner.)

Louise Hallin, psykoterapeut: Sök upp en terapeut, de kan hitta de bakomliggande problemen

18:41, 9 December 2015

Studie visar

Bild: Johnér

Så lite sömnbrist fördubblar krockrisken

KROPP & HÄLSA Sovit dåligt? Då ska du lämna bilen hemma! Bilförare som sovit bara en till två timmar mindre än rekommenderat löper dubbelt så stor risk att krocka.

Maghälsa

Bild: Johnér, pressbild.

Därför ska du dricka ljummet vatten

KROPP & HÄLSA Dietisten Sofia Antonsson förklarar varför du alltid ska ha en karaff med vatten stående framme där hemma.

Ny studie

Bild: Pixabay

Män som löptränar har bättre spermier

KROPP & HÄLSA Men det krävs ett par löparrundor i veckan.

Det bästa från Vardagspuls TV

   Följ Vardagspuls bloggare

   Klok som en bok!

   Bild: Johnér, press.

   ”Människor som läser böcker blir snällare”

   INRE HÄLSA Vardagspuls hälsoinspiratör Hillevi Wahl har märkt att sedan hon börjat läsa mer böcker har hon blivit snällare. Men att läsa har fler positiva hälsofördelar.

   Middagstips!

   Bild: Arla

   5 underbart goda recept med saffran

   MAT & RECEPT Saffran är en krydda som kanske främst associeras till lussekatter, men som passar minst lika bra i en mustig gryta eller pastarätt. Här kommer därför våra bästa middagstips med saffran.

   Jeanette Steijer

   Bild: Johnér

   Så mycket vatten är det hälsosamt att dricka

   KROPP & HÄLSA Ska man bara dricka när man är törstig eller behöver kroppen mer vätska än så? Vardagspuls dietist Jeanette Steijer reder ut en gång för alla.

   Trendigt!

   Bild: Johnér, Pixabay.

   5 supergoda sätt att tillaga grönkål

   MAT & RECEPT Den supernyttiga grönkålen kan, utöver att ätas rå, tillagas på flera olika sätt. Här bjuder vi på härliga recept med grönkål.

   Tips!

   ANNONS
   ANNONS Bild: Arla Köket

   Så enkelt gör du ett vackert pepparkakstorn

   MAT & RECEPT Att göra pepparkakshus kan vara svårt. Stora bitar går sönder och små är pilliga att sätta fast. Vi har lösningen – använd mjölkpaketet som mall.

   Har du druckit den?

   Bild: Pixabay

   Forskare varnar för populära hälsodrycken

   KROPP & HÄLSA En ny studie visar att hälsodrycker med aloe vera inte alls är särskilt hälsosamma. Dryckerna sägs ha förmågan att rena levern, men forskning visar motsatsen. 

   Lisa Beskow

   Bild: Privat

   5 smarta tips – så orkar du träna efter jobbet

   MOTION & TRÄNING Det kan vara svårt att hitta orken till att träna efter en arbetsdag. Men det finns knep att ta till. Lisa Beskow, hårt arbetande mamma och träningsentusiast, delar med sig av sina bästa.

   Gör det själv!

   ANNONS
   ANNONS Bild: Johnér

   Allt du behöver för årets glöggmingel

   SPONSRAT INNEHÅLL: Bjud på både salta och söta tilltugg så blir helgernas glöggfester till en succé för stora och små.

   Ny studie!

   Bild: Pixabay

   Därför ska du inte gå och lägga dig arg

   INRE HÄLSA Har du för vana att gå och lägga dig när du är arg eller upprörd? Gör inte det!

   Lyxa till det!

   ANNONS
   ANNONS Bild: Arla Köket

   Risgrynsgröt – som den smakade förr

   MAT & RECEPT Så enkelt får du julgröten att smaka lika gott som den gjorde förr i tiden.

   Ha kul när du tränar!

   Bild: Privat

   Så vet du vilken löpning som passar dig bäst

   MOTION & TRÄNING Springer du för att gå ner i vikt? Då vet långdistanslöparen Rune Larsson vilken löpning du ska satsa på.

   Sofia Antonsson

   Bild: Johnér

   Guide: Så IBS-vänliga är olika sojaprodukter

   KROPP & HÄLSA Är soja en magbov? Det beror helt på produkt, förklarar Vardagspuls dietist och IBS-expert Sofia Antonsson.

   Leilas magövningar

   Bild: Leila Söderholm

   Så magtränar du på djupet

   MOTION & TRÄNING Här är bollträningen du aldrig tidigare har testat.

   Aj, aj!

   Bild: Pixabay

   Antibiotika kan ge svåra magproblem

   KROPP & HÄLSA Användningen av antibiotika är inte bara ett problem med anledning av att allt fler bakterier blir resistenta. Den kan också slå ut viktiga bakterier som finns i din tarmflora.

   Ny studie

   Bild: Johnér

   Forskare varnar: Dra inte ner på saltet för mycket

   KROPP & HÄLSA Länge har det pratats om vikten av att inte äta för mycket salt. Men hur hälsosamt är det egentligen att äta för lite? Ny forskning visar på negativa konsekvenser. 

   Känslig mot mörkret?

   Bild: Pixabay

   Så vet du att du har en vinterdepression

   INRE HÄLSA Läkaren: Då vet du att det är dags att söka vård.

   Några minuter räcker

   Bild: Johnér

   Steg för steg – så lugnar du din stressade hjärna

   INRE HÄLSA Forskning visar att meditation och mindfulness kan återskapa sönderstressade hjärnceller. Så ta några minuter till att fokusera inåt. Vardagspuls Jeanette Steijer berättar hur.

   Nu är den här!

   Bild: TT/Johnér

   Så skyddar du dig mot vinterkräksjukan

   KROPP & HÄLSA Som ett brev på posten är den här. Den mycket smittsamma vinterkräksjukan. Men visste du det här om sjukdomen?

   Ny studie visar:

   Bild: Johnér

   Vältränade drabbas inte lika hårt av stress

   TRÄNING & MOTION Läkare: ”Viktigare vara tränad än ostressad”

   Uppfyller alla kriterier

   Bild: Johnér

   Forskare: Därför är hälsa den nya religionen

   KROPP & HÄLSA Har hälsa och träning blivit den nya religionen? Enligt svenska forskare är svaret ja – eftersom de uppfyller alla kriterier för att vara just en religion.

   Luktar gott men...

   Bild: Johnér, Pixabay.

   Är du doftöverkänslig?

   KROPP & HÄLSA Hör du till dem som helt obekymrat sprutar parfym omkring dig? Då ska du läsa det här.

   Vi reder ut

   Bild: Livsmedelsverket, Vardagspuls

   Experten: Därför ska du inte äta krossade linfrön

   KROPP & HÄLSA Många uppskattar linfrön för att de är rika på fibrer och andra nyttiga ämnen. Samtidigt varnas det på flera håll för att linfrön, och särskilt krossade sådana, är giftiga. Vad är det som gäller egentligen?

   Smarta tips!

   Bild: Pixabay

   Så blir du av med tandläkarskräcken

   INRE HÄLSA Här delar tandläkaren Matts Karlström med sig av sina bästa tips mot tandvårdsrädsla. 

   Kissnödig?

   Bild: Johnér

   6 saker som händer i kroppen när du tränar i kyla

   MOTION & TRÄNING Har du nånsin känt dig mer kissnödig eller att du andas pipande när du tränar och det är riktigt kallt ute? Det är helt normalt – men kan vara tecken på att du borde värma upp mer.

   Tips & recept

   Bild: Johnér

   Maten som håller dig pigg i höst- och vintermörkret

   KROPP & HÄLSA Det är alltid viktigt att äta bra. Men under vinterhalvåret gör kylan och frånvaron av solljus att det är särskilt viktigt att tänka på vad man stoppar i sig. Vardagspuls guidar dig till bra vintermat!

   Frisk och fri!

   Bild: Johan Söderling

   Så pratar du med anhöriga om ätstörningar

   INRE HÄLSA Under flera års tid var Elina Johansson drabbad av svåra ätstörningar och anorexi. I dag jobbar hon med att hjälpa andra att bli friska.

   Dietisten betygsätter

   Bild: Johnér

   LCHF och 5 andra populära dieter – så bra är de enligt experten

   KROPP & HÄLSA Dash, LCHF, GI, 5:2- och stenåldersdieten. Hur bra är de – och för vem? Vi bad dietisten Jeanette Steijer att ge sitt utlåtande om de stora trenddieterna.

   Gör om, gör rätt!

   Bild: Shutterstock

   10 misstag du gör på löpbandet

   MOTION & TRÄNING Oavsett om du tittar på TV eller glor in i en vägg – att springa på löpband kan vara sjukt tråkigt. Men det behöver inte vara så. Gör om, gör rätt – och få ut det mesta av att springa.

   Mums!

   Bild: Johnér

   Därför är havregrynsgröt din kropps bästa vän

   MAT & RECEPT Det här med att laga billig och nyttig mat kan vara knepigt. Lägger man till att den ska vara lättlagad blir det ännu svårare. Lösningen stavas havregrynsgröt.

   Stoppa matsvinnet!

   Bild: Johnér

   5 smarta sätt att använda hårda avokados

   MAT & RECEPT Ibland känns avokados på något konstigt sätt mjukare i affären än när man kommit hem med dem... Men släng dem inte! Det finns flera goda sätt att använda även omogna avokados på.

   Aha!

   Bild: Johnér

   Därför står vågen stilla

   KROPP & HÄLSA Du rör på dig ofta och äter bra mat. Ändå händer det ingenting. Varför?

   Runstreak

   Bild: Samantha Karlsson, Amanda Mannervik, Johnny Hällneby

   Ellen springer varje dag för att motverka prestationsångest

   MOTION & TRÄNING Att löpträna korta pass varje dag blev lösningen på Ellen Westfelts problem med höga krav på sig själv. "Runstreak är som meditation för mig" säger hon.

   Vakna utvilad

   Bild: Johnér, Pixabay

   Maten som får dig att sova bättre

   KROPP & HÄLSA Sömnforskare har hittat tydliga samband mellan vad vi äter och hur gott vi sover. Här är listan du bör läsa för en god natts sömn.