”Lite gott käk är enklaste vägen till njutning”

 

Han är kock och krögare på heltid, men när Christian Hellberg ska vardagslyxa till det – då går han på restaurang.
Annars är middag hemma med dottern Cornelia det som gäller på lediga kvällar, och träning. 
– Jag har haft gym-kort sedan 1999, men nu har jag faktiskt börjat gå dit.

Publicerad 2015-02-11 | Vardagspuls
När gick du från att bara äta mat till att vilja jobba med mat?

– När jag gick ut nian var jag otroligt skoltrött och seglade med ett gäng göteborgare till Grekland. Ungefär vid Kiel insåg jag att äter jag inte det andra lagar får jag göra det själv, så jag lagade allt på båten till slut. Sedan lärde jag mig laga mat för att kunna åka skidor – jag var i Alperna i fyra år – och sedan har det rullat på. 2001 vann jag Årets kock.
Jag tävlar fortfarande i saker som är tråkigt, gör man det tråkiga fort så får man snabbare göra roliga saker. 

När vi ska handla för veckan, vad är de viktigaste sakerna att tänka på?

– Ta med en citron, det är en otroligt bra smakbärare, men man ska ha kul också och tänk igenom vad du handlar – ha gärna en plan och var mätt.

När du gör en storhandling vad är det som alltid slinker med?

– Färsk pasta. Paolo Robertos färska pasta med Ricotta är Cornelia tokig i och sedan en olivolja. Jag har så mycket olivolja hemma att jag kan bada i den.

När man inte är sugen på mat men känner att jag måste äta – vad ska man göra då?

– Om du går i en stad kan du väl gå ett par hundra meter och prova något nytt kök. Är du hemma ska du se till att ha några quickfix i frysen som du snabbt kan ta fram. Färsk pasta är också bra, där kan du gå hur brett som helst. 

När du ska vardagslyxa till det lite – vad gör du då?

– Det här kan verka lite konstig eftersom jag är kock och krögare och är mycket på restaurang, men söndagsmiddagen är helig. Då går jag ut och äter på restaurang. På Chill out sushi i Malmö och i Stockholm blir det på Ulla Winbladh. Att själv få den service man ger själv – det är vardagslyx. En annan grej är att jag unnar mig att gå på massage och spa, en gång i veckan ungefär. Det gör gott för hela sinnet. 

Om du var folkhälsominister – vad är det första du skulle göra då?

– Jag skulle nog införa mer motion på arbetsplatserna, vi är rätt dåliga på det i vår bransch, jag ser att sjukskrivningar kommer för att folk inte sköter sin kropp. Man ska nog börja med motionen och inte maten. I västvärlden har vi ganska bra koll på hur vi ska äta men man kan glömma bort att röra på sig. Jag själv har gått ner 12,5 kilo det senaste 1,5 året och jag har egentligen bara börjat röra mig, jag haft SATS-kort sedan 1999 men nu har jag faktiskt börjat gå dit.

Vad vill du att Christian ska laga i programmet? Skriv på vår Facebook-sida:

 

”Lite gott käk är enklaste vägen till njutning”Det är stjärnkocken Christian Hellbergs matnyttiga tips för såväl vardag...

Posted by Vardagspuls on Monday, November 16, 2015

Här kan du följa Christian Hellberg i sociala medier:
Instagram
Twitter

Mer fakta om Christian:

Tittar på: Jag gillar serier som Breaking Bad och Walking Dead. Höst och vinter måste jag se på NFL och heja fram New England Patriots som är i Superbowl nu dessutom.

Lyssnar på: Åker jag skidor är det Red Hot Chili Peppers, otroligt bra skidåkarmusik. Veronica Maggio gillar jag också. Jag har dessutom alltid varit ett stort fan av Orup, men min absoluta favoritlåt är Robbie Williams ”Let me entertain you”.

Vanligaste vardagsmiddagen: Oftast köper vi fisk, torsk eller sej eller annan torskfisk, Cornelia får peka på den hon vill ha i fiskdisken. Den skär jag i bitar, panerar och steker och serverar med kokt potatis och smör – det är riktiga fiskpinnar.

Får hög positiv puls i vardagen av: När det går bra för vänner får jag en otrolig kick, det är rakt motsatt till att vara missunnsam. Jag får alltid en bra kick av människor jag har har nära, att t ex se hur Cornelia utvecklas. Och enklaste vägen till njutning är lite gott käk.

Får negativ hög puls i vardagen av: Min kollega Anders Dahlbom sa en gång att; ”om du ändå gör något kan du lika gärna göra det bra”. Även om det bara är att skala potatis eller limma ihop ett kuvert. Vardagsslarv och likgiltighet är det värsta jag vet.

I Vardagspuls på TV4 kommer jag att bidra med: Jag har lagat mat i 23 år och har man gjort det så länge så är det inte så krångligt. Men man måste våga prova, jag kommer att ge många enkla tricks, och inspiration – det är inte extra jobbigt att göra en fiskbit som är en fiskpinne.

Det här kommer jag att hjälpa läsarna med på vardagspuls.se:
Om jag får ihop det tror jag att alla kan få ihop det, mat måste få ta mer än femton minuter. Vi har kök värda flera miljoner och så är folk bara där i en kvart.

Christian Hellberg

Christian Hellberg

Namn: Christian Hellberg
Familj: Dottern Cornelia, 5 år
Ålder: 42 den 12 oktober
Bor: Stockholm, Hammarby sjöstad
Gör till vardags: Krögare på Restaurang Griffins i Stockholm. Gör TV-program och kokböcker när jag har tid och får frågan, gästspel på krogar och håller föreläsningar ibland.