”Lite gott käk är enklaste vägen till njutning”

 

Han är kock och krögare på heltid, men när Christian Hellberg ska vardagslyxa till det – då går han på restaurang.
Annars är middag hemma med dottern Cornelia det som gäller på lediga kvällar, och träning. 
– Jag har haft gym-kort sedan 1999, men nu har jag faktiskt börjat gå dit.

Publicerad 2015-02-11 | Vardagspuls
När gick du från att bara äta mat till att vilja jobba med mat?

– När jag gick ut nian var jag otroligt skoltrött och seglade med ett gäng göteborgare till Grekland. Ungefär vid Kiel insåg jag att äter jag inte det andra lagar får jag göra det själv, så jag lagade allt på båten till slut. Sedan lärde jag mig laga mat för att kunna åka skidor – jag var i Alperna i fyra år – och sedan har det rullat på. 2001 vann jag Årets kock.
Jag tävlar fortfarande i saker som är tråkigt, gör man det tråkiga fort så får man snabbare göra roliga saker. 

När vi ska handla för veckan, vad är de viktigaste sakerna att tänka på?

– Ta med en citron, det är en otroligt bra smakbärare, men man ska ha kul också och tänk igenom vad du handlar – ha gärna en plan och var mätt.

När du gör en storhandling vad är det som alltid slinker med?

– Färsk pasta. Paolo Robertos färska pasta med Ricotta är Cornelia tokig i och sedan en olivolja. Jag har så mycket olivolja hemma att jag kan bada i den.

När man inte är sugen på mat men känner att jag måste äta – vad ska man göra då?

– Om du går i en stad kan du väl gå ett par hundra meter och prova något nytt kök. Är du hemma ska du se till att ha några quickfix i frysen som du snabbt kan ta fram. Färsk pasta är också bra, där kan du gå hur brett som helst. 

När du ska vardagslyxa till det lite – vad gör du då?

– Det här kan verka lite konstig eftersom jag är kock och krögare och är mycket på restaurang, men söndagsmiddagen är helig. Då går jag ut och äter på restaurang. På Chill out sushi i Malmö och i Stockholm blir det på Ulla Winbladh. Att själv få den service man ger själv – det är vardagslyx. En annan grej är att jag unnar mig att gå på massage och spa, en gång i veckan ungefär. Det gör gott för hela sinnet. 

Om du var folkhälsominister – vad är det första du skulle göra då?

– Jag skulle nog införa mer motion på arbetsplatserna, vi är rätt dåliga på det i vår bransch, jag ser att sjukskrivningar kommer för att folk inte sköter sin kropp. Man ska nog börja med motionen och inte maten. I västvärlden har vi ganska bra koll på hur vi ska äta men man kan glömma bort att röra på sig. Jag själv har gått ner 12,5 kilo det senaste 1,5 året och jag har egentligen bara börjat röra mig, jag haft SATS-kort sedan 1999 men nu har jag faktiskt börjat gå dit.

Vad vill du att Christian ska laga i programmet? Skriv på vår Facebook-sida:

 

”Lite gott käk är enklaste vägen till njutning”Det är stjärnkocken Christian Hellbergs matnyttiga tips för såväl vardag...

Posted by Vardagspuls on Monday, November 16, 2015

Här kan du följa Christian Hellberg i sociala medier:
Instagram
Twitter

Mer fakta om Christian:

Tittar på: Jag gillar serier som Breaking Bad och Walking Dead. Höst och vinter måste jag se på NFL och heja fram New England Patriots som är i Superbowl nu dessutom.

Lyssnar på: Åker jag skidor är det Red Hot Chili Peppers, otroligt bra skidåkarmusik. Veronica Maggio gillar jag också. Jag har dessutom alltid varit ett stort fan av Orup, men min absoluta favoritlåt är Robbie Williams ”Let me entertain you”.

Vanligaste vardagsmiddagen: Oftast köper vi fisk, torsk eller sej eller annan torskfisk, Cornelia får peka på den hon vill ha i fiskdisken. Den skär jag i bitar, panerar och steker och serverar med kokt potatis och smör – det är riktiga fiskpinnar.

Får hög positiv puls i vardagen av: När det går bra för vänner får jag en otrolig kick, det är rakt motsatt till att vara missunnsam. Jag får alltid en bra kick av människor jag har har nära, att t ex se hur Cornelia utvecklas. Och enklaste vägen till njutning är lite gott käk.

Får negativ hög puls i vardagen av: Min kollega Anders Dahlbom sa en gång att; ”om du ändå gör något kan du lika gärna göra det bra”. Även om det bara är att skala potatis eller limma ihop ett kuvert. Vardagsslarv och likgiltighet är det värsta jag vet.

I Vardagspuls på TV4 kommer jag att bidra med: Jag har lagat mat i 23 år och har man gjort det så länge så är det inte så krångligt. Men man måste våga prova, jag kommer att ge många enkla tricks, och inspiration – det är inte extra jobbigt att göra en fiskbit som är en fiskpinne.

Det här kommer jag att hjälpa läsarna med på vardagspuls.se:
Om jag får ihop det tror jag att alla kan få ihop det, mat måste få ta mer än femton minuter. Vi har kök värda flera miljoner och så är folk bara där i en kvart.

Studie visar

Bild: Johnér

Så lite sömnbrist fördubblar krockrisken

KROPP & HÄLSA Sovit dåligt? Då ska du lämna bilen hemma! Bilförare som sovit bara en till två timmar mindre än rekommenderat löper dubbelt så stor risk att krocka.

Maghälsa

Bild: Johnér, pressbild.

Därför ska du dricka ljummet vatten

KROPP & HÄLSA Dietisten Sofia Antonsson förklarar varför du alltid ska ha en karaff med vatten stående framme där hemma.

Ny studie

Bild: Pixabay

Män som löptränar har bättre spermier

KROPP & HÄLSA Men det krävs ett par löparrundor i veckan.

Det bästa från Vardagspuls TV

   Följ Vardagspuls bloggare

   Klok som en bok!

   Bild: Johnér, press.

   ”Människor som läser böcker blir snällare”

   INRE HÄLSA Vardagspuls hälsoinspiratör Hillevi Wahl har märkt att sedan hon börjat läsa mer böcker har hon blivit snällare. Men att läsa har fler positiva hälsofördelar.

   Middagstips!

   Bild: Arla

   5 underbart goda recept med saffran

   MAT & RECEPT Saffran är en krydda som kanske främst associeras till lussekatter, men som passar minst lika bra i en mustig gryta eller pastarätt. Här kommer därför våra bästa middagstips med saffran.

   Jeanette Steijer

   Bild: Johnér

   Så mycket vatten är det hälsosamt att dricka

   KROPP & HÄLSA Ska man bara dricka när man är törstig eller behöver kroppen mer vätska än så? Vardagspuls dietist Jeanette Steijer reder ut en gång för alla.

   Trendigt!

   Bild: Johnér, Pixabay.

   5 supergoda sätt att tillaga grönkål

   MAT & RECEPT Den supernyttiga grönkålen kan, utöver att ätas rå, tillagas på flera olika sätt. Här bjuder vi på härliga recept med grönkål.

   Tips!

   ANNONS
   ANNONS Bild: Arla Köket

   Så enkelt gör du ett vackert pepparkakstorn

   MAT & RECEPT Att göra pepparkakshus kan vara svårt. Stora bitar går sönder och små är pilliga att sätta fast. Vi har lösningen – använd mjölkpaketet som mall.

   Har du druckit den?

   Bild: Pixabay

   Forskare varnar för populära hälsodrycken

   KROPP & HÄLSA En ny studie visar att hälsodrycker med aloe vera inte alls är särskilt hälsosamma. Dryckerna sägs ha förmågan att rena levern, men forskning visar motsatsen. 

   Lisa Beskow

   Bild: Privat

   5 smarta tips – så orkar du träna efter jobbet

   MOTION & TRÄNING Det kan vara svårt att hitta orken till att träna efter en arbetsdag. Men det finns knep att ta till. Lisa Beskow, hårt arbetande mamma och träningsentusiast, delar med sig av sina bästa.

   Gör det själv!

   ANNONS
   ANNONS Bild: Johnér

   Allt du behöver för årets glöggmingel

   SPONSRAT INNEHÅLL: Bjud på både salta och söta tilltugg så blir helgernas glöggfester till en succé för stora och små.

   Ny studie!

   Bild: Pixabay

   Därför ska du inte gå och lägga dig arg

   INRE HÄLSA Har du för vana att gå och lägga dig när du är arg eller upprörd? Gör inte det!

   Lyxa till det!

   ANNONS
   ANNONS Bild: Arla Köket

   Risgrynsgröt – som den smakade förr

   MAT & RECEPT Så enkelt får du julgröten att smaka lika gott som den gjorde förr i tiden.

   Ha kul när du tränar!

   Bild: Privat

   Så vet du vilken löpning som passar dig bäst

   MOTION & TRÄNING Springer du för att gå ner i vikt? Då vet långdistanslöparen Rune Larsson vilken löpning du ska satsa på.

   Sofia Antonsson

   Bild: Johnér

   Guide: Så IBS-vänliga är olika sojaprodukter

   KROPP & HÄLSA Är soja en magbov? Det beror helt på produkt, förklarar Vardagspuls dietist och IBS-expert Sofia Antonsson.

   Leilas magövningar

   Bild: Leila Söderholm

   Så magtränar du på djupet

   MOTION & TRÄNING Här är bollträningen du aldrig tidigare har testat.

   Aj, aj!

   Bild: Pixabay

   Antibiotika kan ge svåra magproblem

   KROPP & HÄLSA Användningen av antibiotika är inte bara ett problem med anledning av att allt fler bakterier blir resistenta. Den kan också slå ut viktiga bakterier som finns i din tarmflora.

   Ny studie

   Bild: Johnér

   Forskare varnar: Dra inte ner på saltet för mycket

   KROPP & HÄLSA Länge har det pratats om vikten av att inte äta för mycket salt. Men hur hälsosamt är det egentligen att äta för lite? Ny forskning visar på negativa konsekvenser. 

   Känslig mot mörkret?

   Bild: Pixabay

   Så vet du att du har en vinterdepression

   INRE HÄLSA Läkaren: Då vet du att det är dags att söka vård.

   Några minuter räcker

   Bild: Johnér

   Steg för steg – så lugnar du din stressade hjärna

   INRE HÄLSA Forskning visar att meditation och mindfulness kan återskapa sönderstressade hjärnceller. Så ta några minuter till att fokusera inåt. Vardagspuls Jeanette Steijer berättar hur.

   Nu är den här!

   Bild: TT/Johnér

   Så skyddar du dig mot vinterkräksjukan

   KROPP & HÄLSA Som ett brev på posten är den här. Den mycket smittsamma vinterkräksjukan. Men visste du det här om sjukdomen?

   Ny studie visar:

   Bild: Johnér

   Vältränade drabbas inte lika hårt av stress

   TRÄNING & MOTION Läkare: ”Viktigare vara tränad än ostressad”

   Uppfyller alla kriterier

   Bild: Johnér

   Forskare: Därför är hälsa den nya religionen

   KROPP & HÄLSA Har hälsa och träning blivit den nya religionen? Enligt svenska forskare är svaret ja – eftersom de uppfyller alla kriterier för att vara just en religion.

   Luktar gott men...

   Bild: Johnér, Pixabay.

   Är du doftöverkänslig?

   KROPP & HÄLSA Hör du till dem som helt obekymrat sprutar parfym omkring dig? Då ska du läsa det här.

   Vi reder ut

   Bild: Livsmedelsverket, Vardagspuls

   Experten: Därför ska du inte äta krossade linfrön

   KROPP & HÄLSA Många uppskattar linfrön för att de är rika på fibrer och andra nyttiga ämnen. Samtidigt varnas det på flera håll för att linfrön, och särskilt krossade sådana, är giftiga. Vad är det som gäller egentligen?

   Smarta tips!

   Bild: Pixabay

   Så blir du av med tandläkarskräcken

   INRE HÄLSA Här delar tandläkaren Matts Karlström med sig av sina bästa tips mot tandvårdsrädsla. 

   Kissnödig?

   Bild: Johnér

   6 saker som händer i kroppen när du tränar i kyla

   MOTION & TRÄNING Har du nånsin känt dig mer kissnödig eller att du andas pipande när du tränar och det är riktigt kallt ute? Det är helt normalt – men kan vara tecken på att du borde värma upp mer.

   Tips & recept

   Bild: Johnér

   Maten som håller dig pigg i höst- och vintermörkret

   KROPP & HÄLSA Det är alltid viktigt att äta bra. Men under vinterhalvåret gör kylan och frånvaron av solljus att det är särskilt viktigt att tänka på vad man stoppar i sig. Vardagspuls guidar dig till bra vintermat!

   Frisk och fri!

   Bild: Johan Söderling

   Så pratar du med anhöriga om ätstörningar

   INRE HÄLSA Under flera års tid var Elina Johansson drabbad av svåra ätstörningar och anorexi. I dag jobbar hon med att hjälpa andra att bli friska.

   Dietisten betygsätter

   Bild: Johnér

   LCHF och 5 andra populära dieter – så bra är de enligt experten

   KROPP & HÄLSA Dash, LCHF, GI, 5:2- och stenåldersdieten. Hur bra är de – och för vem? Vi bad dietisten Jeanette Steijer att ge sitt utlåtande om de stora trenddieterna.

   Gör om, gör rätt!

   Bild: Shutterstock

   10 misstag du gör på löpbandet

   MOTION & TRÄNING Oavsett om du tittar på TV eller glor in i en vägg – att springa på löpband kan vara sjukt tråkigt. Men det behöver inte vara så. Gör om, gör rätt – och få ut det mesta av att springa.

   Mums!

   Bild: Johnér

   Därför är havregrynsgröt din kropps bästa vän

   MAT & RECEPT Det här med att laga billig och nyttig mat kan vara knepigt. Lägger man till att den ska vara lättlagad blir det ännu svårare. Lösningen stavas havregrynsgröt.

   Stoppa matsvinnet!

   Bild: Johnér

   5 smarta sätt att använda hårda avokados

   MAT & RECEPT Ibland känns avokados på något konstigt sätt mjukare i affären än när man kommit hem med dem... Men släng dem inte! Det finns flera goda sätt att använda även omogna avokados på.

   Aha!

   Bild: Johnér

   Därför står vågen stilla

   KROPP & HÄLSA Du rör på dig ofta och äter bra mat. Ändå händer det ingenting. Varför?

   Runstreak

   Bild: Samantha Karlsson, Amanda Mannervik, Johnny Hällneby

   Ellen springer varje dag för att motverka prestationsångest

   MOTION & TRÄNING Att löpträna korta pass varje dag blev lösningen på Ellen Westfelts problem med höga krav på sig själv. "Runstreak är som meditation för mig" säger hon.

   Vakna utvilad

   Bild: Johnér, Pixabay

   Maten som får dig att sova bättre

   KROPP & HÄLSA Sömnforskare har hittat tydliga samband mellan vad vi äter och hur gott vi sover. Här är listan du bör läsa för en god natts sömn.