Leila Söderholm vardagspuls Bild: Leila Söderholm

”För mig är hälsa en helhet”

Vardagspuls träningsexpert Leila Söderholm vill hjälpa besökarna riva alla hinder

För sju år sedan drabbades hon av tarmcancer – med 50 procents chans att överleva.
Men Leila Söderholm bestämde sig för inte ge upp utan istället dra igång med träningen direkt.
– Jag vill hjälpa Vardagspuls besökare att riva alla hinder de har satt upp för sin egen hälsa.

Publicerad 2017-02-07 | Vardagspuls
När gick du från att bara gilla att röra på dig till att jobba med träning?

– Det var för sexton år sedan ungefär när jag jobbade i byggbranschen och tränade mycket på fritiden. En natt bestämde jag mig för att satsa på träningen och sa upp mig dagen efter, men min chef lät mig inte säga upp mig. De kom fram till att jag fick jobba på halvtid och de anpassade sig. Det var helt fantastiskt och världens chans. Jag utbildade mig och började halvtid på ett gym, jag jobbade så i säkert åtta år. 

Vad ska man börja med för att komma i form?

– Börja med kosten, ta bort det du inte kan låta bli – släng skiten, det är tortyr att ha det kvar i skåpet. Sedan ska du gå ut och gå med en kompis så får du egen tid, eller relationstid med din kompis.

Vilka förändringar i tillvaron ger snabb och bra effekt?

– För mig är hälsa en helhet med sju parametrar vi måste ha koll på; sömn, relationer, stress, arbetsroll, motion, kost och din målsättning. Minst fem av dessa ska alltid funka, då klarar du dig. Om tre är dåliga behöver du göra något, men det krävs väldigt lite för att komma igång. Ta tag i det där samtalet eller surdegen på jobbet, småsaker.

När du ska lyxa till det lite i vardagen – vad gör du då?

– En lyxdag är en lång frukost med familjen och att vara ute och träna medan barnen leker bredvid, sedan åker jag gärna och shoppar lite på IKEA eller ett köpcentrum. Köper en finkaffe. 

Vad vill du att besökarna ska göra när de har tagit del av dina tips?

– Då vill jag att de ska ha fått med sig en verktygslåda med övningar, något som hjälper dem att riva alla hinder de satt upp för sin egen hälsa. Tittarna ska tänka, ”där fick jag ett tips som verligen funkar för mig”. 

Om du var folkhälsominister – vad är det första du skulle göra då?

– Vi måste sluta vara så perfekta, alla kan inte vara perfekta hela tiden. Det vore skönt för alla tror jag. Du behöver inte göra allt från grunden utan det är okej med genvägar, att vi slutar jämföra oss med andra på ett negativt sätt.

Hur fick du inspiration att förändra ditt liv mer?

– Ja, 2010 började jag gå på toa mer än normalt, det var jättebökigt och efter att jag fått mitt sista barn var det en dag jag såg blod i toaletten. Jag gick till doktorn och efter ett tag fick jag beskedet att jag hade tarmcancer med 50 procents chans att överleva och en jättetumör i tarmen. Efter operationen fick jag sedan stomi två gånger om. Då var jag väldigt tacksam att jag var i bra form och insåg att det inte är supersvårt att träna för att hålla sig i form.
– Direkt efter operationen satt jag i sängen och tränade med en handduk. Jag övertygade mig om att det går. Och vi kan verkligen lura hjärnan att det går att träna och att hålla igång. Jag klarade mig från cancern då och för mig handlar träning och att överleva mycket om en inställning.

6 snabba med Leila Söderholm

  1. Tittar på: Havet. På TV gillar jag program med förändringsprocesser som Biggest loser där människor går från att må dåligt till att må bättre.
  2. Lyssnar på: Dansant, väldigt dansant skitbra musik, energigivande musik måste det vara. Musik som trycker på glädjeknappen.
  3. Vanligaste vardagsmiddagen: Köttfärsfyllda zucchini, ganska enkelt och massor med grönsaker.
  4. Får positivt hög puls i vardagen av: Inspirerande människor ger mig tokpuls och att kunna vara ute och träna och röra på mig.
  5. Får negativt hög puls i vardagen av: När man inte får timmarna att räcka till, det gillar jag inte.
  6. I Vardagspuls på TV4 kommer jag att bidra med: Jag kommer inspirera tittarna att inte krångla till träningen och inte krångla till livet, det finns ofta enklare sätt att göra än vi tror. Jag ska inspirera till vardagsträning.

Namn: Leila Söderholm 
Familj: Gift med Anders, tre barn – Moa, Max och Lukas
Ålder: 45 år

Hemsida: www.lifebyleila.se
Facebook: Life by Leila
Facebook grupp: Smygträna
Instagram: @lifebyleila