teknik prylar Bild: Google Pressbild, Apple

Teknikbloggaren Paula Manrique har med sig de nya prylarna som väldigt snart kommer att förändra vår vardag. Från Vardagspuls den 20 november.

Här är de hetaste framtidsprylarna just nu

Teknikbloggaren Paula Manriques favoriter

Paula "Fenjima" Manrique är teknikbloggare, gamer och modell. Här tipsar hon om prylarna som snart kommer att finnas i var mans hem.

Publicerad 2015-11-20 | Vardagspuls

1. Virtual reality

"Vi kan redan nu ta plats i en annan värld genom virtual reality-teknik. Det här kommer att bli ett annat sätt att uppleva till exempel film, spel eller museibesök. Det kommer också att leda till ett annat sätt att shoppa: man kan ta på sig glasögonen och gå in i en onlinebutik som om det vore en fysisk butik, gå omkring och kolla på varorna."

Det finns många modeller av VR-glasögon. Bland annat en variant i papp, Google Cardboard, som kostar kring femtiolappen och dyrare varianter, som Samsung Gear VR som kostar ett par tusen kronor. Finns i dag i många teknikbutiker.

2. Smarta golv

"En svensk uppfinning som är ett trägolv med nanoteknik i. När golvet träffas av ljus, naturligt eller artficiellt, bryter ned organiska partiklar och omvandlar dem till koldioxid och vattenånga – allt det dåliga blir till ny, frisk luft! Det här är jättebra för folk med allergier, folk med husdjur eller eller till exempel i frisösalonger eller lagerlokaler med stark lukt."

Finns att köpa online. Läs mer om smarta golv på Välinges hemsida.

3. Smarta tekannan/kaffebryggaren

"Man kontrollerar kannan med en app och kan på så sätt bestämma när den ska koka vatten eller kaffe. I kaffebryggaren lägger man i bönor och fyller på med vatten i förväg. Sedan kan man med appen justera hur starkt kaffet ska bli, hur många koppar man vill brygga och när man vill ha kaffet klart – på distans.  Man kan också ställa in så att den väcker dig och frågar ”vill du ha kaffe?” och så kan du antingen svara "ja" eller så snoozar du och väljer att ta din kaffekopp senare."

Finns att köpa online. Läs mer om tekannan och kaffebryggaren på Smarters hemsida.

4. Den tänkande blomkrukan

"Det här är en pryl som man sätter i en jorden på en blomkruka. Den informerar då via en app hur växten mår, ph-värdet på jorden och om växten behöver mer vatten. Jag är själv jättedålig på det här med växter, de dör hela tiden för mig, så det är jättebra med en påminnelse när det behövs. Prylen är också till för de som verkligen gillar sina växter och vill kunna se hur de mår. Växten blir lite som en tamagotchi, för de som minns dem..."

Finns att köpa online. Läs mer om Flower power på tillverkaren Parrots hemsida.

...och här är prylarna som inte finns än – men snart:

1. Hologram i vardagen

2. Självkörande bilar

3. Exoskelett – en förlängning av den egna kroppen