Se när Ida Björnstad skänker sin skidutrustning till Belinda Stenman, 14, från Tärnaby.

Hon fick Ida Björnstads skidutrustning

Belinda, 14: ”Jag har fått drömmen tillbaka”

Nu har Ida Björnstad skänkt bort sin skidutrustning. Och Belinda Stenman heter den lyckliga utvalda.

Publicerad 2015-03-19 | Vardagspuls

Strax efter målgången i Tjejvasan postade Vardagspuls reporter Ida Björnstad ett inlägg på Instagram som blev väldigt uppmärksammat. Det handlade om att idrotten blivit för dyr. Med anledning av det efterlyste hon någon som hade behov av hennes skidutrustning – värd ungefär 14 000 kronor (läs mer om det här).

Mailen rasade in till Ida men det var ett som stack ut och som hon fastnade särskilt mycket för: det från fjortonåriga Belinda Stenman, 14, från Tärnaby i Västerbotten.

– Hon har ett driv som jag gillar. Hon älskar skidåkning och nu får hon chansen att satsa vidare. Belinda är verkligen en tjej som förtjänar det här, säger Ida Björnstad.

Inte haft egna skidor

Belinda Stenman bor med sin pappa på en mjölkgård. Hennes pappa har svårt att lämna gården på grund av sitt arbete och hon har därför behövt hjälp av sin tränare Kajsa af Ekenstam för att ta sig till och från träningar och tävlingar. Tidigare har hon också varit tvungen att låna tränarens skidor eftersom hon inte haft några egna. Det har förändrats nu tack vare Ida Björnstad. 

– Jag var jättechockad och jätteglad. Jag grät. Jag fattade inte vad som hade hänt, säger Belinda om när hon fick reda på att hon blivit utvald.

Vad betyder det för dig att få den här utrustningen?

– Jag har fått drömmen tillbaka.

Läs Ida Björnstads brev

"Okej.... När jag gick i mål på tjejvasan och slutade på en 12.e plats över alla tusentals motionärer så ringde min pappa och sa "Förlåt Ida för att vi aldrig gav dig chansen." Anledningen till att jag aldrig fick chansen var för att vi inte hade råd! Där har ni en bitter sanning som varit verklighet för mig och många andra. Det är SVIN-dyrt att idrotta och det är långt ifrån en självklarhet för alla. Jag hade förmånen att få åka med riktigt bra utrustning under årets Vasa och jag kan inte låta bli att fundera på hur det hade varit om jag haft de förutsättningarna för 15 år sen. Så. Därför har jag nu bestämt mig för att skänka bort prylarna till någon som förtjänar att satsa vidare men inte har råd. Skidor, stavar, pjäxor, fartdräkt, överdragskläder och mössa till ett värde av 14000 kr. Frågan är bara vem? Vet ni om det finns någon "Ida" där ute? Å till sist. Jag och mina syskon har haft en helt magisk uppväxt, trots lite pengar..."