Hillevi Wahl väljer sina 10 favoriter bland svenska poddar Bild: Press

Hillevi Wahl: De 10 bästa poddarna att lyssna på i sommar

Har du tänkt lyssna på podcasts under ledigheten men vet inte var du ska börja? Eller behöver du lägga till någon ny i repertoaren? Vardagspuls hälsoinspiratör Hillevi Wahl guidar dig till sina guldklimpar i det stora podcast-utbudet!

Publicerad 2017-07-27 | Hillevi Wahl

Jag älskar att lyssna på poddar. Speciellt de där som får mig att skratta högt av igenkänning. Eller riktigt intressanta långa samtal med människor som faktiskt har tänkt efter lite.

En bra podcast fungerar som en riktigt bra vän. Eller en riktigt bra bok, fast utan de där pyttesmå bokstäverna som det blir allt jobbigare att läsa när man har passerat 50.

Och nu på sommaren och ledigheten så har vi äntligen tid att lyssna. På hundpromenaden, eller i hängmattan, när vi cyklar eller joggar eller i sängen på kvällen innan vi somnar.

”Lite av en poddexpert”

Eftersom jag har blivit lite av en poddexpert så får jag ofta frågan om vilka poddar jag rekommenderar. Jag har ganska höga krav. De ska vara intressanta och roliga. De medverkande får inte ha för skrikiga röster, det blir outhärdligt att lyssna på. Det måste vara bra ljudkvalitet, slammer och bank i bakgrunden går fetbort.

Men framför allt måste de få mig att känna mig lite smartare och gladare när jag har lyssnat.

Så varsågoda, alla Vardagspulsläsare, här är min tio-i-topp-lista på bästa svenska poddarna.

10 bästa svenska poddarna att lyssna på i sommar

  1. Skäringer och Mannheimer. Helt outstandning bäst på poddfronten just nu. Jag skrattar så jag gråter. Känner du inte igen dig i den här härligt mänskliga, operfekta, ärliga kvinnliga galenskapen, så vet jag inte vad det är för fel på dig.
  2. Värvet. En långkörare som bara blir bättre och bättre. Kristoffer Triumf är The Grand old Poddmaster. Kända människor öppnar sig för honom som blommor i solen. Och allt känns så på riktigt.
  3. Självklart. En ny podcast med Mia Törnblom och Christina Stielli som växer för varje avsnitt. Deras förslag på övningar man kan göra själv är helt outstanding. En podcast med känsla som sitter i länge.
  4. David Batras podd. David och någon känd gäst – eller Davids fantastiskt roliga pappa – snackar om de små nyheterna och vad som kan ligga bakom allt tokigt som händer. Skrattfest.
  5. Nyfikat med Anders och Johan från Hipp Hipp. En gäst bjuder på fika och Anders och Johan ska gissa gästens yrke. Vansinnigt roligt och lite nördigt.
  6. Sommar och Vinter i P1. De älskade sommarprogrammen. Här finns alla avsnitt, även klassiska från 60- och 70-tal. Mina favoriter i år har varit William Spets som pratade så varmt om sin mormor. Och Moa Herngren, helt briljant när hon berättade om alla ups and downs med bonusfamiljer.
  7. Nemo möter en vän. Nemo Heden pratar lite ivrigt men samtidigt ärligt med kända profiler. Han väjer inte för stora eller pinsamma frågor.
  8. Allvarligt talat P1. David Lagercrantz och Marianne Lindberg de Geer svarar på lyssnarnas frågor. En skön motvikt till vårt vanliga hetsiga jämförelseliv. Allvarligt talat-filosoferna ser igenom allt och ger en intelligent och sund grund att stå på i livet.
  9. Skriv en bestseller (eller en annan bok). Man behöver verkligen inte vara författare eller ens drömma om att bli en, för att älska den här podden. Men det underlättar. Ninni Schulman och Caroline Eriksson berättar öppenhjärtigt och skönt mänskligt om alla våndor bakom sina böcker och ger många bra praktiska tips på vägen till alla oss som älskar att skriva.
  10. Sist men inte minst vill jag tipsa om min egen podd, Ledande frågor med Hillevi Wahl. Inte för min egen skull, utan för alla de fantastiska medverkande som bjussar på sina life hacks. Som Mia Törnblom, Christina Stielli, Martina Montelius, Pamela Andersson, Frida Boisen och andra underbara, generösa människor. I höst kommer dessutom en ny säsong med samtal med unga eldsjälar som har vänt en svår start i livet till något riktigt bra.