Det finns många skäl att skippa alkoholen på julen skriver Vardagspuls hälsoinspiratör Hillevi Wahl Bild: Mostphotos

10 sköna skäl att låta bli julspriten

Hillevi Wahl firar en vit jul

Julmust är ju så mycket godare. Barnen slipper se fulla vuxna på julafton. Ja, det finns flera sköna skäl att slippa alkoholen i jul. Hillevi Wahl listar 10 av dem.

Publicerad 2017-12-07 | Hillevi Wahl

Det är så intressant, det här med julsnapsar och allmänt drickande på julen. För om man gör undersökningar så visar det sig att tre av fyra kan tänka sig att avstå alkohol på julen – men de flesta dricker ändå – på grund av grupptrycket. Det ska liksom vara en snaps till sillen, annars måste man förklara sig och försvara sig:
”Vadå, har du problem med spriten, eller?”
”Har du gått och blivit nykterist!”

Det är så märkligt. Till och med minsta barn fattar ju att det är en slags knasig låtsas-lek. En åttaårig flicka sa så klokt en gång:
”De vuxna dricker bara för att de ska bevisa för sig själva att de har roligt.”

”Skriv på vit jul-kampanjen”

Och tänk om man faktiskt har problem med alkoholen? Jag vet massor av kvinnor som är oroade över sitt eget bag-in-boxande. Men de kanske inte vill säga det högt. Då tycker jag att det går alldeles utmärkt att säga att ”man har skrivit på för vit jul-kampanjen” – för alla barns rätt till en vit jul.
”Det var den roligaste julen vi har haft!”, sa en chef till mig en gång, när jag hade tipsat henne om den kampanjen.

Hon hade varit orolig för sin bror, som alltid spårade ur efter några snapsar. Nu hade de gått runt hela julhelgen på julmust och umgåtts och gått långa promenader och spelat spel och haft det så himla trevligt och varit allmänt närvarande.
”Inte visste jag att det var så gott med julmust!”

Nej, det kanske man inte vet om man inte har provat.

”Alkohol är opraktiskt”

Det finns massor av skäl att hoppa över alkoholen på julen. Jag frågade mina Facebookkompisar om varför de väljer att köra alkoholfritt, och de raddade upp en hel lista:

  1. För att julmust är mycket godare!
  2. För att det är så överväldigande härligt att vara helt medvetet närvarande i barnens glädje, alla smaker och dofter, allt som är vackert att se på. Vem vill dimma av sina sinnen när det är som bäst?
  3. För att alkohol är så opraktiskt, vem vet, kanske ska någon skjutsas eller hämtas?
  4. För att man luktar mycket godare.
  5. För att man är piggare dagen efter.
  6. För att det är helt underbart att jogga på juldagens morgon. Man har hela världen för sig själv, känns det som. Testa! (Funkar även på nyårsdagen!)
  7. Man slipper alla onödiga kalorier i alkoholen.
  8. För att barn i ens närhet ska slippa se att man blir annorlunda och känna sig otrygga.
  9. Tantskäl: För att köra och sjunga på midnattsmässan. Allt det andra kommer på köpet.
  10. För att jag vill vara mig själv, till hundra procent.

Det tionde skälet, och kanske det som berörde mig allra mest, ända in i själen, kommer från en kär vän som är författare: ”Därför att: Det verkar vara ett sånt bestyr att handla på Systemet, släpa på de där kassarna (i julstressen) och sen hälla i sig denna flytande drog (jag tänker på typ ghb när jag tänker på flytande drog) och se vad som händer. Liksom lite random grejer som slutar funka med kroppen. Jag har för mycket med allt annat för att ORKA med denna märkliga hobby. Räcker med livets vanliga bergochdalbana, palla blanda in en extra parameter med ups and downs. Och jag vill vara mig själv alltid. Alltid kunna sätta mig och köra och vara 100%. Aldrig behöva fundera på när jag drack och hur mycket. Bara vara. Typ. Kommer ju ihåg vem jag var innan jag alkoholdebuterade. Det var ju JAG. Jag som hittade på så mycket kul. HANN så mycket. Varför dricka bara för att alla andra gör det?”

Tack för alla smarta, härliga, ärliga svar. Jag kommer naturligtvis inte att dricka alkohol den här julen, heller. Jag ser bara nackdelar med det. Kroppen blir seg, huvudet blir dimmigt, det är dyrt, folk blir otrevliga och man missar så mycket. Det är inte ens särskilt gott. Dessutom jag vill att vårt hem ska vara en trygg fristad för alla de barn som behöver en plats att vila i jul.

Texten ovan är en krönika. Innehållet i texten speglar vår krönikörs åsikter.