Det finns många myter om hjärnan Bild: Mostphotos

6 myter om hjärnan

Sant och falskt om människans gåtfulla "apparat"

Det cirkulerar många myter om vår hjärna. Här slår vi hål på 6 av de vanligaste.

Publicerad 2017-11-21 | Vardagspuls

Den mänskliga hjärnan är fantastisk – och ett riktigt mysterium. Hjärnan väger drygt 1,5 kilo och har mer än 100 miljarder nervceller. Dessa nervceller skickar signaler till andra celler med en hastighet av 300 kilometer i timmen. I hjärnbarken kontrolleras våra sinnen, rörelser och känslor, vårt språk och minne. I hjärnstammen kontrolleras bland annat blodtryck, hjärtslag och andning.

Det finns många myter om vår hjärna. Här är 6 av dem.

  1. Logisk finns i den vänstra hjärnhalvan – kreativitet i den högra. Det stämmer inte. När det kommer till logiskt tänkande arbetar båda hjärnhalvorna.
  2. Du förlorar hjärnceller när du dricker alkohol. Nej, det gör du inte. Däremot minskar vissa hjärnceller i volym och hastigheten på hjärnans kommunikation sänks.
  3. Du använder bara tio procent av hjärnan. Nej, det finns inga delar av hjärnan som inte fungerar eller sover.
  4. Du kan träna det allmänna minnet med hjälp av hjärngymnastik. Ledsen men det funkar inte riktigt så. Däremot har forskare kunnat se att om du tränar upp specifika saker som till exempel aritmetik så kan du bli bättre på just den specifika saken.
  5. Omega 3 gör dig smartare. Nej, det stämmer inte. Det finns inga mirakelpiller som gör dig smartare.
  6. Ditt IQ är det samma livet ut. Fel. Viss typ av intelligens blir faktiskt bättre ju äldre du blir, som till exempel sådant som handlar om att förstå helheter och saker djupare.

Källor: Hjärnfonden, Illustrerad Vetenskap, YLE