Bild: Johnér

Dejtingexperten: Så blir du av med nervositeten inför dejten

"Fokusera på här och nu – inte på framtiden"

Du ska på dejt och känner dig riktigt nervös. Du kanske svettas, oroar dig för att det inte ska finnas någonting att prata om och är rädd för att framstå som tråkig i den andres ögon. Men ta det lugnt. Det finns faktiskt en anledning till att personen vill träffa just dig. Här tipsar dejtingexperten Marie Hagberg om hur du bäst blir av med nervositeten inför och under en dejt.

Publicerad 2016-04-29 | Vardagspuls

– Det är jättevanligt att man känner sig nervös inför en dejt. Det är faktiskt lite synd för nervositet kan göra att man kanske inte gör helt bra ifrån sig, säger Marie Hagberg, dejtingkonsult och författare till ett flertal böcker om just dejting.

Tänk inte på framtiden

Enligt Marie Hagberg beror nervositeten på att vi ofta känner att det är mycket som står på spel, något som är helt onödigt eftersom det allra bästa faktiskt är att fokusera på här och nu.

– Man kanske tänker: ”Åh, nu, nu kanske jag kommer att träffa mannen eller kvinnan i mitt liv”. Man kanske till och med börjar tänka på giftermål. Pressen blir onödigt hög på en själv istället för att bara tänka: ”Nu ska jag gå ut och ha jättetrevligt. Blir vi bara kompisar så är det också bra, händer det något mer så är det en bonus”, säger Marie Hagberg.

8  tips för att minska nervositeten inför och under dejten

 1. Tänk: ”Den här tjejen eller killen vill faktiskt gå ut med mig av en anledning. Jag är faktiskt intressant i den andres ögon.”
 2. En sak som många är nervösa är vad man ska prata om. Det är faktiskt okej att prata om vädret eller om vad som står på löpsedlarna. Ett bra tips är att försöka läsa, eller åtminstone, skumma igenom en tidning samma dag. Då har man alltid någonting att prata om. Försök att fokusera på här och nu, lyssna på vad den andre har att säga och fundera inte på vad din nästa replik ska bli.
 3. Den som känner sig nervös inför att prata kan alltid skriva ner ett par frågor till sin dejt i förväg. Man kan skriva ner dem på en liten lapp, som man gömmer i fickan, och kika lite på den när den andre viker av en liten stund.
 4. Se din dejt i ögonen. Tänk på personens ögonfärg eller färgskiftningar. Det är okej att drömma sig bort lite under en dejt.
 5. För dig som sitter och väntar på din dejt i en lokal kan det vara bra att se sig lite omkring. Hur många fönster är det? Hur många i rummet har glasögon? Det är ett bra sätt att avleda tankarna på innan den andre dyker upp.
 6. Fokusera på att ha så roligt som möjligt. Tänk här och nu.
 7. Gå inte på middag på er första dejt. Satsa istället på en frukost eller en lunch. En middag kan ta uppemot tre timmar och bli plågsamt jobbig om man inte har så mycket att säga varandra. Vid en frukost eller en lunch har man giltiga skäl till att gå efter fyrtio minuter om det inte känns bra.
 8. Och till slut: Ta tio djupa andetag innan ni ska ses. Man lugnar faktiskt ner sig själv genom att göra det.

Vilken inspirationskälla!

Bild: Hillevi Wahl

Hillevi om priset: ”Kan prata om alkoholism som om det vore fiskpinnar”

INRE HÄLSA Vardagspuls hälsoinspiratör Hillevi Wahl växte själv upp i en missbruksfamilj. Nu vinner hon pris för sitt sätt att föreläsa och skriva om beroendeproblematik.

Ny studie

Bild: Johnér

Du blir lyckligare av att bo ensam

KROPP & HÄLSA Grattis alla singlar! Det kan vara lätt att tro att man är lyckligare i en relation än som ensam, men en ny studie visar tvärtom. 

Nya 4-7-8-tekniken:

Bild: Johnér Bildbyrå

Knepet som ska hjälpa dig att somna på 60 sekunder

KROPP & HÄLSA Blev det en sömnlös natt? Sömnexperten Andrew Weil har skapat en teknik som ska få dig att komma till ro – och dessutom hjälper dig att kontrollera ilska.

Det bästa från Vardagspuls TV

   Följ Vardagspuls bloggare

   Varningssignalerna

   Bild: Johnér

   Så kan hälsoappen göra dig sjuk

   INRE HÄLSA Hälsoapparna och aktivitetsarmbanden gör att vi rör på oss mer och sitter stilla mindre. Men självmätningen kan också gå till överdrift – och göra att vi mår sämre. Här är varningssignalerna du ska hålla utkik efter.

   Psykisk ohälsa

   Bild: Johanna Berghänel och Johnér

   Johanna led av självupplevd fulhet

   INRE HÄLSA Allt började med en elak kommentar om hennes utseende. "Den kommentaren gav mig en så kraftig ångestattack att jag började gömma mig på skoltoaletten och hålla handen för munnen när jag pratade"

   Läskiga listan

   Bild: Johnér Bildbyrå

   Det här är svenskarnas vanligaste fobier

   Är det något som får dig att hoppa högt av rädsla? Här är svenskarnas vanligaste fobier, är din en av dem?

   Stressexpertens råd

   Bild: Malin Hägglöf, Pixabay

   Malin blev så utbränd att hon inte kunde gå – nu hjälper hon andra

   INRE HÄLSA Efter att ha drabbats av en svår utmattning bestämde sig Malin Hägglöf för att lära sig mer om vad som drabbat henne – och utbildade sig till stressterapeut.

   Intervju

   Bild: Johnér

   Träningen hjälpte Stellan att bli av med sin depression

   MOTION & TRÄNING Stellan Sverne, 42, är ett levande bevis på att depression är effektivare bot mot depression än antidepressiva läkemedel. 

   Ernst Kirchsteiger

   Bild: Vardagspuls

   ”Jag tror faktiskt på evig kärlek”

   INRE HÄLSA Folkkäre programledaren Ernst Kirchsteiger är aktuell med ännu en säsong av Sommar med Ernst. Här avslöjar vad som är nyckeln till ett långt och lyckligt förhållande.

   8 saker att hålla koll på

   Bild: Johnér

   Är du introvert? Tänk på det här

   KROPP & HÄLSA Är du en sådan som blir utmattad av att gå på fest med många främlingar? Då kan det vara så att du är introvert. Och det kan påverka dig mer än du tror.

   Studie visar:

   Bild: Johnér Bildbyrå

   Äckligt med stora kryp – ett sundhetstecken

   Stora kryp och snuskiga toaletter, att vi reagerar med ”Äuuuuh”-känslor har en väldigt smart funktion för vår hälsa, enligt forskarna.

   Bild: Vardagspuls

   Tobias Karlsson: "Jag var alltid den som blev vald sist på brännbollen"

   KLIPP Dansaren Tobias Karlsson som är aktuell med en ny dansföreställning gästade programmet för att berätta om utanförskapet han kände under skolåren

   Humörhöjare?

   Bild: Johnér

   Nedstämd? Gråt en skvätt så känns det bättre

   INRE HÄLSA Mår du bättre av att gråta en skvätt? Du är inte ensam. Gråt kan faktiskt fungera som en humörhöjare.

   Stress-verktyg

   Bild: Johnér Bildbyrå

   6 effektiva sätt att dämpa stress

   INRE HÄLSA Behöver du komma ner i varv? Här är metoderna som fungerar, enligt forskningen.

   Louise Hallin

   Bild: Vardagspuls-Mårre

   ”Han sover till 14 – vi blir galna!” Louise: ”Det är normalt”

   INRE HÄLSA Vad gör du när ditt gulliga barn förvandlas till en annan varelse som sover länge på dagarna, är stingslig och ifrågasätter dig? Louise Hallin har svaret på hur tonåringen ska bemötas.

   Bild: Johnér

   Det menar tonåringen – egentligen

   ORDLISTA Det är inte alltid lätt att förstå vad tonåringar menar. Ibland undrar du kanske om ni ens pratar samma språk. Men det går att lära sig! Vardagspuls har samlat ihop några grundglosor från dagens snåriga tonårsspråk.

   Bild: Hillevi Wahl

   Hillevi Wahl: Inget barn vill att föräldrarna ska dricka

   BLOGG Vi kan inte längre hävda att det bara är alkisbarn som far illa av de vuxnas drickande. Inget barn vill att föräldrarna ska dricka, skriver Vardagspuls bloggare Hillevi Wahl. 

   Utmattningsdepression

   Bild: Johnér

   Så undviker du att drabbas

   INRE HÄLSA Ibland kan jobbstressen eller i privatlivet bli för mycket och leda till utmattningsdepression. Men hur känner du igen de första varningssignalerna och hur undviker du att drabbas? Vardagspuls ger dig experternas bästa råd.