Att känna nervositet inför den första dejten är mycket vanligt Bild: Johnér

Dejtingexperten: Så blir du av med nervositeten inför dejten

"Fokusera på här och nu – inte på framtiden"

Du ska på dejt och känner dig riktigt nervös. Du kanske svettas, oroar dig för att det inte ska finnas någonting att prata om och är rädd för att framstå som tråkig i den andres ögon. Men ta det lugnt. Det finns faktiskt en anledning till att personen vill träffa just dig. Här tipsar dejtingexperten Marie Hagberg om hur du bäst blir av med nervositeten inför och under en dejt.

Publicerad 2016-04-29 | Vardagspuls

– Det är jättevanligt att man känner sig nervös inför en dejt. Det är faktiskt lite synd för nervositet kan göra att man kanske inte gör helt bra ifrån sig, säger Marie Hagberg, dejtingkonsult och författare till ett flertal böcker om just dejting.

Tänk inte på framtiden

Enligt Marie Hagberg beror nervositeten på att vi ofta känner att det är mycket som står på spel, något som är helt onödigt eftersom det allra bästa faktiskt är att fokusera på här och nu.

– Man kanske tänker: ”Åh, nu, nu kanske jag kommer att träffa mannen eller kvinnan i mitt liv”. Man kanske till och med börjar tänka på giftermål. Pressen blir onödigt hög på en själv istället för att bara tänka: ”Nu ska jag gå ut och ha jättetrevligt. Blir vi bara kompisar så är det också bra, händer det något mer så är det en bonus”, säger Marie Hagberg.

8  tips för att minska nervositeten inför och under dejten

  1. Tänk: ”Den här tjejen eller killen vill faktiskt gå ut med mig av en anledning. Jag är faktiskt intressant i den andres ögon.”
  2. En sak som många är nervösa är vad man ska prata om. Det är faktiskt okej att prata om vädret eller om vad som står på löpsedlarna. Ett bra tips är att försöka läsa, eller åtminstone, skumma igenom en tidning samma dag. Då har man alltid någonting att prata om. Försök att fokusera på här och nu, lyssna på vad den andre har att säga och fundera inte på vad din nästa replik ska bli.
  3. Den som känner sig nervös inför att prata kan alltid skriva ner ett par frågor till sin dejt i förväg. Man kan skriva ner dem på en liten lapp, som man gömmer i fickan, och kika lite på den när den andre viker av en liten stund.
  4. Se din dejt i ögonen. Tänk på personens ögonfärg eller färgskiftningar. Det är okej att drömma sig bort lite under en dejt.
  5. För dig som sitter och väntar på din dejt i en lokal kan det vara bra att se sig lite omkring. Hur många fönster är det? Hur många i rummet har glasögon? Det är ett bra sätt att avleda tankarna på innan den andre dyker upp.
  6. Fokusera på att ha så roligt som möjligt. Tänk här och nu.
  7. Gå inte på middag på er första dejt. Satsa istället på en frukost eller en lunch. En middag kan ta uppemot tre timmar och bli plågsamt jobbig om man inte har så mycket att säga varandra. Vid en frukost eller en lunch har man giltiga skäl till att gå efter fyrtio minuter om det inte känns bra.
  8. Och till slut: Ta tio djupa andetag innan ni ska ses. Man lugnar faktiskt ner sig själv genom att göra det.

Alla våra artiklar om kärlek och relationer hittar du här