Liam Hemsworth Bild: TT

Tack för allt kära storasyskon

Småsyskon surfar på äldre syskons framgångar

Alla småsyskon där ute får ofta höra att de är gynnade. Kanske lite bortskämda och att de har en våg att surfa på efter äldre syskon? Är det inte bara en myt? 

Publicerad 2015-02-11 | Vardagspuls

Nu visar en studie att äldre syskon som är framgångsrika i skolan och delar med sig av sin kunskap gör att yngre syskon får en bättre start i livet och inte sällan blir mer framgångsrika senare i livet än sitt äldre syskon.
Det är inte bara urvuxna skor och gamla möbler som går i arv efter ett äldre syskon, utan om det äldre syskonet anstränger sig och kämpar på hårt i skolan är chansen stor att även de yngre syskonen får ta del av det.

Småsyskon surfar på räkmackan

Så den som tycker att yngre syskon glider genom livet på en räkmacka har nu fått vatten på sin kvarn. Detta enligt resultaten av en ny studie vid Institute for Social and Economic Research at Essex av Birgitta Rabe och Prof Cheti Nicoletti.

Kända småsyskon som överglänst sitt äldre syskon:
Mark Wahlberg och Donnie Wahlberg
– Serena Williams och Venus Williams
– Rooney och Kate Mara
– Liam och Chris Hemsworth
– Zoey och Emily Deschanel

Studien genomfördes av Birgitta Rabe och Prof Cheti Nicoletti för Institutet för social och ekonomisk forskning vid Essex. Rabe sa i en kommentar till The Guardian: 
–  Vi fann att syskons spridningseffekt av kunskap är större i familjer som är berättigade till gratis skolmat, bor i eftersatta bostadsområden och talar ett annat språk än engelska i hemmet. 

Källa: The Guardian