Harry Potter Bild: Pix-a-bay

Att läsa Harry Potter kan göra dig till en bättre människa

Barn blir mer toleranta av succéböckerna

Har du eller dina barn läst Harry Potter? Grattis! Då kan du tack vare det ha blivit en bättre person! En psykologiuppsats baserad på tre olika studier visar nämligen att just Harry Potter-böckerna kan göra ungdomar mer toleranta mot andra människor.

Publicerad 2017-12-05 | Vardagspuls

Böckerna om Harry Potter är en av vår tids allra största litterära succéer. Sedan 1997 då den första boken släpptes har de 11 böckerna i serien översatts till 67 språk. De 450 miljoner sålda exemplaren gör serien om Harry Potter till den bäst säljande någonsin. Detta har lett till att forskare och psykologer runtom i världen fördjupat sig i ämnet Harry Potter och på en del universitet kan man till och med läsa kurser som handlar bara om just Harry Potter-böckerna. 

Studier gjorda i Italien och Storbritannien

Den här uppsatsen är baserad på tre olika studier gjorda i Italien och Storbritannien. I den första studien fick 34 italienska i mellanstadieåldern studera Harry Potter kunde forskarna visa på en bättre attityd mot invandrare efter att de läst böckerna. Den andra studien genomfördes också i Italien bland gymnasielever och där kunde forskarna visa på en mer positiv syn på HBTQ-personer hos dem som känslomässigt identifierade sig med Harry Potter i böckerna. 

Den verkliga magin i böckerna

Alla forskare var dock överens om att böckerna i Harry Potter serien ökade läsarens förmåga att bli mer förstående gentemot grupper som homosexuella, invandrare eller flyktingar. 

Att man får mycket tillbaka då man läser böcker är ingen nyhet. På några håll i Sverige har man börjat med biblioterapi. En terapimetod där läsning och samtal om böckerna ska leda till att man mår bättre. Även om man kanske inte ska den här studien som en definitiv sanning så är det helt sant att det är bra att läsa böcker. Så läs för dig själv och dina barn, men det måste ju inte vara Harry Potter så klart! 

Källa: Mic, Elle

Hela uppsatsen kan du läsa här