Kvinna som läser bok i bibliotek Bild: Mostphotos

Biblioterapi slår igenom i Sverige

"Böcker är helt enkelt avstressande"

Visste du att böcker är magiska? De kan till och med fungera som terapi. Vår hälsoinspiratör Hillevi Wahl skriver böckernas magi och ger även sina 3 bästa boktips.

Publicerad 2017-04-28 | Hillevi Wahl

Förra året läste jag 51 böcker för att fira att jag fyllde 51. Jag hade verkligen saknat böckerna, tiden, lugnet och de där andra världarna jag får tillgång när jag sitter och läser i lugn och ro. Jag blev snällare, mina barn blev lugnare och alla smittades av min läslust. Det var rätt häftigt att se.

Magiska böcker som terapi

Självklart finns det forskning på det här också – att bokläsning är det som i särklass snabbast får ner vår puls. Inget annat slår det. Böckerna är magiska på så många sätt. Jag hörde på Kulturnytt i P1 att det startats biblioterapi i Sverige, en terapimetod som ska hjälpa människor må bättre genom läsning och samtal om skönlitteratur. 

Människor orkade mer när de läst

I höst startar de första kurserna på högskolan Ersta Sköndal Bräcke. Bibliotekarier, sjukvårdspersonal, lärare och terapeuter ska få lära sig hur läsande och skrivande kan användas för att förhindra och mildra emotionella och psykologiska bekymmer.
– En kvinna berättade hur hon slappnade av när hon läste, så att smärtan försvann. Andra som deltog berättar att de orkade mer när de hade läst, säger litteraturforskaren Cecilia Pettersson som studerat sjukskrivna personers erfarenheter av läsning. 

Biblioterapi härstammar från första världskriget

Men det här är inget nytt. Att högläsning fungerar lugnande vet vi nog alla. Vi minns våra föräldrars lugna röster när de läst godnattsagor. Vi har säkert själva försökt få ordning på stojiga barn genom att ta fram en bok och samla dem omkring oss. Metoden med biblioterapi växte fram redan vid tiden för första världskriget när berättelser och dikter användes som ett led i att minska sårade soldaters trauman. 

Böcker kan vara hoppingivande

Böcker är helt enkelt avstressande. Och smärtstillande. Och avledande.
När mina vänner går igenom en svår tid med sjukdom eller sorg, brukar jag försöka komma med en påse bokmedicin. Gärna roliga böcker, eller böcker man kan förlora sig i. Eller blir lite klokare av. Det är ju nästan alltid så, att någon annan har gått igenom det som vi går igenom just nu. Ibland vill man inte prata om det. Bara läsa om någon som kom igenom på andra sidan. Och kan ge lite hopp. Det är vackert så.

Mina 3 bästa bokpiller just nu

  1. "Love Warrior" Glennon Doyle Menton (Yourlife books)
    En bok som på riktigt förändrar liv. Efter 13 års äktenskap, just när Glennon börjar känna att hon har nästan allt, upptäcker hon att hennes man har varit notoriskt otrogen en längre tid. Hennes värld rasar samman, smärtan hon känner är olidlig men hon bestämmer sig för att använda den som verktyg för att lära känna sig själv.
  2. "Lily och Bläckfisken" Steven Rowley (Louise Bäckelin förlag)
    En charmig, rolig och djupsinnig bok om att hitta den rätta. För Ted Flask, ensamstående, medelålders aningen neurotisk man som aldrig fått rätsida på sina relationer – heter den rätta Lily och är en 12-årig tax. Hon har fått en hjärntumör. Berättelsen handlar om Teds och Lilys sista månader tillsammans, om villkorslös kärlek, realism, fantasi, humor och djup lojalitet. 
  3. "Arthur. Gatuhunden som lämnade djungeln och hittade hem" Michael Lindnord (Forum förlag)
    Det här är den fantastiska berättelsen om gatuhunden Arthur som hittade ett hem hos elitidrottaren Mikael Lindnord i Örnsköldsvik. En rörande historia om strapatser, känsloladdade möten och kampen för att överleva.