Lyckoexperten: Blir man snäll av pepparkakor? Bild: Johnér

Lyckoexperten: Blir man snäll av pepparkakor?

Nja, det finns inga vetenskapliga belägg för att pepparkakor ska göra oss snällare... Men det går att träna upp sin snällhet! Vardagspuls lyckoexpert Tina Löfström förklarar hur.

Publicerad 2016-12-13 | Tina Löfström

I dag är det Lucia. Det får mig att tänka på hur min farfar och pappa i alla år bjudit på pepparkakor ur stora burkar med orden ”Man blir snäll av pepparkakor!”. Och visst är det så man brukar säga.I dag började jag att fundera på vart uttrycket kommer ifrån.

Varför blir man snäll av pepparkakor? Jag fann många olika teorier och ursprunget verkar vara otydligt. En av teorierna är att uttrycket härstammar ifrån tyskans ”schnell” som betyder snabb. Förklaringen är då att pepparkakor sätter igång magen och att man då kan behöva vara snabb för att hinna in och ”pudra näsan” i tid…

Men oavsett härkomsten (vilket verkar förbli ett mysterium) så kvarstår det faktum att alla förknippar pepparkakor med snällhet. Och vad passar då bättre än en liten positiv psykologi-guide i hur man kan träna upp sin snällhet ännu mer, när man nu ändå har ett sådant bra försprång av pepparkakorna?

Här kommer 3 enkla tips för att träna på att vara snäll ända fram till påska:

  1. Se andras snällhet
    Uppmärksamma andras snällhet när du ser den. Om någon är snäll mot dig och bjuder på pepparkakor idag -  lägg en extra sekund på att uppmärksamma snällheten. När du hör på nyheterna om att äldreboendet Rosendahl i Nora bjuder alla pensionärer på konsertbiljetter, känn då efter lite extra hur det känns i dig att få inspireras av någon annans snällhet. Snällhet smittar, så se till att ta till vara på den!
  2. Kartlägg snällheten
    Skriv en liten lista med de snälla saker du gör om dagarna. Jag är helt säker på att det är massor av saker, utan att du ens har tänkt på det. När du börjar uppmärksamma dessa saker kommer du återuppleva känslan av hur det kändes att göra alla de snälla sakerna och dessutom så lär du hjärnan att tänka i banor om snällhet, vilket ökar chanserna att du gör ännu fler snälla saker.
  3. Gör det för din egen skull
    Att göra snälla saker för andra med en förväntan att de ska hoppa jämfota av glädje och att göra det för deras skull kan göra oss besvikna. Om kollegan inte tackar övervallande för att du hoppar in och stänger butiken när denne ville hinna med tåget och du förväntar dig det, så kommer snällheten att ge en bitter eftersmak. Forskningen visar att den som ger blir mer lycklig än den som får – alltså gör du snälla saker för din egen lyckas skull i första hand. Att mottagaren blir lycklig är bara grädden på moset!