Det är bra att sova ikapp på helgen om man sovit för lite i veckorna visar en ny studie Bild: Mostphotos

Bra för hälsan att sova ikapp på helgen

Glada nyheter för dig som sover för lite i veckorna

Är du en av dem som passar på att sova ut ordentligt på helgen för att du sovit för lite i veckan som gått? Det gör du alldeles rätt i. En ny studie visar att det lönar sig att sova ikapp på helgen.

Publicerad 2018-01-15 | Vardagspuls

Tidigare har Vardagspuls skrivit om en studie som hävdar att det inte är bra att sova ikapp på helgen eftersom det kan störa sömnrytmen. Nu kommer det en ny studie som handlar om att ta igen förlorad sömn genom att sova ikapp på helgen.

– Det verkar som att man kan kompensera med att sova ikapp på helgen, säger Torbjörn Åkerstedt, professor i psykologi och den som ligger bakom studien, till Sveriges Radio.

Forskarnas primära fråga var hur åldern påverkar sömnlängdens betydelse för en människas överlevnad. I studien deltog bland andra 43 000 personer bosatta i Sverige. Resultatet visar att personer upp till 65 år påverkas mest av sömnlängden.

Människor som sover under fem timmar respektive över åtta per natt verkar ha en ökad risk att dö i förtid. Orsaken till att människor som sover för lite eller för mycket har en ökad risk att dö i förtid har forskarna inte lyckats fastställa.

Ta igen sömn under helgen

Personer som sover för lite i veckorna kan med gott samvete passa på att sova ut under helgen menar forskarna.

– Det här är ju ett argument för att ligga och tryna hela helgen. Det finns säkert en övre gräns, men det är varje fall bättre att öka på lite på helgen än att inte göra det alls, säger Torbjörn Åkerstedt till Sveriges Radio.

10 tips som kan hjälpa dig att få en god nattsömn