Så går du vidare efter ett brustet hjärta

Psykoterapeuten Louise Hallin hjälper till

Frågorna vällde in när temat var brustna hjärtan, att lämna och bli lämnad. Här är alla frågor och svar från chatten med Vardagspuls psykoterapeut Louise Hallin.

Publicerad 2015-09-09 | Vardagspuls

Madde: Jag och min sambo har varit tillsammans i fyra år och har inga gemensamma barn. Nu har jag bestämt mig för att jag vill göra slut, men vill inte krossa hans hjärta. Hur lämnar jag honom på bästa sätt?

Louise Hallin: Om han inte vill avsluta relationen så kommer du att krossa hans hjärta men han kommer att repa sig om det sker under anständiga former. Beroende på vad han har i bagaget av separationer som barn kan reaktionen bli mer eller mindre stark. Be om en stund ensam och ta sats och säg sen precis som det är. Eftersom ni lever tillsammans kan du vara säker på att han känslomässigt redan är förberedd och kanske känner en oro redan, det kan också bli skönt att bli bekräftad och förstå att man känt rätt.
Det är inget brott att sluta älska någon. Berätta och avvakta och låt honom ha sina egna reaktioner.

17:40, 9 September 2015

Vickan: Jag och min man skilde oss för snart ett år sedan och jag vågar inte gå vidare. Har dejtat två jättetrevliga killar men är för rädd för att det ska bli allvar, vad ska jag göra?

Louise Hallin: Det låter inte som om du riktigt har klarat av din skilsmässa om du inte känner så mkt överhuvudtaget. Ett mkt bra sätt att gå tillbaka och titta på vad som hänt och hur det blev för dig är att söka upp en terapeut, du kan gå via vårdcentralen så kan du få 5-10 samtal utan kostnad.
Kanske ska du fundera på hur du ser på anledningen till er separation, fanns den här rädslan att inte våga ge sig ut på känslodjupet med redan där?

17:42, 9 September 2015

Calle P: Jag och min sambo har tillsammans bestämt oss för att separera. Vi har två barn som är 9 och 11 år, hur berättar vi för dem?

Louise Hallin: Prata gärna en i taget med ett barn i taget, jag tror inte på stora scener i soffan där två jätteledsna föräldrar ska BERÄTTA! Promenad eller i bolen är bra platser att lugnt och ledset berätta och sen fråga hur barnet tänker.
Försäkra barnet om :
Att ni alltid kommer finnas och vara deras föräldrar, en egen sorts familj hur livet än utvecklar sig
Att ma och pa har en plan och kommer att ordna så att allt löser sig på bästa sätt
Att skilsmässan inte har med barnen att göra alls

17:43, 9 September 2015

Maria: Det är länge sedan jag dumpade/blev dumpad av någon (har haft samma man i 25 år nu) men jag älskar Caroline af Ugglas "Jag har katten". Den är sprängfylld av styrka och dj-r anamma!

18:13, 9 September 2015

Lisa 58: Hej När jan blev dumpad för ett år sen av en man dom jag verkligen älskade så tänkte jag: jag ger det här 2 veckor att sörja å vara ledsen men sen får det vara nog. Å det funkade. Jag var jätteledsen, ältade med vänner å jobbarkompisar men när 2 veckor hade gått så var det nog!!

18:14, 9 September 2015

Mia, Vardagspuls: Maria, Tack för låttips!

18:15, 9 September 2015

Linn: Jag har dumpade min kille när jag gick i 8an. Därför att de visade sig att min kille hade varigt otrogen mot mig. För de visade sig att han hade en tjej. Vi hade varigt tillsammans i 1 och ett havt år! Jag blev deprimerad i ca två månader!

18:15, 9 September 2015

helena: Hur gör jag för att komma över att min man bad mig flytta när jag blev gravid nu när vår dotter är född vill han ha henne men inte mig längre ?

Louise Hallin: Det är ju naturligtvis helt ohållbart att bara en av ska diktera villkoren. Mitt råd till dig är att ta kontakt med socionomerna på Familjerätten. De arbetar med utgångspunkt av barnets behov och kan balansera till pappan vad som är rimligt och viktigt för barnet och hennes behov. Det som är bra är att de kommer att ta in framtiden också så du får lite framförhållning och framför allt slipper du bli den som ska sätta gränser och bestämma allt.
Detta kostar ingenting. Tveka inte, vänta inte, de kan också kalla honom till möte.

18:16, 9 September 2015

Karin: Hej, jag gjorde slut på mitt 10 år långa förhållande för några månader sedan, vllket var bland det värsta jag någonsin gjort, jag krossade honom. Nu har jag träffat en ny man och känner mig förälskad igen på första gången på en evighet, men jag har så dåligt samvete för detta, och känner att det inte är rätt av mig att inleda en ny relation...när är det ok att gå vidare?

Louise Hallin: Jag tror att det är svårt att krossa en annan människa men ledsen blir man förstås.
Skuldkänslorna behöver du förstås granska, varför är de så starka? Kan det vara så att du träffade den nya mannen redan inne i din relation osv. Det kan du ju i så fall råda bot på genom att berätta det för din exman så att han får en korrekt bild av verkligheten, det hjälper när man ska läka. Och det är inget brott att sluta älska.

18:20, 9 September 2015

Lovisa : Hej! Jag blev dumpad för ca 1 månad sen och har börjat gå vidare. Dock, kom han tillbaka till mig och säger nu att han gjort ett misstag och att han fortfarande älskar mig och vill ha mig tillbaka. Dock känner jag mig bitter och vet inte riktigt om jag kan älska honom igen. Vad tycker du jag ska göra?

Louise Hallin: Föjd det du känner om handlingen skapat en situation där all tillit försvunnit blir det nog svårt.

18:21, 9 September 2015

21årig tjej : Vilken timing, blev dumpad igårkväll.. Han säger att vi har kännts mer som vänner på senaste tiden och att han älskar mig men kanske inte på samma sätt som från början. Jag tror så mycket att vi skulle kunna jobba på de, för jag hoppas på att de bara är tillfälligt att han inte känner samma kärlek som förut men jag vet inte. Vore det vettigt att fråga rakt ut om han tror att vi kan hitta varandra igen? Vill ju absolut inte vara på heller

Louise Hallin: Föreslå att ni ska gå till en familjeterapeut så kan ni få hjälp med att hitta er egentliga situation i relationen och även om det blir en separation så kommer ni båda förstå bättre varför och då kan ni också bättre hantera nästa relation

18:23, 9 September 2015

Arra: Min exman skaffade lägenhet i smyg för 1,5 år sedan vilket jag upptäckte av misstag. Hade inte misstänkt något tidigare, såg inga tecken. Han flyttade en vecka senare. Vi är nu skilda. Jag känner mig fortfarande mycket arg och sviken. Han tycker inte det han gjorde är så farligt... Hur ska jag hantera det för att komma vidare? Vi hade varit gifta i 15 år har tre barn tillsammans.

Louise Hallin: Begär att han följer med till samtal med familjeterapeut, ni måste kunna samarbeta resten av livet med barnen så detta måste klaras upp. Se om du kan hitta din ilska så att du får lite drivkrafter

18:25, 9 September 2015

Sofia: Att lämna någon efter 25 år tillsammans (och med två gemensamma barn) utan att få någon reaktion alls kändes nog värre än om min förra sambo hade visat några känslor. Jag kände mig mycket ensam i vår relation och ville veta om all ledsenhet jag burit på länge var viktig att ta på allvar och om vi, om så var menat, var beredda att kämpa för varandra. På ett vis kanske jag dumpade honom genom att flytta, men å andra sidan hade han (som jag förstått efter en massa ältande ifall jag gjorde rätt eller ej) troligen redan dumpat mig inom vår relation. Jag sökte tillfällen att prata ett flertal gånger efter vår separation för att få en känsla av ett mer korrekt avslut men det fanns alltid annat som hägrade - golf, killkompisar, andra tjejer osv. Så jag dumpade troligen någon som redan hade dumpat mig. För länge sedan.

18:26, 9 September 2015

P: Att bli dumpad då man är den andra kvinnan ger lite utrymme till att sörja....hur ska jag komma över honom? Tog "slut" då frun kom på oss. Jag har så många frågor! /p

Louise Hallin: Du behöver med hjälp finna ut varför du går in i ett sådant förhållande över tid. Din ledsenhet kan du gott offentliggöra nu när relationen ändå är upptäckt.

18:27, 9 September 2015

NéaStar: Har blivit dumpad två gånger, båda killarna gjorde det på samma vis, vilket har gjort att i början av relationen jag är i idag, var väldigt rädd för att bli lämnad. men det har stärkt mig, gjort att jag tar upp saker med min nuvarande sambo om jag ser varningstecken. Det stärker både han och mig. Vi har varit ihop i över tre år nu och vi är ett stark team :) Låter klychigt, men kommunikation är det viktigaste i en relation, ta upp saker du inte är nöjd med direkt! Gå inte osams. Ta till dig kritik, ge kritik. På ett snällt vis. :) "Tröjan du hatar" av Norlie och kkv, är låten jag körde jämt då jag blev dumpad. "resten av ditt liv" av Timbuktu är också en typiskt bra argdumparlåt :)

18:27, 9 September 2015

Sune: Jag blev grymt Krossad och ledsen, kvinnan jag älskade flyttade till en annan ort, för att plugga in en examen, jag stöttade henne som om livet höll på att gå ifrån mig jag gråt många gånger, jag bytte arbete och råkade springa på henne vi kramades jag berättade i tårar om att hon fortfarande var nummer ett för mig, det tog nog fem år innan jag träffade en annan kärlek, jag jämförde, och ännu idag efter trettio år så tänker jag på tiden fem år med henne....idag är jag pappa till tre vuxna barn, och sex barnbarn....idag är jag singel igen, jag är en läsande och tänkande person idag.

18:31, 9 September 2015

R: Jag och min flickvän hade varit tillsammans i nästan 4 år och alltid haft det väldigt bra. För några månader sedan sa hon att hon inte längre var kär i mig och att hon inte ville vara tillsammans längre. Jag saknar henne fruktansvärt mycket och förstår fortfarnde inte riktigt vad som hänt. hur vanligt är det att känslor kan komma tillbaka och finns det något jag kan göra mer än att ge henne tid och utrymme?

Louise Hallin: Visst kan det hända men något som kan få motparten att ha problemet i sitt knä är att trots din sorg dra dig tillbaka helt en period. Först då kan hon få en möjlighet att utan tryck förstå konsekvenserna av sitt beslut. Inte alltid blir det dock så. Sörj klart i egen tid

18:31, 9 September 2015

Klara: Hej! Hur ska man komma över en kille och kunna ha självförtroende efter en skilsmässa?

Louise Hallin: Tid, det tar tid att läka dessa sår. Du kommer att vakna en morgon och vara så erbarmligt trött på surret i ditt eget huvud och då är det dags att ringa någon trofast väninna och påbörja nästa kapitel.

18:34, 9 September 2015

Tvekar i bland.: Jag har i 45 år varit gift med en man som dricker för mycket. Han har alltid varit både arbetssam och skötsam i övrigt Vi har två vuxna barn. För ett år sedan eskalerade drickandet och jag hade nästan bestämt mig för att lämna honom. Att jag inte lämnade honom berodde på att jag var övertygad om att alkoholen då fullständigt skulle ta över hans liv. Efter långa diskussioner har vi det bättre i dag. Min fråga till dig: Är det fel att stanna kvar i förhållandet av de skäl jag angivit.

Louise Hallin: Inte om ni gör äkta förändringar, kompromissa inte när du nått hit och begär att han går till behandling

18:36, 9 September 2015

Vilken inspirationskälla!

Bild: Hillevi Wahl

Hillevi om priset: ”Kan prata om alkoholism som om det vore fiskpinnar”

INRE HÄLSA Vardagspuls hälsoinspiratör Hillevi Wahl växte själv upp i en missbruksfamilj. Nu vinner hon pris för sitt sätt att föreläsa och skriva om beroendeproblematik.

Ny studie

Bild: Johnér

Du blir lyckligare av att bo ensam

KROPP & HÄLSA Grattis alla singlar! Det kan vara lätt att tro att man är lyckligare i en relation än som ensam, men en ny studie visar tvärtom. 

Nya 4-7-8-tekniken:

Bild: Johnér Bildbyrå

Knepet som ska hjälpa dig att somna på 60 sekunder

KROPP & HÄLSA Blev det en sömnlös natt? Sömnexperten Andrew Weil har skapat en teknik som ska få dig att komma till ro – och dessutom hjälper dig att kontrollera ilska.

Det bästa från Vardagspuls TV

   Följ Vardagspuls bloggare

   Varningssignalerna

   Bild: Johnér

   Så kan hälsoappen göra dig sjuk

   INRE HÄLSA Hälsoapparna och aktivitetsarmbanden gör att vi rör på oss mer och sitter stilla mindre. Men självmätningen kan också gå till överdrift – och göra att vi mår sämre. Här är varningssignalerna du ska hålla utkik efter.

   Psykisk ohälsa

   Bild: Johanna Berghänel och Johnér

   Johanna led av självupplevd fulhet

   INRE HÄLSA Allt började med en elak kommentar om hennes utseende. "Den kommentaren gav mig en så kraftig ångestattack att jag började gömma mig på skoltoaletten och hålla handen för munnen när jag pratade"

   HSP

   Bild: Johnér

   Är du högkänslig? Så vet du – och så påverkas din hälsa

   INRE HÄLSA Känner du ibland att du måste gå och lägga dig i ett mörkt rum efter en dag full av intryck på stan? Då finns risken att du är högkänslig – eller chansen, beroende på hur du ser det.

   Läskiga listan

   Bild: Johnér Bildbyrå

   Det här är svenskarnas vanligaste fobier

   Är det något som får dig att hoppa högt av rädsla? Här är svenskarnas vanligaste fobier, är din en av dem?

   Stressexpertens råd

   Bild: Malin Hägglöf, Pixabay

   Malin blev så utbränd att hon inte kunde gå – nu hjälper hon andra

   INRE HÄLSA Efter att ha drabbats av en svår utmattning bestämde sig Malin Hägglöf för att lära sig mer om vad som drabbat henne – och utbildade sig till stressterapeut.

   Intervju

   Bild: Johnér

   Träningen hjälpte Stellan att bli av med sin depression

   MOTION & TRÄNING Stellan Sverne, 42, är ett levande bevis på att depression är effektivare bot mot depression än antidepressiva läkemedel. 

   Ernst Kirchsteiger

   Bild: Vardagspuls

   ”Jag tror faktiskt på evig kärlek”

   INRE HÄLSA Folkkäre programledaren Ernst Kirchsteiger är aktuell med ännu en säsong av Sommar med Ernst. Här avslöjar vad som är nyckeln till ett långt och lyckligt förhållande.

   8 saker att hålla koll på

   Bild: Johnér

   Är du introvert? Tänk på det här

   KROPP & HÄLSA Är du en sådan som blir utmattad av att gå på fest med många främlingar? Då kan det vara så att du är introvert. Och det kan påverka dig mer än du tror.

   Studie visar:

   Bild: Johnér Bildbyrå

   Äckligt med stora kryp – ett sundhetstecken

   Stora kryp och snuskiga toaletter, att vi reagerar med ”Äuuuuh”-känslor har en väldigt smart funktion för vår hälsa, enligt forskarna.

   Bild: Vardagspuls

   Tobias Karlsson: "Jag var alltid den som blev vald sist på brännbollen"

   KLIPP Dansaren Tobias Karlsson som är aktuell med en ny dansföreställning gästade programmet för att berätta om utanförskapet han kände under skolåren

   Humörhöjare?

   Bild: Johnér

   Nedstämd? Gråt en skvätt så känns det bättre

   INRE HÄLSA Mår du bättre av att gråta en skvätt? Du är inte ensam. Gråt kan faktiskt fungera som en humörhöjare.

   Stress-verktyg

   Bild: Johnér Bildbyrå

   6 effektiva sätt att dämpa stress

   INRE HÄLSA Behöver du komma ner i varv? Här är metoderna som fungerar, enligt forskningen.

   Louise Hallin

   Bild: Vardagspuls-Mårre

   ”Han sover till 14 – vi blir galna!” Louise: ”Det är normalt”

   INRE HÄLSA Vad gör du när ditt gulliga barn förvandlas till en annan varelse som sover länge på dagarna, är stingslig och ifrågasätter dig? Louise Hallin har svaret på hur tonåringen ska bemötas.

   Bild: Johnér

   Det menar tonåringen – egentligen

   ORDLISTA Det är inte alltid lätt att förstå vad tonåringar menar. Ibland undrar du kanske om ni ens pratar samma språk. Men det går att lära sig! Vardagspuls har samlat ihop några grundglosor från dagens snåriga tonårsspråk.

   Bild: Hillevi Wahl

   Hillevi Wahl: Inget barn vill att föräldrarna ska dricka

   BLOGG Vi kan inte längre hävda att det bara är alkisbarn som far illa av de vuxnas drickande. Inget barn vill att föräldrarna ska dricka, skriver Vardagspuls bloggare Hillevi Wahl. 

   Utmattningsdepression

   Bild: Johnér

   Så undviker du att drabbas

   INRE HÄLSA Ibland kan jobbstressen eller i privatlivet bli för mycket och leda till utmattningsdepression. Men hur känner du igen de första varningssignalerna och hur undviker du att drabbas? Vardagspuls ger dig experternas bästa råd.