Andreas Carlsson: ”Negativ upplevelse kan leda till något positivt”

Chatt med tittarna

Ibland känns livet tungt. Men hur gör man för att få upp motivationen igen? Olof Röhlander, inspiratör och mental tränare och entreprenören och musikproducenten Andreas Carlsson svarar på tittarfrågor och ger sina bästa tips för att bli framgångsrik och hitta motivation i både mot- och medgång.
– Jag använder mig ofta av en whiteboard för att lättare illustrera mitt mål, säger Andreas Carlsson.

Publicerad 2016-02-22 | Vardagspuls

Vardagspuls: Hur hittar man sin motivation och orkar hålla i den i både med- och motgång? Under måndagens program kan du chatta med entrepenören och musikproducenten Andreas Carlsson och inspiratören och menatal tränaren Olof Röhlander. Du kan ställa din fråga redan nu. Din fråga kommer att publiceras och besvaras under måndagens program.

11:03, 19 February 2016

Anna: Andreas, hur orkar du med ditt eget tempo??

Andreas Carlsson, musikproducent: Jag gillar att vara i ett ständigt flow, därav håller jag ett ganska högt tempo med många bollar i luften. Det funkar bra för mig.
Ungefär som joggaren som inte slutar jogga bara för att det blir rött ljus utan springer på platsen för inte tappa puls.

12:23, 22 February 2016

William: Svårt att bestämma vad man ska göra med livet... Ska man följa sin motivation eller sin talang? Hur ser ni på det?

Andreas Carlsson, musikproducent: Jag har alltid följt mitt hjärta. Det ljuger aldrig.

12:31, 22 February 2016

olof: Tappar du motivationen ibland? Hur gör du för att få den tillbaka då?

Olof Röhlander, motivationscoach: Det händer väl oss alla emellanåt, även mig. Ett sätt att få tillbaka den är att gå tillbaka till det som ger lust och passion och det är där jag försöker vara, för då är oftast motivation inga problem. Alternativt ser man till att boka in något kul att längta till, som kickar igång motorerna igen.

12:32, 22 February 2016

olof: Tappar du motivationen ibland? Hur gör du för att få den tillbaka då?

Andreas Carlsson, musikproducent: Alla tappar motivationen ibland, så även jag. Jag brukar fokusera på något jag tycker om, några som drar igång mina sinnen. Oftast blir det musik som jag har positiva minnen till.

12:32, 22 February 2016

Caroline: Kan man bli FÖR motiverad? Jag tänker på mani och utbrändhet och såna problem

Andreas Carlsson, musikproducent: Jag skulle kalla det ett lyxproblem! Full gas framåt. Har man kul och hittar sitt flow blir man inte utbränd. Good luck!

12:33, 22 February 2016

Fredrik: Vad är egentligen motivation?

Andreas Carlsson, musikproducent: Att kunna behandla information som kommer till dig som odelat positiv. Att förstå misstag är till för att lära sig ifrån. Att vara motiverad är att kunna kalibrera sin perception på ett positivt sätt.

12:35, 22 February 2016

Lina S: Andreas, hinner du sova ngt? Hur gör du för att koppla av så att motivationen inte försvinner=?

Andreas Carlsson, musikproducent: Ja jag ser till att få så mycket sömn jag behöver. Annars orkar man inte. AC

12:36, 22 February 2016

Dan the man: Vilka är bäst Kiss eller Elvis?

Andreas Carlsson, musikproducent: Svårt svar! Delad första plats hos mig!

12:37, 22 February 2016

klasse: Jag börjar ofta många små projekt som jag aldrig slutför. Finns det nåt bra tips för hur man ska tänka för att behålla motivationen och liksom göra den mer bestående??

Andreas Carlsson, musikproducent: Se till att ALLTID slutföra det du påbörjar. Det brukar ge energi till att fortsätta.

12:55, 22 February 2016

Andreas Carlsson, musikproducent: Desmond är en storförebild som kompositör. Max Martin är nog den i världen som är mest WOW!

12:56, 22 February 2016

Caroline: Kan man bli FÖR motiverad? Jag tänker på mani och utbrändhet och såna problem

Olof Röhlander, inspiratör och mental tränare: Det finns nog vissa som snarare behöver tygla sin motivation. Livet handlar inte bara om prestation, motivation kan användas till så mycket annat än jobbrelaterade saker, tex för att ordna fredagsmyset.

12:59, 22 February 2016

William: Svårt att bestämma vad man ska göra med livet... Ska man följa sin motivation eller sin talang? Hur ser ni på det?

Olof Röhlander, inspiratör och mental tränare: Motivation slår klass, sägs det, men kan du kombinera de två är du riktigt på g! :)

13:01, 22 February 2016

klasse: Jag börjar ofta många små projekt som jag aldrig slutför. Finns det nåt bra tips för hur man ska tänka för att behålla motivationen och liksom göra den mer bestående??

Olof Röhlander, inspiratör och mental tränare: Det kan hända oss alla. Till skillnad från Andreas tycker jag att man inte behöver slutföra alla projekt, men de viktiga ska du hålla i på och stålsätta dig för att bli klar med, då ökar motivationen och även självtilliten.

13:04, 22 February 2016

Dan the man: Max, nja jag gillar mer Denniz och dig, ni har skrivit så mycket upplyftande och positivt som verkligen gör en glad, max har skrivit mycket men ni har skrivit kvalitativt. Gillar mer eran vibe.

13:07, 22 February 2016

Thomas L: Tack för en riktigt bra pod! Gillar anektodoterna :) Kommer det fler avsnitt av motivationspodden?

Andreas Carlsson, musikproducent: Hej Thomas! Tack för det! Ja vi spelar in nya nu i veckan. AC

13:07, 22 February 2016

Mats: Vad tycker ni om alla träningsbloggar, motivaton eller ger folk för dåligt samvete?

Olof Röhlander, inspiratör och mental tränare: Det kan bli både och, beroende på hur läsaren tolkar in det som sägs. Ger det dig dåligt samvete: sluta följ.

13:07, 22 February 2016

Kara: Vad gör det med motivation att man alltid ska börja med sitt nya liv "på måndag"?

Olof Röhlander, inspiratör och mental tränare: Risken med det är att man blir en professionell uppskjutare. Kan du komma igång på fredagen istället, det är ett bra sätt att komma bort från det där.

13:09, 22 February 2016

Christian: Andreas, du signerade min bok "Live to Win" och skrev "lycka till med musiken". Än idag skriver jag mycket och ser fortfarande upp till dig. Men samtidigt håller jag på med en podcast och med lite kortfilm på fritiden. Hur gör man för att bli bäst, framgångsrik och lyckas med något av det man håller på med?

Andreas Carlsson, musikproducent: Hej Christian!

Jag tror svaret på din fråga är att envist jobba vidare. Se till att alltid göra ditt bästa så kommer succén förr eller senare! Kör hårt! AC

13:10, 22 February 2016

Elin: När är det dags att säga upp säg och satsa på sina drömmar?

Olof Röhlander, inspiratör och mental tränare: Det finns inget generellt svar på den frågan. I vissa sammanhang får man gå på både hjärna och hjärta och andra gånger handlar det bara om att kasta sig ut.

13:10, 22 February 2016

Maria: Jag är ofta så peppad i början men sen tappar jag motivation så snart jag har varit borta en vecka eller bara något pass.. Vad göra åt detta återkommande problem?!

Olof Röhlander, inspiratör och mental tränare: Lätt att känna igen sig i. Börja lite mjukare och öka inte för snabbt, se istället till att komma in i rutinen att tex ta dig till gymet, gör det till själva uppgiften.

13:13, 22 February 2016

Elinor i Malmö: Jag tycker att det finns en skillnad mellan att vara motiverad och att vara rädd, eller hur tänker ni? Jag sliter tillexempel med modet att starta eget café av rädsla, men tycker nog att jag är motiverad att göra det Vad är skillnaden? Och har ni ett råd till mig hur jag ska våga?

Andreas Carlsson, musikproducent:

 • Att vara rädd är att fokusera på allt som kan gå fel är lätt att göra. Istället kanske du skulle fokusera på vad cafét kan innebära för dig och ditt välmående framöver. Jag tycker drömmar är till för att uppfyllas, man lever bara en gång. Se till att realistiskt gå igenom för och nackdelar med Cafét. Känns det fortfarande som en bra idé då tycker jag du ska kasta dig ut och lite på att hårt arbete och dedikering får din dröm att besannas. AC

13:14, 22 February 2016

hunden: Hur hittar man flow?

Olof Röhlander, inspiratör och mental tränare: Tex genom att vara i sitt esse, dvs när du arbetar koncentrerat men ändå otvunget, då kommer ofta flowet automatiskt.

13:15, 22 February 2016

Dan the man: Lova då att du nån gång i framtiden berättar om bakgrundsstämmorna i "Its gonna be me" Lyssnar på "Thats the way it is" just nu och kör indiandansen i köket, loveguuuuuun löeöööövguuuun!

13:16, 22 February 2016

Katrina: vad är skillnaden mellan inspiration och motivation?

Olof Röhlander, inspiratör och mental tränare: Motivation är en mer grundläggande känsla, som förklarar varför vi gör det vi gör. Inspiration är mer tillfälligt, som jag ser det, en känsla som kan uppstå i stunden och när den kommer gäller det att agera.

13:17, 22 February 2016

Maria: Jag är ofta så peppad i början men sen tappar jag motivation så snart jag har varit borta en vecka eller bara något pass.. Vad göra åt detta återkommande problem?!

Andreas Carlsson, musikproducent: Se till att påminna dig om din dröm genom post it lappar och annat som får dig att ständigt koppla till vart du är på väg. Jag använder mig ofta av en whiteboard för att lättare illustrera och affirmera mitt mål! Lycka till!

13:17, 22 February 2016

Caitlin Landström : Saknar du o vara idol jury igen?

Andreas Carlsson, musikproducent: Nej det gör jag inte. Jag slutade när jag upplevde att det var som bäst! AC

13:18, 22 February 2016

Elin: Älskar er poddcast! Vilka är er bästa tips för en lyckad föreläsning?

Olof Röhlander, inspiratör och mental tränare: Kul att du gillar podden! :) Bästa tipset för en lyckad föreläsning är att ha något bra att säga och sedan lära sig säga det väl. Det är en konstart.

13:18, 22 February 2016

Mats: Andreas, har du alltid tränat?

Andreas Carlsson, musikproducent: Jag har tränat de sista 15 åren. Tycker det är skön avkoppling. AC

13:18, 22 February 2016

Elin: Älskar er poddcast! Vilka är er bästa tips för en lyckad föreläsning?

Andreas Carlsson, musikproducent: Tackar! Var dig själv och bjud på en personlig historia. Oftast inspirerar men bäst genom att berätta om egna erfarnheter.

13:20, 22 February 2016

Motiverad: Har aldrig lyssnat på någon podd, tills jag hittade motivationspodden! Lyssnar igenom avsnitten med ett stort leende, tack för att ni delar med er av tankar och upplevelser :)

13:27, 22 February 2016

Peter: Andreas och Olof! När ni vaknar (vilken tid brukar ni gå upp) vad är ofta det första ni tänker på? (förutom vissa basala grejer..)

Olof Röhlander, inspiratör och mental tränare: Jag gillar att kliva upp tidigt. Jag tänker på kaffe det första jag gör, och det är ingen obetydlig sak för att sedan komma igång, den blir min trigger.

13:41, 22 February 2016

Malin: Bästa tipset att få andra motiverade?

Olof Röhlander, inspiratör och mental tränare: Bästa tipset är att verkligen bry sig om dem och nr två är att lära sig hur de fungerar, vad som driver just den personen.

13:43, 22 February 2016

Gustav: Vad är chansen att träffa er personligen? Har ni någon föreläsning snart? :) Ni är grymma!

Olof Röhlander, inspiratör och mental tränare: Tack Gustav! Mitt turnéschema finner du på www.olofrohlander.se, vis ses på nån föreläsning i vår! :)

13:44, 22 February 2016

Lina: Hur gör man för att inte jämföra sig med andra och sluta tänka att det finns andra som gör det hundra gånger bättre inom ens område?

Olof Röhlander, inspiratör och mental tränare: Följ inga människor som dränerar dig på motivation. Att det finns andra som gör det bättre är en tanke man får försöka slå undan, du får fokusera på det som är unikt för dig.

13:45, 22 February 2016

Mackan: Hej Andreas. Jag minns att du sa i ett program för nått år sen av du hade en dröm om att flytta till Schweiz. Jag ville bara säga att jag hann före.

13:45, 22 February 2016

Erik: Hallå! När en idé dyker upp hos er. - Hur tar ni tag i den idén så den inte glöms bort eller hamnar i byrålådan-?

Olof Röhlander, inspiratör och mental tränare: Vissa idéer behöver man suga på ett tag, andra hugger jag tag i omedelbart så att bollen kommer i rullning, ger den chansen att få liv, annars hamnar den lätt i lådan.

13:46, 22 February 2016

Cia: vilket belöningssystem är bäst för att få saker gjorda?

Olof Röhlander, inspiratör och mental tränare: Bäst är svårt att säga, men den inre belöningen är oftast bättre än materiell belöning.

13:47, 22 February 2016

Carina: Hjälp, vad gör man när man är sjukt trött pga av sjukdom? Tidigare hade jag motivation till allt nu finns det inget som triggar mig. Var ska jag hitta den igen?

Olof Röhlander, inspiratör och mental tränare: Börja lugnt, många små framgångar tar dig framåt. Det kan också vara så att du behöver prata med någon för att få konkreta verktyg. Var inte rädd för att ta hjälp i det här läget.

13:49, 22 February 2016

Carina: Hjälp, vad gör man när man är sjukt trött pga av sjukdom? Tidigare hade jag motivation till allt nu finns det inget som triggar mig. Var ska jag hitta den igen?

Andreas Carlsson, musikproducent: Jag tror det är viktigt att vara snäll mot sig själv när kroppen säger ifrån. Mår jag inte bra fysiskt tar jag hand om mig själv genom vila och rekreation. När du mår bra igen kommer motivationen! Feel better! AC

13:49, 22 February 2016

Klondyke: Är det värdefullt att resa i världen och se saker? Kan det boosta motivationen?

Olof Röhlander, inspiratör och mental tränare: Definitivt! Att resa är att leva, sägs det.

13:50, 22 February 2016

Gustav: Vad är chansen att träffa er personligen? Har ni någon föreläsning snart? :) Ni är grymma!

Andreas Carlsson, musikproducent: Tack! Titta på våra respektive hemsidor och facebooks. Vi är oftast ute och föreläser. AC

13:50, 22 February 2016

Sergei på iCafe: Andreas, när du känner att du har nått alla mål, hur kickar du igång igen? Hur hittar du driften, när allt känns meningslöst?

Andreas Carlsson, musikproducent: Alla mina mål är inte nådda förrän jag ligger i graven med träfracken på. Det finns alltid en ny dröm, så även för dig! Kör hårt! AC

13:53, 22 February 2016

Vilken inspirationskälla!

Bild: Hillevi Wahl

Hillevi om priset: ”Kan prata om alkoholism som om det vore fiskpinnar”

INRE HÄLSA Vardagspuls hälsoinspiratör Hillevi Wahl växte själv upp i en missbruksfamilj. Nu vinner hon pris för sitt sätt att föreläsa och skriva om beroendeproblematik.

Ny studie

Bild: Johnér

Du blir lyckligare av att bo ensam

KROPP & HÄLSA Grattis alla singlar! Det kan vara lätt att tro att man är lyckligare i en relation än som ensam, men en ny studie visar tvärtom. 

Nya 4-7-8-tekniken:

Bild: Johnér Bildbyrå

Knepet som ska hjälpa dig att somna på 60 sekunder

KROPP & HÄLSA Blev det en sömnlös natt? Sömnexperten Andrew Weil har skapat en teknik som ska få dig att komma till ro – och dessutom hjälper dig att kontrollera ilska.

Det bästa från Vardagspuls TV

   Följ Vardagspuls bloggare

   Varningssignalerna

   Bild: Johnér

   Så kan hälsoappen göra dig sjuk

   INRE HÄLSA Hälsoapparna och aktivitetsarmbanden gör att vi rör på oss mer och sitter stilla mindre. Men självmätningen kan också gå till överdrift – och göra att vi mår sämre. Här är varningssignalerna du ska hålla utkik efter.

   Psykisk ohälsa

   Bild: Johanna Berghänel och Johnér

   Johanna led av självupplevd fulhet

   INRE HÄLSA Allt började med en elak kommentar om hennes utseende. "Den kommentaren gav mig en så kraftig ångestattack att jag började gömma mig på skoltoaletten och hålla handen för munnen när jag pratade"

   Läskiga listan

   Bild: Johnér Bildbyrå

   Det här är svenskarnas vanligaste fobier

   Är det något som får dig att hoppa högt av rädsla? Här är svenskarnas vanligaste fobier, är din en av dem?

   Stressexpertens råd

   Bild: Malin Hägglöf, Pixabay

   Malin blev så utbränd att hon inte kunde gå – nu hjälper hon andra

   INRE HÄLSA Efter att ha drabbats av en svår utmattning bestämde sig Malin Hägglöf för att lära sig mer om vad som drabbat henne – och utbildade sig till stressterapeut.

   Intervju

   Bild: Johnér

   Träningen hjälpte Stellan att bli av med sin depression

   MOTION & TRÄNING Stellan Sverne, 42, är ett levande bevis på att depression är effektivare bot mot depression än antidepressiva läkemedel. 

   Ernst Kirchsteiger

   Bild: Vardagspuls

   ”Jag tror faktiskt på evig kärlek”

   INRE HÄLSA Folkkäre programledaren Ernst Kirchsteiger är aktuell med ännu en säsong av Sommar med Ernst. Här avslöjar vad som är nyckeln till ett långt och lyckligt förhållande.

   8 saker att hålla koll på

   Bild: Johnér

   Är du introvert? Tänk på det här

   KROPP & HÄLSA Är du en sådan som blir utmattad av att gå på fest med många främlingar? Då kan det vara så att du är introvert. Och det kan påverka dig mer än du tror.

   Studie visar:

   Bild: Johnér Bildbyrå

   Äckligt med stora kryp – ett sundhetstecken

   Stora kryp och snuskiga toaletter, att vi reagerar med ”Äuuuuh”-känslor har en väldigt smart funktion för vår hälsa, enligt forskarna.

   Bild: Vardagspuls

   Tobias Karlsson: "Jag var alltid den som blev vald sist på brännbollen"

   KLIPP Dansaren Tobias Karlsson som är aktuell med en ny dansföreställning gästade programmet för att berätta om utanförskapet han kände under skolåren

   Humörhöjare?

   Bild: Johnér

   Nedstämd? Gråt en skvätt så känns det bättre

   INRE HÄLSA Mår du bättre av att gråta en skvätt? Du är inte ensam. Gråt kan faktiskt fungera som en humörhöjare.

   Stress-verktyg

   Bild: Johnér Bildbyrå

   6 effektiva sätt att dämpa stress

   INRE HÄLSA Behöver du komma ner i varv? Här är metoderna som fungerar, enligt forskningen.

   Louise Hallin

   Bild: Vardagspuls-Mårre

   ”Han sover till 14 – vi blir galna!” Louise: ”Det är normalt”

   INRE HÄLSA Vad gör du när ditt gulliga barn förvandlas till en annan varelse som sover länge på dagarna, är stingslig och ifrågasätter dig? Louise Hallin har svaret på hur tonåringen ska bemötas.

   Bild: Johnér

   Det menar tonåringen – egentligen

   ORDLISTA Det är inte alltid lätt att förstå vad tonåringar menar. Ibland undrar du kanske om ni ens pratar samma språk. Men det går att lära sig! Vardagspuls har samlat ihop några grundglosor från dagens snåriga tonårsspråk.

   Bild: Hillevi Wahl

   Hillevi Wahl: Inget barn vill att föräldrarna ska dricka

   BLOGG Vi kan inte längre hävda att det bara är alkisbarn som far illa av de vuxnas drickande. Inget barn vill att föräldrarna ska dricka, skriver Vardagspuls bloggare Hillevi Wahl. 

   Utmattningsdepression

   Bild: Johnér

   Så undviker du att drabbas

   INRE HÄLSA Ibland kan jobbstressen eller i privatlivet bli för mycket och leda till utmattningsdepression. Men hur känner du igen de första varningssignalerna och hur undviker du att drabbas? Vardagspuls ger dig experternas bästa råd.