En ny studie visar att dagdrömmare är intelligentare och mer kreativa än andra Bild: Mostphotos

Dagdrömmare är mer kreativa och intelligenta

Inget fel med att låta tankarna vandra iväg

Grattis alla dagdrömmare! En ny studie visar att ni som ofta låter tankarna vandra iväg verkar vara kreativare och intelligentare än andra.

Publicerad 2017-11-08 | Vardagspuls

Den där personen som tycks sitta i sin egen värld är förmodligen inte så frånvarande som du tror. En ny studie visar att personer som dagdrömmer tycks vara mer kreativa och intelligenta än andra visar ny forskning från Georgia of Technology, det skriver ETC.

I studien mättes hjärnfunktionen hos mer än 100 personer som fick ligga i en magnetresonansmaskin. Under fem minuters tid låg personerna där och fokuserade på en punkt framför dem. Därefter fick de fylla i ett frågeformulär om hur ofta och mycket de lät tankarna vandra iväg. Forskarna jämförde sedan data från ett test av den kreativa förmågan.

Fokus på olika uppgifter samtidigt

Resultatet visar att de personer som ofta lät tankarna vandra iväg hade mer effektiva hjärnfunktioner samt visade högre resultat på kreativa och intellektuella förmågor än andra.

Det är dock viktigt att skilja mellan dagdrömmeri och att låta tankarna vandra iväg menar forskarna. Den som dagdrömmer är bortkopplad från den verkliga världen medan den som låter tankarna vandra iväg kan lösa en uppgift trots att den tänker på något annat utan att det påverkar uppgiftens resultat.

Personer som dagdrömmer kan bli hjälpta att hitta nya lösningar på gamla problem eller att komma till insikter de vanligtvis inte skulle ha nått i nuet.

Forskarna menar att ett enkelt sätt att ta reda på om din hjärna är effektiv är att testa och se om du klarar av att hänga med i exempelvis en konversation trots att du slår av och på din uppmärksamhet.

Studien har publicerats i den vetenskapliga tidskriften Neurpsychologica.

Enkät
Skulle du beskriva dig själv som en dagdrömmare?
0%
0%
0%