stark styrka pippi Bild: Johnér

Vad är du bra på? Där ska du lägga din energi

Därför är det så smart att fokusera på sina styrkor

När det kommer till styrkor och svagheter så finns det en paradox. Många berättar gärna och mycket om vad de är dåliga på, men inte alls lika ofta vad de gör bra.
Synd eftersom forskning visar att den som har koll på och utvecklar sina styrkor mår bättre.
Du blir med andra ord lyckligare av att ha koll på styrkor än svagheter.

Publicerad 2016-09-23 | Tina Löftsröm

När jag läste om detta på högskolan gav min lärare ett väldigt bra exempel på hur man kan tänka kring varför det är smart att fokusera på sina styrkor. Exemplet ser ut så här:

Grundförutsättning x Investering = Styrka


Jag kan ta en av mina egna styrkor som exempel – kreativitet. Låt oss säga att jag har grundförutsättning 6 och lägger ner en 7:a i investering (såsom hårt arbete och mycket tid för att öva upp detta). Då ser ekvationen ut såhär:

6 (i grundförutsättning) x 7 (i investering) = 42

 


Nu till svagheterna. ”Det är viktigt att öva upp sina svagheter” är ett vanligt sätt att tänka. Om vi nu jämför exemplet med kreativitet, med en av de saker som jag ser som mina svagheter: Planering. Jag kan planera om situationen kräver det, men jag tycker varken att det är roligt eller har särskilt bra struktur för det. Där skulle jag kunna sätta en 2:a i grundförutsättning och så lägger jag precis lika mycket tid och energi och hårt arbete i investering på att öva upp detta som i exemplet med kreativiteten. Då ser ekvationen ut såhär:

2+7 = 14

Resultatet är alltså:
Kreativitet: 42
Planering: 14


Nu ser vi en tydlig skillnad. Lika mycket tid och energi är investerad på båda sidorna, men resultaten är helt olika. Det jag har god grundförutsättning för och tränar mycket på ger hög utdelning och tvärtom.

Därför är det mycket mer effektivt att lägga ner tid och hårt arbete på att bygga sina styrkor än att ständigt försöka tvätta bort sina svagheter. Och att det gör oss lyckligare på köpet är ju en härlig bonus!