Orolig man blir tröstad av kvinna Bild: Mostphotos

Därför är din oro bra för dig

Oväntade fördelarna med att vara en orolig själ

Får du ofta höra att du oroar dig alldeles för mycket? Kanske tycker dina nära och kära att du borde slappna av lite mer? Lyssna inte på dem, ny forskning visar att oro faktiskt kan vara bra för dig.

Publicerad 2017-05-18 | Vardagspuls

Att känna sig orolig är en del av livet, men alla människor oroar sig olika mycket. För en del handlar hela vardagen om att oroa sig för stort och smått medan andra rycker på axlarna åt det mesta. De flesta ser nog oro som något jobbigt och tidskrävande som mest har negativa effekter på livet, men det stämmer inte. 

Oro för motivationens skull

I en artikel skriven av bland andra psykologiprofessorn Kate Sweeney slår dom fast att oro har några definitiva fördelar. En av dem är att oron faktiskt kan få oss att bli mer motiverade och prestera bättre. Ju mer du oroar sig för ett dåligt resultat, desto mer anstränger du dig för att få ett bra. Ganska logiskt om du tänker efter! 

Vara beredd på det värsta

”Hoppas på det bästa, men förbered dig på det värsta” är ett uttryck du kanske har hört ibland, och enligt artikeln så är det faktiskt något som kan hjälpa dig. Om du är beredd på att det värsta kan hända så blir du extra glad om det inte händer, men också mer beredd om det värsta faktiskt skulle inträffa. 

Lagom är bäst

Såklart är det heller inte bra att oroa sig för mycket, en lagom mängd oro är det bästa. Enligt psykologiprofessorn Kate Sweeney finns det alltför många som oroar sig alldeles för lite. Speciellt när det kommer till vår hälsa och osunda vanor. I artikeln skriver hon:
– En sund mängd oro motiverar till ett hälsosamt beteende som att gå på läkarundersökningar eller använda solskydd.  

Här hittar du alla våra artiklar om oro och ångest