Din hund förstår mer än vad du tror. Det menar hundexperten Per Jensen som är aktuell med boken "Så smart är din hund". I Vardagspuls 3 november hade han med sig hunden Nisse och visade hur intelligens kan mätas med enkla övningar. 
”Jag tror de flesta ägare underskattar sina hundar”.

Hunden – smartare än du kanske tror

Människans bästa vän av flera anledningar

Hjältehistorierna med hundar kan göras oändliga. Vi har hört talas om massvis av situationer där hunden räddat livet på människan eller varit husses och mattes högra hand i olika situationer. Här är några hjälte-vovvar som gjort det otroliga.

Publicerad 2015-11-03 | Vardagspuls

De kan göra allt ifrån att hjälpa till med de vardagliga sysslorna som att bära matkassen till att lukta sig till när matte behöver ta sin diabetesspruta, eller om någon har cancer. Det finns en rad sjukdomar som hunden kan nosa sig till. Och i vissa fall även förebygga.

Senast nu i veckan publicerades ny svensk forskning som visar att barn som växer upp med hund har mindre risk att utveckla astma. Forskarna vid Uppsala universitet har följt en miljon barn födda mellan 2001 och 2010 och det visade sig att de som vuxit upp med hund löper 13 procents lägre risk att utveckla astma. Men vad exakt det beror på vet man inte, säger en av forskarna bakom studien, Tove Fall, till Sveriges radio.

Blindhunden som ledde sin bäste vän

Radarparet bullterriern Buzz och Jack-russelhunden Glenn är bästa vännerna som hjälper varandra genom livet. Bokstavligt talat, eftersom Glenn är blind och Buzz leder honom på deras äventyr. 

En annan hund som uppmärksammats världen över är japanska hunden som följde sin husse till tåget varje morgon och mötte upp honom på stationen när han kom hem från jobbet. Men en dag kom inte husse tillbaka. Men hunden glömde inte sin husse utan väntade i ett helt år på honom vid stationen. En omtalad historia som till och med filmatiserats – ”Hachiko – en vän för livet”.

Vägrade lämna sin döde vän

En annan rörande historia är den från Kina där en gatuhund blev ihjälkörd och vars kompis vägrade att lämna sin döde väns sida. Se den gripande videon nedan:

Årets polishund räddade pojke

Och en av de senaste hjältarna är svenska polishunden Herman som hittade en försvunnen treåring i ett vindskydd. Herman, som utsatts till årets polishund, har även hjälpt polisen att hitta amfetamin, cannabis och tre automatvapen.

Hunden som kan över 1000 ord

Och hundar förstår oss kanske bättre än vi tror. Inte bara genom kroppsspråk utan faktiskt med våra ord. Border collien Chaser har lärt sig fler ord än något annat djur. Hon kan nämligen skilja på över tusen olika leksaker och förstår skillnaden mellan verb och substantiv.

Dela med dig av dina roliga, härliga, smarta hundhistorier på vår facebook-sida:

Här är bevisen för att hunden verkligen är människans bästa vän!Dela med dig av dina härliga, smarta eller roliga hundhistorier! Ladda upp din bild eller video här eller på Instagram med #vardagspuls

Posted by Vardagspuls on Tuesday, November 3, 2015

22 jobb som hundar kan ha

Likhund
Spermahund
Narkotikahund
Bombhund
Polishund
Assistanshund
Blindhund
Cancerhund
Diabeteshund
Epilepsihund
Jakthund
Vakthund
Vallhund
Ledarhund
Räddningshund
Lavinhund
Bevakningshund
Minhund
Spårhund
ID-hund
Kapplöpningshund
Sällskapshund

— Kan lukta sig till cancer
— Kan hjälpa barn med lässvårigheter
— Kan hjälpa människor med funktionsnedsättning
— Kan lukta sig till bomber eller sprängmedel

1. Border Collie
2. Pudel
3. Schäfer
4. Golden retriver
5. Dobermann
6. Shetland sheepdog
7. Labrador retriver
8. Papillon
9. Rottweiler
10. Austalian cattledog

Källa: Världens häftigaste