Din hund förstår mer än vad du tror. Det menar hundexperten Per Jensen som är aktuell med boken "Så smart är din hund". I Vardagspuls 3 november hade han med sig hunden Nisse och visade hur intelligens kan mätas med enkla övningar. 
”Jag tror de flesta ägare underskattar sina hundar”.

Hunden – smartare än du kanske tror

Människans bästa vän av flera anledningar

Hjältehistorierna med hundar kan göras oändliga. Vi har hört talas om massvis av situationer där hunden räddat livet på människan eller varit husses och mattes högra hand i olika situationer. Här är några hjälte-vovvar som gjort det otroliga.

Publicerad 2015-11-03 | Vardagspuls

De kan göra allt ifrån att hjälpa till med de vardagliga sysslorna som att bära matkassen till att lukta sig till när matte behöver ta sin diabetesspruta, eller om någon har cancer. Det finns en rad sjukdomar som hunden kan nosa sig till. Och i vissa fall även förebygga.

Senast nu i veckan publicerades ny svensk forskning som visar att barn som växer upp med hund har mindre risk att utveckla astma. Forskarna vid Uppsala universitet har följt en miljon barn födda mellan 2001 och 2010 och det visade sig att de som vuxit upp med hund löper 13 procents lägre risk att utveckla astma. Men vad exakt det beror på vet man inte, säger en av forskarna bakom studien, Tove Fall, till Sveriges radio.

Blindhunden som ledde sin bäste vän

Radarparet bullterriern Buzz och Jack-russelhunden Glenn är bästa vännerna som hjälper varandra genom livet. Bokstavligt talat, eftersom Glenn är blind och Buzz leder honom på deras äventyr. 

En annan hund som uppmärksammats världen över är japanska hunden som följde sin husse till tåget varje morgon och mötte upp honom på stationen när han kom hem från jobbet. Men en dag kom inte husse tillbaka. Men hunden glömde inte sin husse utan väntade i ett helt år på honom vid stationen. En omtalad historia som till och med filmatiserats – ”Hachiko – en vän för livet”.

Vägrade lämna sin döde vän

En annan rörande historia är den från Kina där en gatuhund blev ihjälkörd och vars kompis vägrade att lämna sin döde väns sida. Se den gripande videon nedan:

Årets polishund räddade pojke

Och en av de senaste hjältarna är svenska polishunden Herman som hittade en försvunnen treåring i ett vindskydd. Herman, som utsatts till årets polishund, har även hjälpt polisen att hitta amfetamin, cannabis och tre automatvapen.

Hunden som kan över 1000 ord

Och hundar förstår oss kanske bättre än vi tror. Inte bara genom kroppsspråk utan faktiskt med våra ord. Border collien Chaser har lärt sig fler ord än något annat djur. Hon kan nämligen skilja på över tusen olika leksaker och förstår skillnaden mellan verb och substantiv.

Dela med dig av dina roliga, härliga, smarta hundhistorier på vår facebook-sida:

Här är bevisen för att hunden verkligen är människans bästa vän!Dela med dig av dina härliga, smarta eller roliga hundhistorier! Ladda upp din bild eller video här eller på Instagram med #vardagspuls

Posted by Vardagspuls on Tuesday, November 3, 2015

22 jobb som hundar kan ha

Likhund
Spermahund
Narkotikahund
Bombhund
Polishund
Assistanshund
Blindhund
Cancerhund
Diabeteshund
Epilepsihund
Jakthund
Vakthund
Vallhund
Ledarhund
Räddningshund
Lavinhund
Bevakningshund
Minhund
Spårhund
ID-hund
Kapplöpningshund
Sällskapshund

Vilken inspirationskälla!

Bild: Hillevi Wahl

Hillevi om priset: ”Kan prata om alkoholism som om det vore fiskpinnar”

INRE HÄLSA Vardagspuls hälsoinspiratör Hillevi Wahl växte själv upp i en missbruksfamilj. Nu vinner hon pris för sitt sätt att föreläsa och skriva om beroendeproblematik.

Ny studie

Bild: Johnér

Du blir lyckligare av att bo ensam

KROPP & HÄLSA Grattis alla singlar! Det kan vara lätt att tro att man är lyckligare i en relation än som ensam, men en ny studie visar tvärtom. 

Nya 4-7-8-tekniken:

Bild: Johnér Bildbyrå

Knepet som ska hjälpa dig att somna på 60 sekunder

KROPP & HÄLSA Blev det en sömnlös natt? Sömnexperten Andrew Weil har skapat en teknik som ska få dig att komma till ro – och dessutom hjälper dig att kontrollera ilska.

Det bästa från Vardagspuls TV

   Följ Vardagspuls bloggare

   Varningssignalerna

   Bild: Johnér

   Så kan hälsoappen göra dig sjuk

   INRE HÄLSA Hälsoapparna och aktivitetsarmbanden gör att vi rör på oss mer och sitter stilla mindre. Men självmätningen kan också gå till överdrift – och göra att vi mår sämre. Här är varningssignalerna du ska hålla utkik efter.

   Psykisk ohälsa

   Bild: Johanna Berghänel och Johnér

   Johanna led av självupplevd fulhet

   INRE HÄLSA Allt började med en elak kommentar om hennes utseende. "Den kommentaren gav mig en så kraftig ångestattack att jag började gömma mig på skoltoaletten och hålla handen för munnen när jag pratade"

   Läskiga listan

   Bild: Johnér Bildbyrå

   Det här är svenskarnas vanligaste fobier

   Är det något som får dig att hoppa högt av rädsla? Här är svenskarnas vanligaste fobier, är din en av dem?

   Stressexpertens råd

   Bild: Malin Hägglöf, Pixabay

   Malin blev så utbränd att hon inte kunde gå – nu hjälper hon andra

   INRE HÄLSA Efter att ha drabbats av en svår utmattning bestämde sig Malin Hägglöf för att lära sig mer om vad som drabbat henne – och utbildade sig till stressterapeut.

   Intervju

   Bild: Johnér

   Träningen hjälpte Stellan att bli av med sin depression

   MOTION & TRÄNING Stellan Sverne, 42, är ett levande bevis på att depression är effektivare bot mot depression än antidepressiva läkemedel. 

   Ernst Kirchsteiger

   Bild: Vardagspuls

   ”Jag tror faktiskt på evig kärlek”

   INRE HÄLSA Folkkäre programledaren Ernst Kirchsteiger är aktuell med ännu en säsong av Sommar med Ernst. Här avslöjar vad som är nyckeln till ett långt och lyckligt förhållande.

   8 saker att hålla koll på

   Bild: Johnér

   Är du introvert? Tänk på det här

   KROPP & HÄLSA Är du en sådan som blir utmattad av att gå på fest med många främlingar? Då kan det vara så att du är introvert. Och det kan påverka dig mer än du tror.

   Studie visar:

   Bild: Johnér Bildbyrå

   Äckligt med stora kryp – ett sundhetstecken

   Stora kryp och snuskiga toaletter, att vi reagerar med ”Äuuuuh”-känslor har en väldigt smart funktion för vår hälsa, enligt forskarna.

   Bild: Vardagspuls

   Tobias Karlsson: "Jag var alltid den som blev vald sist på brännbollen"

   KLIPP Dansaren Tobias Karlsson som är aktuell med en ny dansföreställning gästade programmet för att berätta om utanförskapet han kände under skolåren

   Humörhöjare?

   Bild: Johnér

   Nedstämd? Gråt en skvätt så känns det bättre

   INRE HÄLSA Mår du bättre av att gråta en skvätt? Du är inte ensam. Gråt kan faktiskt fungera som en humörhöjare.

   Stress-verktyg

   Bild: Johnér Bildbyrå

   6 effektiva sätt att dämpa stress

   INRE HÄLSA Behöver du komma ner i varv? Här är metoderna som fungerar, enligt forskningen.

   Louise Hallin

   Bild: Vardagspuls-Mårre

   ”Han sover till 14 – vi blir galna!” Louise: ”Det är normalt”

   INRE HÄLSA Vad gör du när ditt gulliga barn förvandlas till en annan varelse som sover länge på dagarna, är stingslig och ifrågasätter dig? Louise Hallin har svaret på hur tonåringen ska bemötas.

   Bild: Johnér

   Det menar tonåringen – egentligen

   ORDLISTA Det är inte alltid lätt att förstå vad tonåringar menar. Ibland undrar du kanske om ni ens pratar samma språk. Men det går att lära sig! Vardagspuls har samlat ihop några grundglosor från dagens snåriga tonårsspråk.

   Bild: Hillevi Wahl

   Hillevi Wahl: Inget barn vill att föräldrarna ska dricka

   BLOGG Vi kan inte längre hävda att det bara är alkisbarn som far illa av de vuxnas drickande. Inget barn vill att föräldrarna ska dricka, skriver Vardagspuls bloggare Hillevi Wahl. 

   Utmattningsdepression

   Bild: Johnér

   Så undviker du att drabbas

   INRE HÄLSA Ibland kan jobbstressen eller i privatlivet bli för mycket och leda till utmattningsdepression. Men hur känner du igen de första varningssignalerna och hur undviker du att drabbas? Vardagspuls ger dig experternas bästa råd.