kvinna fryser Bild: Johnér

Därför fryser kvinnor mer än män

Underhudsfett, hormoner och muskelmassa

Nu är det bevisat. Kvinnor fryser generellt sett mer än män – och det har med underhudsfettet att göra. Något motsägelsefullt kan tyckas, men det innebär att det varma blodet som samlas kring organen när det blir lite kyligt då också hamnar längre ifrån huden som blir kallare.

Publicerad 2016-03-16 | Senast ändrad 2017-11-21 | anna@vardagspuls.se

Nej, det är inte du som kvinna som klagar mer än män. Det finns flera studier som visar på att kvinnor har kallare temperatur i huden än män.

Kvinnor har ju biologiskt sett mer underhudsfett än män – runt 10 procent mer. Och då kan man ju tro att det ska skydda mot kyla. Men faktum är att det är precis tvärtom. När vi fryser drar nämligen kärlen i huden ihop sig och mer blod forslas till våra vitala organ. Det betyder alltså att värmen koncentreras till de inre organen och det varma blodet hamnar djupare under huden vilket gör att den ytliga hudtemperaturen blir kallare och det tar längre tid att värma upp huden igen.

3 grader kallare

Enligt en studie som publicerats i medicinska tidskriften The Lancet är huden hos kvinnor generellt hela 3 grader kallare än mäns. Och eftersom vi registrerar kyla i huden, blir upplevelsen hos många kvinnor då att det är kallare berättar läkaren Mats Agnvall som studerat rapporten.

Men det handlar också om muskelmassa och hormoner berättar Mats Agnvall för tidskriften Aller. Eftersom män ofta har mer muskelmassa än kvinnor håller de sig också ofta varmare eftersom det alstras värme när musklerna används. 

Så nästa gång någon klagar på att du klagar över kylan – visa dem det här!

I D News video nedan förklaras fenomenet lite närmare.

MER:

Ofta kalla händer? Här är anledningen!

Fryser du utan egentlig anledning? Du kan lida av sköldkörtelrubbningar