Ansiktsblindhet är vanligare än vad man kan tro Bild: Mostphotos

Har du svårt att känna igen folk?

Det här kan du göra åt din ansiktsblindhet

Har du varit med om att någon du inte känt igen hälsat på dig på stan? Kändes personens ansikte helt främmande för dig? Då kan du vara drabbad av ansiktsblindhet. Men det finns knep att ta till för att göra det lättare för dig att känna igen människor.

Publicerad 2017-10-03 | Vardagspuls

Pinsamma situationer kan uppstå när vi inte känner igen människor på arbetet, i skolan eller på träningen, människor som vi faktiskt träffat tidigare och som känner igen dig. Fenomenet kallas ansiktsblindhet, eller prosopagnosi, och innebär att du har svårt att lägga ansikten på minnet.

Olika grader av ansiktsblindhet

Cirka två procent av den svenska befolkningen tros ha någon form av ansiktsblindhet, det finns nämligen olika grader av syndromet. För vissa kan det handla om att inte känna igen nya bekantskaper medan andra inte känner igen någon alls, kanske inte ens sin egen spegelbild. Ansiktsblindhet är vanligast bland människor med vissa syndrom som till exempel asperger eller autism, men även hos andra. Ansiktsblindhet kan även uppstå efter en hjärninfarkt.

– Ansiktsblindhet handlar av allt att döma om ett genetiskt fel, men man har ännu inte lyckats hitta den felande genen, säger specialistläkaren Taina Nieminen-von Wendt till Hufvudstadsbladet.

Så kallade PET-undersökningar, med kamera, som gjorts av hjärnan visar att signalsubstanserna dopamin och serotonin aktiveras mindre hos de som har ansiktsblindhet. Det handlar med andra ord om att någon av de dopamintransporter som hjälper till att identifiera ansikten inte fungerar som den ska, förklarar Taina Nieminen-von Wendt.

Dåligt lokalsinne

Psykologen och författaren Kristina Näslund som skrivit en bok om ansiktsblindhet och själv är drabbad säger till doktorn.com att hon kunnat se att många av de kvinnor hon intervjuat för sin bok haft ett ointresse för det egna ansiktet, dåligt lokalsinne, svårigheter med att skilja på höger-vänster och ordblindhet.

– Det är helt ovetenskapligt ännu, men mycket spännande. Hänger allt detta samman i hjärnan? Det finns massor av frågor som jag skulle vilja få svar på, säger Görel Kristina Näslund till doktorn.com.

Det här kan du göra om du är ansiktsblind

  1. Var ärlig. Var öppen med att du har svårt för att känna igen ansikten. Be personer du vet med dig att du ska träffa igen att presentera sig med sitt namn nästa gång.
  2. Skriv ner detaljer. Fundera på hur människor du möter ser ut och skriv deras kännetecken i ett anteckningsblock. Munnens form, ögonbryn, skägg eller ögonbryn.
  3. Lyssna till rösten. Lägg märke till andra saker, människors röst till exempel.
  4. Be om en namnskylt. Om möjligt, be dina kollegor att bära namnskylt.Källa: doktorn.com, Hufvudstadsbladet.