Misofoni gör dig irriterad på smackande ljud Bild: Johnér

Därför stör du dig på andras tuggande

Forskarna har hittat en förklaring till din irritation

Får ljudet av en smackande mun dig att nästintill bli tokig? Då är du inte ensam. Förklaringen kallas misofoni, en neurologisk störning som gör dig extremt känslig för specifika ljud.

Publicerad 2017-02-06 | Senast ändrad 2017-06-29 | Vardagspuls

För somliga kan ljudet av någon annans mun som tuggar på ett äpple vara så irriterande att de känner stark avsky inför ljudet medan andra inte reagerar alls. Avvikelsen beror på en neurologisk störning i hjärnan som kallas misofoni och som innebär att den drabbade upplever stark irritation eller äckelkänslor inför specifika ljud.

Misofoni klassas inte som en medicinsk åkomma, något som en forskargrupp vid Newcastle University hoppas kunna ändra på. I en studie som publicerats i Current Biology visar forskarna att de lyckats hitta förändringar i hjärnans frontallob och intolerans hos vissa personer som utsätts för ”störande” ljud som till exempel högljutt tuggande.

Svettningar vanligt

Forskarna kunde se att personer med misofoni fick ökad hjärtfrekvens och svettningar.

– För många är det här glädjande nyheter eftersom vi för första gången kunnat se skillnader i hjärnans struktur och funktioner hos de som lider av misofoni, säger en av forskarna i ett pressmeddelande.

Människor som har misofoni är inte enbart känsliga mot smackande tuggljud. Man kan också känna avsky inför ljud som till exempel sörplande, snörvlande och högljudd andning.

Bara för att du är känslig mot ljud betyder det givetvis inte att du har diagnosen misofoni.

Källa: Time

Irriterad?
Stör du dig på andras smaskande?
0%
0%
0%
0%