tiden går olika fort Bild: Johner

Forskare: Därför går tiden snabbare när vi blir äldre

Varje nytt år är mindre tid procentuellt sett

Upplever du också att tiden bara flyger iväg – och att det går allt snabbare ju äldre du blir? Då är du inte ensam. Men varför känns ett år som kortare för varje år som går? Lars Olsen, professor i Neurovetenskap förklarar.

Publicerad 2016-04-14 | Vardagspuls

Att tiden springer ifrån en känner nog de flesta av oss då och då – och kanske oftare ju äldre vi blir.

Som barn kan en timme kännas som en evighet, som vuxen kämpar man ofta mot klockan för att hinna med allt – och innan man hinner blinka har ett till år gått – rent metaforiskt naturligtvis. Men faktum är att många av oss upplever att tiden går snabbare för varje år.

En förklaring till det skulle enligt Lars Olson, som är professor i neurovetenskap vid Karolinska institutet, kunna bero på att varje år vi adderar står för allt mindre tid procentuellt sett i jämförelse med hur många år vi levt.
– Därmed tillför varje nytt år allt mindre upplevelser och minnen i relation till det vi redan har upplevt, säger han till Metro.

Minnet spelar in

Men innebär det då att vi upplever mer som ung? Skulle inte det då betyda att det känns som att livet går långsammare på äldre dagar ju mindre saker man gör? Och betyder det då att vi behöver fylla vår tid med mer upplevelser för att få tiden att ”gå lite långsammare”? Enligt Lars Olsen låter det som en rimlig idé. Men han poängterar att det också har med vårt kort- och långtidsminne att göra.
– Som äldre har vi svårare att bilda varaktiga minnen, medan våra minnen från barn- och ungdomsåren sitter som berg, säger han till Metro och menar att det då upplevs som att det har hänt mindre på senare år eftersom vi inte kommer ihåg allt vi varit med om på senare tid.

Ytterligare en förklaring säger Lars Olsen är att det händer mer utvecklingsmässigt hos barn och unga. När vi väl vuxit upp kanske det inte sker så stora förändringar i livet säger han och ger ett exempel.
– Jag tänker på tidsmarkören barn, som man kanske träffar när de är små och sedan först många år senare. Själv har man varit vuxen hela tiden och kanske inte förändrats särskilt mycket, medan barnen har vuxit upp. Då upplever man att tiden har gått fortare än vad det faktiskt gjort.

MER:
Svårt att få tiden att räcka till? Läs det här!