Husdjur Bild: Johnér

Därför är det så hälsosamt att leva med husdjur

Kela med hunden för ett friskare hjärta

Mår du bra när du gosar med ditt husdjur? Det är inte så konstigt.
Att hänga med husdjur har nämligen en positiv påverkan på ditt humör och ditt allmänna välbefinnande.

Publicerad 2015-02-11 | Senast ändrad 2017-09-07 | Vardagspuls

Och inte enbart humöret förbättras. Husdjur kan förbättra din hälsa på andra sätt också. Inom ämnet antrozoologi finns det mängder av undersökningar som pekar på hur mycket bättre människor med husdjur mår.
Vid Uppsala Universitet har en studie nyligen inletts som ska titta på hur husdjur påverkar människor hälsa – och vice versa.
– Om man är lite slarvig med sin egen utfordring kanske man är slarvig också med sitt djurs. Eller om man motionerar sig själv kanske man motionerar sitt djur mer, säger Tove Fall, docent vid Uppsala universitet, till sverigesradio.se.

Ett friskare hjärta

Hundägare rör på sig och är fysiskt mer aktiva än andra. De dagliga promenaderna har en positiv påverkan på blodtrycket, halten kolesterol i blodet är lägre och de är mer sällan överviktiga.

Lägre nivå av stress och depression

Vem blir inte glad av att möta en överlycklig hund när man kommer hem från jobbet? Stresshormonet kortisol minskar och må-bra-hormonet serotonin ökar. Man mår bra, helt enkelt av hundens villkorslösa kärlek.

Därför är hunden människans bästa vän

Sociala kontakter

Promenader med hunden gör det enklare att knyta kontakter med andra människor. Att gå fram och prata med en okänd människa känns inte alls speciellt konstigt om det finns en hund att klia bakom örat och inleda ett samtal runt.

En känsla av mening

Människor med husdjur är generellt sett gladare, mindre ensamma och mer tillitsfulla. De går också till doktorn mer sällan. En anledning vara den mening ett husdjur ger, att man känner sig behövd och är viktig för en annan varelse.
Men måste det vara en hund eller en katt? Nej, till och med fiskar fungerar. Det finns forskning som visar att pulsen går ner när man studerar ett akvarium.

Källa: WebMD