Lukten av din partners tröja kan få dig att känna dig mindre stressad Bild: Mostphotos

Därför ska du lukta på din partners tröja

Lukten av den du älskar kan få dig att stressa ner

Känner du dig stressad? Då föreslår vi att du luktar på din partners tröja. En ny studie visar nämligen att lukten av den vi har en kärleksrelation med kan minska våra stressnivåer.

Publicerad 2018-01-09 | Vardagspuls

En ny studie från USA visar att lukten av vår kärlekspartner kan få våra stressnivåer att sjunka.

I studien deltog 100 heterosexuella par. Kvinnan i relationen fick lukta på en tröja både innan och efter hon genomgått ett stresstest. Den tröja kvinnan fick lukta hade antingen burits av hennes partner, en främling eller ingen alls.

De kvinnor som fick lukta på sin partners tröja kände sig lugnare både före och efter stresstestet medan de kvinnor som fick lukta på en främlings tröja hade ökade stressnivåer.

Kritik mot studien

Johan Lundström, docent i experimentell psykologi vid Karolinska Institutet, förklarar att det kan hjälpa att vara i närheten av sin partner vid stress och att partnerns lukt är en viktig komponent. Johan Lundström är dock skeptisk till att forskarna i studien inte tagit hänsyn till hur testdeltagarnas förhållanden egentligen såg ut.

– Det finns ju de som har bra eller dåliga förhållanden. Har man lärt sig att associera sin partners lukt med stress, om men exempelvis håller på att separera så tror jag man får en motsats effekt, säger Johan Lundström till Sveriges Radio.

Källa: Sveriges Radio