Kvinna på en bänk som ser sig om Bild: Mostphotos

Därför uppstår en déjà-vu

Vetenskapliga förklaringen till fenomenet

Du vet känslan när det helt plötsligt känns som att livet går i repris? Som att du befunnit dig i exakt den här situationen tidigare? Det kan vara en lite obehaglig känsla – här förklarar vi varför du får en déjà-vu.

Publicerad 2017-06-14 | Senast ändrad 2018-02-12 | Vardagspuls

Du vet känslan när det helt plötsligt känns som att livet går i repris? Som att du befunnit dig i exakt den här situationen tidigare? Du kanske till och med känner det som att du läst den här texten förut… Och det har du faktiskt, i ingressen några rader här ovanför.
Men ibland så får man känslan av att man lever i en repris utan att det faktiskt hänt innan. Fenomenet har studerats sedan slutet på 1800-talet och man försökte göra kopplingar med déjà-vu och övernaturlighet, till exempel minnen från ett tidigare liv. 

En tillfällig minnesstörning

Forskarna är överens om att déjà-vu är en tillfällig minnesstörning. För att vi ska kunna förstå vår verklighet och bedöma vad som är nytt och vad vi känner igen nehöver vi såklart hjärnans hjälp. Den bedömningen görs av den parahoppocampala vindlingen som kopplar vidare den till andra delar av hjärnan som är viktiga för minnet. När vi upplever en déjà vu är det på grund av en störning i den kopplingen.

Tre möjliga förklaringar 

health.com har man listat tre möjliga förklaringar till varför den här störningen uppstår baserade på olika vetenskapliga teorier.

  1. Liknar en plats du tidigare varit på. En déjà-vu-upplevelse kan triggas när du befinner dig i en ny miljö som påminner om något du upplevt tidigare. Exempelvis om du kommer hem till någon för första gången och det är möblerat på ett liknande sätt som din mormors vardagsrum. Då forskare har testat den här teorin har man kommit fram till att det förmodligen finns en koppling mellan en déjà-vu och känslan av att något känns bekant. 
  2. Du reser mycket. Forskare har också kunnat se att personer som reser oftare drabbas av déjà-vu. Helt enkelt för att de har ett bredare spektrum av upplevelser att känna igen sig i än de som inte rest mycket. Detsamma gäller personer som kommer ihåg sina drömmar, de har också oftare känslan av déjà-vu.
  3. En sjukdom i hjärnan. Den tredje anledningen är också den minst vanliga och det är att det beror på någon sjukdom. Déjà-vu kan förekomma i samband med olika sjukdomar som till exempel epilepsi, depression och schizofreni. Det här är dock ovanligt, för de allra flesta är déjà-vu ofarligt.

Källa: Health.com, Forskning och Framsteg