”Föräldrar är den värsta boven till kroppshetsen”

Johannas videoklipp har fått nära 2 miljoner visningar

Hon hade aldrig själv ens tänkt tanken att hon hade stor rumpa – förrän hennes mamma sa till henne att det inte spelar någon roll ”om man har lite stor rumpa”. I Johanna Dikerts youtube-klipp uppmärksammar hon de sjuka kroppsidealen som ofta börjar i hemmet – och inte på sociala medier eller från modeindustrin.
– Det är så himla vanligt att prata nedlåtande om sin egen och sitt barns kropp.

Publicerad 2016-05-03 | Vardagspuls

Vi matas med det varje dag – från unga år. Flöden i sociala medier, på stora affischer på stan, i tv-reklam. Bilder och videos på smala kroppar. Vältränade kroppar. Photoshoppade kroppar.  Många är nog trötta på de orealistiska idealen, men kan ändå inte komma ifrån att det är den verklighet vi lever i. En av de som fick nog är 31-åriga journalisten Johanna Dikert. Hennes videoklipp om de osunda kroppsidealen har fått stor viral succé sedan det las upp på den svenskspråkiga radiokanalen Radio X3M:s facebook-sida

Hon menar att det inte är sociala medier eller reklamindustrin som man ska skylla på i första hand – utan ens föräldrar som ofta är ens förebilder.
– Kroppshetsen börjar hemma, säger hon i videon där hon berättar om en händelse när hon var 16 år och stod framför spegeln och betraktade sig själv i sina nya jeans. Hennes mamma kom in i rummet och sa: ”Om en pojke på riktigt tycker om en så spelar det ingen roll hur stor rumpa man har.”

En kommentar hon fann väldigt märklig då det varken fanns någon potentiell ”pojke” med i bilden eller då hon aldrig själv ens tänkt tanken att hon skulle ha en stor rumpa.
– I alla fall inte fram tills då.

”Hon ville säga något snällt – blev bara fel”

Hon berättar för Vardagspuls att hon i dag inte är arg på sin mamma för kommentaren men att hon fortfarande är besviken.
– Jag är besviken på att hon upplevde att jag behövde en kommentar om min kropp där och då. Hon ville nog säga något snällt men det blev väldigt fel.

Det gamla ordspråket ”Barn gör inte som du säger utan hur du gör” är något som Johanna Dikert verkligen kan skriva under på.
– När vi snackar kroppshets och ideal bland mina vänner pratar vi ofta om hur våra föräldrar och andra släktingar har betett sig och vad de sagt om sig själva, om oss och om andra. Saker man fått höra om sin kropp som barn eller ung kan sätta djupa spår, säger hon och berättar att hon började reflektera över hur det pratades om kropp i sin familj först efter att det kom upp allt oftare i diskussion med kompisarna.
– Vuxna i min familj har pratat en hel del om att banta, om vikt och om andra människors utseende. Men inte mer än vad jag tror att folk generellt gör, säger hon och menar att det är just det som är det stora problemet.
– Att det är så himla vanligt att prata nedlåtande om sin egen och sitt barns kropp är det som jag vill komma åt med min video.

En video som gillats av 15 000 personer, delats 14 000 gånger och fått närmare två miljoner visningar sedan den las ut för en vecka sedan, den 26 april.
– Att den setts, delats och kommenterats av så många kunde jag verkligen inte förutspå. Flera har hört av sig till mig och sagt att jag berört en öm punkt och berör något som är både känsligt och svårt att prata om. Jag är väldigt glad över att det väckt tankar och reaktioner hos så många.

Vill se mer mångfald i modeindustrin

Men även om man får sunda värderingar med sig hemifrån så är det ju svårt att stänga av alla intrycken man matas med utifrån. Johanna Dikert anser att även media och modevärlden har ett ansvar.
– De överöser oss med bilder och intryck, det kommer vi inte ifrån.

Hon tror att det skulle bli bättre om modevärlden och skönhetsindustrin visade upp mer mångfald.
– Med kroppar i olika former, färger och storlekar kan vi nyansera den “mediala idealkroppen”. Dessutom är det mycket lättare att skaka av sig sjukliga kroppsideal om man hemma har fått lära sig att man är fin och värdefull precis som man är och att det finns mycket viktigare saker att fokusera på hos sig själv än att få smala lår.

Så hur tycker du man ska göra då rent konkret för att komma till rätta med de osunda kroppsidealen?

– Jag tycker vi ska börja hos oss själva och fundera hur vi pratar om våra egna och andras kroppar. Också när vi vill säga snälla saker. Det finns så många andra komplimanger vi kan ge varandra än saker som är utseende-relaterade. Vi kan till exempel berätta hur roliga och modiga vi tycker att våra vänner är istället för att berömma hur någon ser ut. Genom våra handlingar och det vi säger bestämmer vi vad som är viktigt och värdefullt att lägga fokus på.

 

Vilken inspirationskälla!

Bild: Hillevi Wahl

Hillevi om priset: ”Kan prata om alkoholism som om det vore fiskpinnar”

INRE HÄLSA Vardagspuls hälsoinspiratör Hillevi Wahl växte själv upp i en missbruksfamilj. Nu vinner hon pris för sitt sätt att föreläsa och skriva om beroendeproblematik.

Ny studie

Bild: Johnér

Du blir lyckligare av att bo ensam

KROPP & HÄLSA Grattis alla singlar! Det kan vara lätt att tro att man är lyckligare i en relation än som ensam, men en ny studie visar tvärtom. 

Nya 4-7-8-tekniken:

Bild: Johnér Bildbyrå

Knepet som ska hjälpa dig att somna på 60 sekunder

KROPP & HÄLSA Blev det en sömnlös natt? Sömnexperten Andrew Weil har skapat en teknik som ska få dig att komma till ro – och dessutom hjälper dig att kontrollera ilska.

Det bästa från Vardagspuls TV

   Följ Vardagspuls bloggare

   Varningssignalerna

   Bild: Johnér

   Så kan hälsoappen göra dig sjuk

   INRE HÄLSA Hälsoapparna och aktivitetsarmbanden gör att vi rör på oss mer och sitter stilla mindre. Men självmätningen kan också gå till överdrift – och göra att vi mår sämre. Här är varningssignalerna du ska hålla utkik efter.

   Psykisk ohälsa

   Bild: Johanna Berghänel och Johnér

   Johanna led av självupplevd fulhet

   INRE HÄLSA Allt började med en elak kommentar om hennes utseende. "Den kommentaren gav mig en så kraftig ångestattack att jag började gömma mig på skoltoaletten och hålla handen för munnen när jag pratade"

   Läskiga listan

   Bild: Johnér Bildbyrå

   Det här är svenskarnas vanligaste fobier

   Är det något som får dig att hoppa högt av rädsla? Här är svenskarnas vanligaste fobier, är din en av dem?

   Stressexpertens råd

   Bild: Malin Hägglöf, Pixabay

   Malin blev så utbränd att hon inte kunde gå – nu hjälper hon andra

   INRE HÄLSA Efter att ha drabbats av en svår utmattning bestämde sig Malin Hägglöf för att lära sig mer om vad som drabbat henne – och utbildade sig till stressterapeut.

   Intervju

   Bild: Johnér

   Träningen hjälpte Stellan att bli av med sin depression

   MOTION & TRÄNING Stellan Sverne, 42, är ett levande bevis på att depression är effektivare bot mot depression än antidepressiva läkemedel. 

   Ernst Kirchsteiger

   Bild: Vardagspuls

   ”Jag tror faktiskt på evig kärlek”

   INRE HÄLSA Folkkäre programledaren Ernst Kirchsteiger är aktuell med ännu en säsong av Sommar med Ernst. Här avslöjar vad som är nyckeln till ett långt och lyckligt förhållande.

   8 saker att hålla koll på

   Bild: Johnér

   Är du introvert? Tänk på det här

   KROPP & HÄLSA Är du en sådan som blir utmattad av att gå på fest med många främlingar? Då kan det vara så att du är introvert. Och det kan påverka dig mer än du tror.

   Studie visar:

   Bild: Johnér Bildbyrå

   Äckligt med stora kryp – ett sundhetstecken

   Stora kryp och snuskiga toaletter, att vi reagerar med ”Äuuuuh”-känslor har en väldigt smart funktion för vår hälsa, enligt forskarna.

   Bild: Vardagspuls

   Tobias Karlsson: "Jag var alltid den som blev vald sist på brännbollen"

   KLIPP Dansaren Tobias Karlsson som är aktuell med en ny dansföreställning gästade programmet för att berätta om utanförskapet han kände under skolåren

   Humörhöjare?

   Bild: Johnér

   Nedstämd? Gråt en skvätt så känns det bättre

   INRE HÄLSA Mår du bättre av att gråta en skvätt? Du är inte ensam. Gråt kan faktiskt fungera som en humörhöjare.

   Stress-verktyg

   Bild: Johnér Bildbyrå

   6 effektiva sätt att dämpa stress

   INRE HÄLSA Behöver du komma ner i varv? Här är metoderna som fungerar, enligt forskningen.

   Louise Hallin

   Bild: Vardagspuls-Mårre

   ”Han sover till 14 – vi blir galna!” Louise: ”Det är normalt”

   INRE HÄLSA Vad gör du när ditt gulliga barn förvandlas till en annan varelse som sover länge på dagarna, är stingslig och ifrågasätter dig? Louise Hallin har svaret på hur tonåringen ska bemötas.

   Bild: Johnér

   Det menar tonåringen – egentligen

   ORDLISTA Det är inte alltid lätt att förstå vad tonåringar menar. Ibland undrar du kanske om ni ens pratar samma språk. Men det går att lära sig! Vardagspuls har samlat ihop några grundglosor från dagens snåriga tonårsspråk.

   Bild: Hillevi Wahl

   Hillevi Wahl: Inget barn vill att föräldrarna ska dricka

   BLOGG Vi kan inte längre hävda att det bara är alkisbarn som far illa av de vuxnas drickande. Inget barn vill att föräldrarna ska dricka, skriver Vardagspuls bloggare Hillevi Wahl. 

   Utmattningsdepression

   Bild: Johnér

   Så undviker du att drabbas

   INRE HÄLSA Ibland kan jobbstressen eller i privatlivet bli för mycket och leda till utmattningsdepression. Men hur känner du igen de första varningssignalerna och hur undviker du att drabbas? Vardagspuls ger dig experternas bästa råd.