ensamt barn expertråd Bild: Johnér Bildbyrå

När ditt barn saknar kompisar – så gör du

Psykoterapeuten: Så hanterar du svåra ensamheten

Ensam och ledsen. 
Hur kan man som förälder hjälpa till när barnet saknar kompisar?
Legitimerade psykoterapeuten och familjerådgivaren Caroline Stenqvist ger tips och råd.

Publicerad 2015-04-15 | Vardagspuls

Barn i förskoleåldern

”Här behöver du ha ett samarbete med personalen. Ta en eftermiddag och var med på förskolan, bilda dig en uppfattning om hur ditt barn interagerar med andra barn. Man kan aldrig tvinga barn att leka med varandra, men du kan hjälpa ditt barn lite på traven, hitta på små roliga saker att göra och uppmuntra honom eller henne att bjuda in till lek.”

Barn i skolåldern

”Viktigast är att du har en bra kontakt med ditt barn. Prata med varandra ofta och mycket, fråga hur det är i skolan. Många barn har svårt att hantera när de känner sig utanför, och reagerar genom att bråka eller dra sig undan ännu mer. Ett bra sätt att bryta ensamheten kan vara att hitta en aktivitet som bygger upp barnets självförtroende tillsammans med andra. Ditt barn kanske inte har så lätt för att prata och vara social, men på fotbollsplanen kan han eller hon lära sig att samarbeta med andra och utveckla sina talanger. Att hitta likasinnade är en jättebra grund för vänskap. Finns det ett naturintresse så kan det få blomma ut tillsammans med nya bekantskaper hos scouterna, och så vidare.”

Barn i tonåren

”Om du som förälder ”lägger dig i” för mycket och försöker styra så kan det finnas en risk att din tonåring i stället drar sig undan. Tonåringen behöver få forma sin egen personlighet och hitta sin egen väg, men även där behövs trygghet, stöd och uppmuntran. Prata ofta och mycket med varandra. Ibland kan det också vara till hjälp att hitta en annan vuxen att prata med, vissa har enklare för det än att prata med just föräldern. Den där andra vuxna kan vara en kompis förälder, en fritidspedagog eller en expert, som en terapeut. Du kan också behöva sätta en del gränser för din tonårings isolering. I dag är det många tonåringar som sitter i timtal framför datorn och spelar. Det är inte fel, men här kan ni behöva komma överens om skärmtiden, ett tidskontrakt som ni båda är överens om."